Zoetermeer Stadslijn

Uit Somda RailWiki
Versie door Taigagaai (overleg | bijdragen) op 3 dec 2019 om 13:14 (Geschiedenis.)
Naar navigatie springenNaar zoeken springen

De Zoetermeerlijn is de spoorlijn vanaf Den Haag naar Zoetermeer. In Zoetermeer maakt de spoorlijn een lus in de vorm van een krakeling. De spoorlijn is aangelegd als semi-metroverbinding. De Zoetermeerlijn heeft een lengte van 16,7 kilometer.

Geschiedenis

De plannen voor de aanleg van de spoorlijn omvat twee fasen. Dit moet uiteindelijk uitmonden in twee lussen langs een centrale as. De eerste fase omvat de aanleg van de zuidelijke lus en de verbinding met het station Den Haag Centraal. Hiervoor wordt in akkoord voor gegeven voor de aanleg van deze fase. Met de aanleg hiervan hebben de wijken Meerzicht, Driemanspolder en Palenstein een spoorverbinding met Den Haag. De kosten voor de aanleg van deze fase worden geschat op 80 miljoen gulden. In het voorjaar van 1974 wordt door minister Westerterp van Verkeer en Waterstaat toestemming verleend voor de aanleg van het tweede deel van de Zoetermeerlijn. Dit omvat de aanleg van de noordelijke lus en de centrale as. De nieuwe wijken Buytenwegh, de Leyens en Seghwaert krijgen met de aanleg van de noordelijke lus hun aansluiting met Den Haag. De kosten van de aanleg van de tweede fase worden in 1974 geschat op ongeveer 58,4 miljoen gulden. Met de aanleg van de tweede fase kan de aanleg van twee tijdelijke spoorbogen nabij Zoetermeer achterwege blijven, waardoor er 3,9 miljoen gulden kan worden bespaard.

In de nacht van 2 op 3 juni 2006 rijdt de NS de laatste trein over de Zoetermeerlijn. De spoorlijn wordt opgenomen in het netwerk van RandstadRail van de HTM en RET. De spoorlijn wordt in de daaropvolgende maanden omgebouwd naar tramlijn.


Planning

In de zomer van 1970 is de verwachting dat in de zomer van 1971 begonnen kan worden met de aanleg van de spoorlijn. Op dat moment is ook het tracé van de spoorlijn bekend. Bij Nootdorp ter hoogte van kilometerpunt 16,500 wordt een aftakking in oostelijke richting gemaakt van de Hofpleinlijn naar Zoetermeer. Deze aftakking wordt ongelijkvloers aangelegd. In Zoetermeer wordt de spoorlijn gedeeltelijk verhoogd aangelegd, zodat er geen overwegen aangelegd hoeven te worden. In de wijk Meerzicht wordt de eerste halte geprojecteerd. De spoorlijn wordt hierbij in zuidelijke richting aangelegd. Ter hoogte van de rijksweg 12 gaat de spoorlijn in oostelijke richting verder. Hier komt het station Driemanspolder, dat door middel van een viaduct over de rijksweg 12 verbonden is met het station Zoetermeer aan de spoorlijn van Gouda naar Den Haag. Ter hoogte van de Delftsche Wallen Wetering gaat de spoorlijn verder in noordoostelijke richting. De spoorlijn komt uit in het stadscentrum. Hier komt het station Centrum-West. Na aankomst wordt de spoorlijn doorgetrokken in oostelijke richting, ten noorden van de wijk Palenstein. Aan het eind van 1974 moeten de werkzaamheden voltooid zijn. Op het traject zal met normaal materieel gereden gaan worden. De NS wilde in eerste instantie met een vertreinde tram gaan rijden. Deze zou afgeleid gaan worden van de metro, zoals die bij de RET rijdt. In het voorjaar van 1971 wordt bekend dat de regering meewerkt om de aanleg te zo snel mogelijk te laten beginnen, zodat aan het begin van 1972 begonnen kan worden met de aanleg van de spoorlijn en de aanleg in 1977 is voltooid. De kosten voor de aanleg bedragen ongeveer 70 miljoen gulden. De verwachting is dat in de spits elke 10 minuten een trein kan rijden. Buiten de spits gaat de trein elk kwartier rijden. De rijsnelheid bedraagt ca. 60 kilometer per uur.

In 1974 is de planning om de noordelijke lus in 1980 te openen.


Aanleg

Op 9 juni 1972 wordt door de toenmalige minister van Verkeer en Waterstaat Willem Drees jr. een spoorsectie op betonnen dwarsliggers geplaatst als officieel begin van de bouwwerkzaamheden. Dit wordt gedaan in de Driemanspolder op ongeveer 800 meter ten westen van het bestaande station Zoetermeer.


Beveiliging



Wijzigingen

Testritten

Opening & Ingebruikname

De spoorlijn is in drie gedeelten geopend. Het eerste deel werd op 20 mei 1977 geopend door Prins Bernhard met de treinstellen El2 2005 + El2 2006 + El2 2007. Dit is het deel vanaf Leidschendam naar Meerzicht en van Palenstein naar Centrum West. Op 28 mei 1977 wordt het traject Seghwaert - Palenstein geopend. Op 29 september 1979 is de spoorlijn in zijn geheel te berijden na de opening van Meerzicht - Seghwaert


Stations

Voorweg

Het station lag op kilometer punt 5.2.

Centrum-West

Het station lag op kilometer punt 6.2.

Dorp

Het station lag op kilometer punt 7.1.

Delftsewallen

Het station lag op kilometer punt 7.7.

Driemanspolder

Het station lag op kilometer punt 8.4.

Meerzicht

Het station lag op kilometer punt 9.7.

Buytenwegh

Het station lag op kilometer punt 11.3.

De Leyens

Het station lag op kilometer punt 12.8.

Leidsewallen

Het station lag op kilometer punt 14.0.

Seghwaert

Het station lag op kilometer punt 15.0.

Palenstein

Het station lag op kilometer punt 15.7.

Stadhuis

Het station lag op kilometer punt 16.7.


Aansluitingen

De spoorlijn kent geen aansluitingen naar bedrijven.


Dienstregeling

Op 22 mei 1977 wordt er voor het eerst volgens dienstregeling gereden.



In de nacht van 2 op 3 juni 2006 rijdt NS de laatste trein met de El2 2027 + El2 2029. Het is de linksomrijdende trein 13785/13786.

Ongevallen