Wolvega

Uit Somda RailWiki
Versie door Taigagaai (overleg | bijdragen) op 13 apr 2018 om 09:02 (Stationstype)
Naar navigatie springenNaar zoeken springen

Wolvega is de naam van de gelijknamige plaats in Friesland. De verkorting is Wv.

Geschiedenis

Met de aanleg van Staatslijn A (Arnhem - Leeuwarden), wordt het dorp Wolvega aangesloten op de spoorlijn. De bouw van het station begon in 1865. Het station is ontworpen door architect K.H. van Brederode. Het station is van het type vierde klas van de Staatsspoorwegen. Het gebouw is rechthoekig van vorm en bestaat uit twee verdiepingen. Het middendeel heeft een puntgevel en de zijvleugels zijn voorzien van daken. Op de verdieping van het middendeel zijn aan de straat- en perronzijde zijn drie rondboogvensters geplaatst. Aan de perronzijde staan de ramen verder uit elkaar dan aan de straatzijde. De zijvleugels zijn elk voorzien van een normaal venster. Het station is geopend op 15 januari 1868.

Tijdens de modernisering van de spoorlijn Zwolle - Leeuwarden in de jaren '20 van de twintigste eeuw werd het spoor verdubbeld. Hierbij werd een middenperron aangelegd, waarbij de treinen niet meer over het spoor langs het stationsgebouw reden. In de Tweede Wereldoorlog werd het tweede en derde spoor verwijderd. In de richting van Heerenveen werd het tweede spoor aan het eind van de jaren '40 teruggelegd. Met de elektrificatie aan het begin van de jaren '50 is rekening gehouden met het terugleggen van het tweede spoor naar Steenwijk. Dit werd uiteindelijk in 1975 aangelegd. Spoor 1 wordt gebruikt als inhaal-/passeerspoor. Spoor 2 wordt gebruikt voor treinen in de richting van Zwolle en spoor 3 voor treinen naar Leeuwarden.

Aan het eind van de jaren '80 van de twintigste eeuw staat het gebouw grotendeels leeg. Daarnaast verkeerde het gebouw in slechte staat. Het gebouw stond op de nominatie om gesloopt te worden. Het gebouw zou vervangen worden door een kleiner gebouw. Tegen deze plannen ontstond veel verzet. Er werd een plan gepresenteerd om het gebouw te behouden en in 1990 is begonnen met de restauratie van het gebouw. Bij de restauratie is het gebouw zo veel als mogelijk is, ontdaan van later aangebrachte toevoegingen. De als fietsenstalling gebruikte goederenloods werd wel gesloopt. In de plaats hiervan kwamen parkeerplaatsen. De fietsenstalling werd aan de andere zijde van het stationsgebouw aangelegd. In 1992 wordt de restauratie afgesloten. In 1998 wordt het station verheven tot Rijksmonument. In de voormalige loketruimte is sinds een bloemenzaak gevestigd. Ook de bovenverdieping is te huur voor gebruik door bedrijven. In 2011 is de wachtruimte bij de bloemenzaak gevoegd, zodat er een grotere sociale controle mogelijk is.


Laad- en losplaats

Voor het goederenverkeer werd een klein perron en ruimtes voor de behandeling van het goederenverkeer aangelegd. In de loop van de tijd werd het sporenplan uitgebreid en werd er een goederenloods gebouwd. Ook is er een tweede perron aangelegd. Het spoor eindigt aan een koelading. Aan het begin van de twintigste eeuw werd een spooraansluiting aangelegd naar de exportslagerij van en de Coöperatieve Landbouwvereniging. Na de Tweede Wereldoorlog werd een spooraansluiting aangelegd naar het kaaspakhuis van Frico en naar de brandstoffenhandel van . In de jaren '70 sluiten de meeste laad- en losplaatsen als gevolg van concurrentie van de vrachtauto. Dit betekende ook het einde van goederenvervoer in Wolvega. De goederensporen werden opgebroken en de goederenloods verbouwd tot fietsenstalling. In 198 rijden de laatste goederentreinen van en naar . De goederenloods is in 199 gesloopt om plaats te maken voor parkeerplaatsen. Hierbij zijn ook de laatste sporen en wissels opgebroken. In februari 2006 is de kolenloods gesloopt om plaats te maken voor parkeerplaatsen.


Spooraansluitingen

In de loop der jaren zijn er diverse spooraansluitingen aangelegd.

Coöperatieve Landbouwvereniging


exportslagerij


Frico

Kaaspakhuis


Spoorlijnen

Het station is gelegen aan de staatslijn A (Arnhem - Leeuwarden).


Dienstregeling

Vanaf mei 1952 rijden er elektrische treinen door Wolvega.

Met invoering van spoorslag '70 kwam er een intercity per uur te rijden die op alle stations stopte tussen Zwolle en Leeuwarden. Het andere half uur rijdt de intercity het station voorbij. De stoppende intercity rijdt tussen Leeuwarden en Amsterdam Centraal. Het andere half uur rijdt de trein Den Haag Centraal. Vanaf 1986 wijzigt de bestemming Amsterdam Centraal van de stoppende intercity naar Hoofddorp. In 1995 wordt Amsterdam Centraal weer de eindbestemming. Met de invoering van de IC'90 treinen, krijgt Wolvega enkele keren per week een rechtstreekse verbinding met Eindhoven en Maastricht. In de dienstregeling 2007 rijden de stoppende intercity's buiten de spits naar [{Schiphol]]. In de spits rijden de treinen naar Rotterdam Centraal. Vanaf de dienstregeling 2008 krijgt Wolvega een extra stoptrein met Leeuwarden, de serie 2900. Deze treinen keren op spoor 2. Vanaf de dienstregeling 2013 is deze serie omgenummerd naar de serie 9000. Vanaf 30 april 2013 rijdt deze treinserie door naar Meppel. De intercity's uit Leeuwarden rijden na Schiphol door naar Den Haag Centraal. De serie 9000 rijdt vanaf de dienstregeling 2014 ook buiten de spits.


Stoppende treinen

In de huidige dienstregeling (2018) stoppen de volgende treinseries te Wolvega:

Treinserienummer Beginpunt Eindpunt Materieel
1800 Den Haag Centraal Leeuwarden DDZ/ICMm
9000 Leeuwarden Meppel DDZ/ICMm

Passerende treinen

In de huidige dienstregeling (2018) passeren de volgende treinseries te Wolvega:

Treinserienummer Beginpunt Eindpunt Materieel
600 Rotterdam Centraal Leeuwarden DDZ/ICMm