Willemsspoortunnel

Uit Somda RailWiki
Naar navigatie springenNaar zoeken springen

De Willemsspoortunnel vervangt het oude Luchtspoor in Rotterdam en loopt van Rotterdam Centraal naar Rotterdam Zuid. De tunnel heeft een lengte van 3.164 meter. De tunnel bestaat uit twee buizen met elk twee sporen.

Geschiedenis

Reeds in 197 vinden er gesprekken plaats om de bestaande spoorlijn door de stad te vervangen door een tunnel. Door de NS worden als eisen gesteld dat de tunnel op dezelfde plaats moet komen te liggen als het "Luchtspoor" en dat er vier sporen moeten komen, om zo een dienstregeling met hoge frequenties mogelijk te maken. In 1972 werd begroot dat de aanleg van de tunnel ongeveer 829 miljoen gulden zal gaan kosten.

Planning

Naast de aanleg van de spoortunnel, wordt ook het nieuwe station van Rotterdam Blaak ontworpen. In 1984 wordt er toestemming verleend om het project uit te voeren.


Aanleg

Op 28 april 1987 wordt de eerste damwand geslagen voor het omvangrijke project.


Tussen 3 en 22 december 2016 en 7 tot en met 22 januari 2017 vinden er werkzaamheden plaats in de tunnelbuizen. Tijdens elke periode wordt een tunnelbuis onder handen genomen. Gedurende de werkzaamheden worden de ballast, dwarsliggers en spoorstaven vervangen. De bovenleiding wordt eveneens vernieuwd. Tegelijkertijd worden de perrons van de station Rotterdam Blaak en Rotterdam Zuid op standaardhoogte gebracht. Het station van Rotterdam Blaak wordt ook voorzien van nieuw meubilair en vloer. Tijdens de werkzaamheden is er geen treinverkeer mogelijk.


Testritten

Opening & ingebruikname

Op 15 november 1993 wordt de oostelijke tunnel officieel geopend door Koningin Beatrix. De westelijke tunnel wordt op 1996 geopend.


Dienstregeling