Willemsspoorbrug

Uit Somda RailWiki
Naar navigatie springenNaar zoeken springen


Ter overspanning van de Rotterdamse Nieuwe Maas, is in 18 een brug gebouwd over deze rivier. De brug verbindt het Noordereiland en de wijk Feijenoord met elkaar. In het verlengde van deze brug lag de Koningshavenbrug.

Geschiedenis

In december 1978 wordt door een werkgroep een rapport aangeboden aan minister Tuijnman over nieuwe spoorverbindingen door Rotterdam ter vervanging van de bestaande viaducten door de stad. Dit kan een nieuwe brug zijn, of een diepe tunnel of een tunnel tussen het Centraal Station en Feijenoord. Daarnaast wordt een alternatief uitgewerkt. Ter hoogte van Rotterdam Zuid wordt een tunnel aangelegd onder de Nieuwe Maas en verder naar de Alexanderpolder. Vervolgens wordt naast de Willemsbrug een nieuwe brug gebouwd met een viaduct naar het Centraal Station. In de nacht kunnen goederentreinen gebruik maken van de tunnel, zodat de brug open kan staan voor het scheepvaartverkeer. Met deze plannen kan er bespaard worden op kosten en op de tijd om de bouwen.


Aanleg

Opening & ingebruikname

De brug is op 28 april 1877 geopend.


Lotgevallen

  • Tijdens het bombardement op Rotterdam op 14 mei 1940 raakt de brug zwaar beschadigd. Om het gestremde treinverkeer weer op gang te krijgen, is de brug als een van de eerste bouwwerken in de stad Rotterdam hersteld van de opgelopen schade.


Sluiting

In september 1993 rijden de laatste treinen over het Luchtspoor. De brug wordt na de laatste trein op 24 september 1993 buiten gebruik gesteld.


Sloop

Op 5 februari 1994 is het eerste brugdeel verwijderd met behulp van de drijvende bokken Amsterdam, Atlas en Taklift 1. Op 14 februari 1994 is het tweede brugdeel verwijderd, gevolgd door het derde brugdeel op 22 februari 1994. Op 5 en 6 maart 1994 zijn de laatste twee brugdelen verwijderd. De brugdelen worden per schip overgebracht naar Hendrik Ido Ambacht, waar zij worden gesloopt op het terrein van Hoogovens Klöckner Scrap Metals. De pijlers worden aansluitend gesloopt, met uitzondering van de noordelijke pijler. Deze maakt deel uit van de sculptuur 'Maasbeeld' van kunstenaar Auke de Vries.