Warmond

Uit Somda RailWiki
Naar navigatie springenNaar zoeken springen

Warmond was een van de stations in Noord Holland. De verkorting van het station was Wmd.

Geschiedenis

Op 17 augustus 1842 wordt het gedeelte tussen Veenenburg en Leiden geopend aan de eerste spoorlijn van Nederland. Op deze dag wordt ook de stopplaats Postbrug geopend. Omdat de stopplaats ver van de bebouwing ligt, besluit de HSM directie dezelfde maand al om de stopplaats te sluiten. De burgemeester van Warmond ziet zijn kans schoon voor een station en schrijft op 2 september 1842 een brief naar de directie van de HSM met het verzoek om de halte Postbrug te verplaatsen naar Warmond. De burgemeester geeft als argument dat Warmond meer reizigers trekt, vanwege de aanwezigheid van een seminarie. Het antwoord van de directie is niet bekend, maar op 1 november 1843 wordt het stations officieel geopend. Op 22 oktober 1945 wordt het station niet meer gebruikt en op 14 september 1952 officieel gesloten. In april 1956 stoppen de laatste treinen en in 1964 wordt het stationsgebouw gesloopt. In 1981 wordt de Schiphollijn geopend. Het baanvak tussen Warmond en Leiden wordt viersporig gemaakt. Hierdoor verandert de omgeving van het oude station. De laatste restanten van het station werden hierbij verwijderd.


Eerste station

Tweede station

In 1864 wordt het tweede station van Warmond gebouwd. Het station bestaat uit een stationsgebouw aan een zijde met een perron. Aan het andere spoor is een perron met een wachthuisje. Het station wordt in 1964 gesloopt, omdat het gebouw sinds de sluiting bouwvallig is geworden.


Laad- en losplaats

De losweg van het station ligt aan de zijde van het dorp. In de laatste jaren werd de losweg gebruikt door kolenhandelaar Willem Schouten en de Oegstgeestse kolenhandelaar Herms de Roode. Ook diverse wagons voor het seminarie werden gelost. Af en toe kwamen er wagons met buizen voor buizenfabriek Rhenania, welke gelegen was tussen Warmond en Sassenheim. De buizen werden hier voorzien van een coating tegen corrosie. In 19 stopte de buizenfabriek. Op het terrein vestigde zich de importeur van DKW auto's en BMW motoren. De onderdelen van deze motoren werden in kratten bekleed met stro via de losweg aangevoerd. Dit duurde slechts enkele jaren. In 1960 nam de aanvoer van kolenwagens af door het gebruik van olie en later aardgas. Op 21 maart 1966 werd de losweg gesloten.


Spoorlijnen

Het station was gelegen aan de Oude Lijn en is het beginpunt van de Schiphollijn.


Dienstregeling

Met ingang van 3 november 1843 wordt het station opgenomen in de dienstregeling. Onofficieel wordt het station waarschijnlijk al in augustus 1843 onregelmatig gebruikt voor het in- en uitstappen van reizigers.


Met de zomerdienstregeling van 1938 stopten ongeveer 15 treinen in Warmond, met onregelmatige tussenpozen. Hierbij waren ook stoptreinen Den Haag - Noordwijkerhout. In de zomerdienstregeling van 1939 wordt het aantal treinen verminderd naar ongeveer 10 treinen per dag. In de winterdienstregeling van 1939 ging het aantal treinen dat stopte omhoog naar 15. De zomerdienstregeling van 1940 is nooit ingegaan, vanwege het begin van de Tweede Wereldoorlog. Op 10 juni 1940 komt er echter wel een nieuwe dienstregeling uit, waarbij stoptreinen in een regelmatig patroon rijden. Deze rijden om de twee uur, zodat er 10 treinen per dag per richting stoppen. In 1943 komt de onregelmatige dienst weer terug en wordt de frequentie verhoogd naar 15 treinen per dag per richting. In juli 1944 veranderde er niets qua dienstregeling. In september 1944 kwam het treinverkeer grotendeels stil te liggen door de Spoorwegstaking. Op 15 augustus 1945 komt de eerste dienstregeling uit na de oorlog. Maar er stopt geen enkele trein. Op 22 oktober 1945 wordt de halte officieel gesloten voor reizigersvervoer. Sporadisch stopten er nog wel treinen, omdat Warmond ging vallen in de categorie stations "niet geopend voor normaal reizigersvervoer". De dienstregeling van 11 maart 1946 vermeld nog wel alle dorpen in de bollenstreek vermeld, maar treinen stoppen echter alleen maar in Heemstede-Aerdenhout. In mei 1947 wordt Warmond weer opgenomen in de dienstregeling, maar alleen voor enkele treinen in het weekend in de zomerperiode. In mei 1951 degradeert het station naar halte en stoppen er alleen op zondag in de zomer 5 treinen. In de zomer van 1952 geldt hetzelfde als het jaar daar voor. In 1953 is de halte uit de dienstregeling verdwenen. Alleen in het bollenseizoen stoppen tot 1956 nog treinen. In 1956 gebeurd dit op vier zondagen in april. Onduidelijk is of er in 1957 nog een trein gestopt, maar vanaf 1958 stoppen er geen treinen meer in Warmond. Op 29 april 1956 heeft zeer waarschijnlijk de laatste trein gestopt in Warmond. In 1966 wordt Warmond als definitief beëindigd beschouwd.