Waalhaven

Uit Somda RailWiki
Versie door Taigagaai (overleg | bijdragen) op 24 nov 2016 om 11:25 (Plaatsing wadlopers bij RHB)
Naar navigatie springenNaar zoeken springen

Spooraansluitingen


Emplacementen

Heijplaat

Spooraansluitingen

  • B.V. Expeditie- en Stuwadoors Maatschappij J.C. Meijers

Het bedrijf, dat is gelegen aan de Heijplaatweg, verstuurd niet vaak goederen per spoor. In juni 2003 verzond het bedrijf 15 wagons beladen met granieten blokken.

  • Gevelco

Gevelco is gevestigd aan de . Tussen 200 werd de kade van het bedrijf gebruikt om in totaal locomotieven class 66 te lossen. Deze locomotieven zijn afkomstig uit de Canadeze fabriek van Electro-Motive Diesel (EMD) in London, Ontario.

  • Metaal Transport

Metaal Transport is gevestigd aan de Heijplaatweg en verstuurd enkele keren per week wagens met koper of aluminium in .

  • Steinweg Beatrixhaven

Aan de ligt de kade van Steinweg aan de Beatrixhaven. Hier worden bijna dagelijks wagons afgevoerd met metaalproducten.

Waalhaven Oost

Het emplacement Waalhaven Oost is gelegen aan de Waalhaven Oostzijde. Het emplacement kent sporen met diverse aansluitingen. De meeste hiervan zijn echter al opgebroken. Het emplacement is gelegen aan de oostzijde van de Waalhaven Het is te bereiken vanaf het basisemplacement via het emplacement Waalhaven Zuid.

Spooraansluitingen

  • Gevelco

Vanaf 2002 worden bij Gevelco rongenwagens met uraniumhexafluoride afgevoerd. In 2003 wordt dit vervoer uitgevoerd met zeilhuifwagens. Medio 2003 gaat dit vervoer over naar Klapwijk Rapide. Bij het faillissement in 2006 gaan de treinen naar Rhenus. Vanaf mei 2003 wordt verarmd uranium vanuit Gronau naar de Waalhaven gebracht. Dit rijdt tot maart 2009.

  • Metaal Transport

Metaal Transport is gevestigd aan de . Dit vervoer rijdt enkele keren per maand. Vanaf mei 2016 worden er enkele keren per week treinen afgevoerd. Dit zijn zowel blokken als broodjes.

  • RHB (Rotterdams Haven Bedrijf)

Overslagbedrijf. Het bedrijf heeft twee sporen op de kade. Op 13 juni 2008 worden de Wadlopers DH-I 3105, DH-I 3110, DH-II 3222 en DH-II 3226 op een van de kadesporen geplaatst door locomotief 6468. Op 30 maart 2009 worden zij door de van RRF naar de Maasvlakte gesleept, omdat ze in de weg stonden transport nog niet zeker was. In juli 2015 is een grote cilinder op een kuilwagen, type Uaai, aangevoerd voor doorvoer naar China. In maart 2016 worden spoorstaven uit Spanje gelost uit een schip op 18 wagons van het type Regs. Op 8 maart 2016 zijn de wagons naar Crailoo overgebracht.

  • Rhenus Logistics

Vanaf 2006 wordt een keer per jaar een trein zeilhuifwagens afgevoerd met cilinders met uraniumhexafluoride. Tot maart 2014 verstuurd het bedrijf twee keer per week een bloktrein met grote aluminiumblokken naar het Duitse Singen. Vanaf maart 2014 is het vervoer verplaatst naar Steinweg in de Botlek. Enkele keren per maand verstuurd het bedrijf met rongenwagens, welke beladen zijn met aluminium knuppels.

  • Steinweg Pier 1

Aan de Dodewaardstraat is pier 1 gevestigd van Steinweg. De aansluiting ligt op de kade. Vanaf mei 2016 rijden hier enkele treinen per week met aluminium.

Waalhaven West

Het emplacement Waalhaven West is gelegen aan de Waalhaven Westzijde. Het emplacement kent sporen met diverse aansluitingen. De meeste hiervan zijn echter al opgebroken. Het emplacement is gelegen aan de westzijde van de Waalhaven Het is te bereiken vanaf het basisemplacement via het emplacement Waalhaven Zuid.

Spooraansluitingen

  • Steinweg Beatrixhaven Terminal

Vanaf oktober 2014 wordt een nieuw aluminiumvervoer opgezet naar Oostenrijk.


Waalhaven Zuid

Spooraansluitingen

  • Rail Service Center

In 1967 wordt de Europe Container Terminus geopend. De containers worden aan- en afgevoerd op rongenwagens. De terminal heeft drie sporen. De eerste binnenlandse containershuttle wordt in 1982 gestart. Deze rijdt onder andere vanaf de Waalhaven naar Blerick. Hier heeft ECT een containerterminal. In 1989 wordt de terminal omgebouwd tot Rail Service Center. In 1990 wordt een binnenlands netwerk opgestart van de Waalhaven en Maasvlakte naar Veendam, Leeuwarden, Almelo, Heerlen en Blerick. In 1993 wordt er een vierde spoor aangelegd op de terminal. Vanaf juni 1994 wordt al het containervervoer geconcentreerd op de RSC op de Waalhaven. Dit gaat ten koste van kleine terminals in het Rotterdamse havengebied. In 1996 rijden de treinen naar Heerlen en Almelo voor het laatst. In 2011 wordt Leeuwarden voor het laatst aangedaan. Sinds 1999 rijdt ACTS/Husa de treinen naar Leeuwarden. De treinen naar Veendam rijden in 2015 voor het laatst. Tussen 1999 en 2012 rijdt ACTS/Husa de treinen naar Veendam. In 2001 wordt Acht toegevoegd aan het netwerk, gevolgd in 2002 door Tilburg. In 2000 wordt een tweede bundel met vier sporen aangelegd. Deze worden in 2009 aangesloten op de sporen richting Maasvlakte.


De containerterminal heeft de beschikking over acht sporen.