Vlaardingen Centrum

Uit Somda RailWiki
Naar navigatie springenNaar zoeken springen

Vlaardingen Centrum is een van de stations in Vlaardingen. De verkorting van het station is Vdg.

Geschiedenis

Aan de oostzijde van het station is een draaibrug gebouwd over de Buitenhaven. Op 15 september 1980 ontspoort de SGM-II 2049 op de niet geheel gesloten brug. In december 1988 wordt de draaibrug vervangen door een ophaalbrug. Aan de oostzijde van de brug takte vanaf 1898 een aansluitspoor af ten zuiden van de hoofdsporen naar de destijds nieuwe vissershaven. Dit is de huidge Koningin Wilhelminahaven. Aan dit aansluitspoor zijn in de loop der jaren meerdere bedrijven op aangesloten. Aan de westzijde van het emplacement is een derde spoor aangelegd met spooraansluitingen.


Eerste station

Op 17 augustus 1891 wordt het station geopend. Het station is voorzien van een eilandperron met stationsgebouw en overkapping. Dit station staat gespiegeld ten opzichte van het station in Maassluis. In 1911 wordt het stationsgebouw en overkapping afgebroken en vervangen door nieuwbouw.


Tweede station

Op 1912 wordt het nieuwe stationsgebouw geopend. Op het perrons zijn twee gebouwen neergezet met een nieuwe overkappingen. In 1964 zijn de gebouwen op het perron afgebroken, maar de overkapping is blijven staan. Het oude gebouw is bouwvallig geworden en wordt vervangen door een houten gebouw.


Derde station

Na de afbraak van de twee oude gebouwen op het perron in 1964 heeft er een tijdelijk noodgebouw gestaan dat tot 1969 bleef staan. In de eerste maanden van 1969 wordt begonnen met de bouw van het nieuwe station. Dit gebouw wordt op het middenperron geplaatst. De gebouwen op het middenperron worden gerestaureerd. Op 14 november 1969 werd het nieuwe stationsgebouw geopend. Dit gebouw is ontworpen door architect C. Douma. De overkappingen uit 1912 blijven behouden. In de winter van 2016 wordt begonnen met de verbouwing van het station tot metrohalte voor de RET. Het stationsgebouw zal verbouwd worden. De perronkappen blijven wederom staan.

Laad- en losplaats

Voor het goederenverkeer wordt in 1891 een laad- en losplaats aangelegd met goederenloods en spoorweghaven. In de loop der jaren groeit het emplacement uit tot 8 sporen. In een van de sporen is een weegbrug aangelegd. Daarnaast waren er diverse spooraansluitingen naar havens en fabrieken. Aan de oostzijde werd vanaf 1898 een aansluitspoor aangelegd naar de nieuwe vissershaven. Dit is de huidge Koningin Wilhelminahaven. Deze wordt tot 1974 bediend. Aan de westzijde van het emplacement is een derde spoor aangelegd met spooraansluitingen. In 1939 wordt een aansluiting gerealiseerd naar Lever's Zeepfabrieken. Deze is gelegen op het emplacement van het station. De aansluiting werd in 1983 andersom aangesloten aan de spoorlijn. De aansluiting is in 1989 buiten gebruik gesteld. Deze aansluiting zal in 2017 worden opgebroken. Er is nog 1 spoor aanwezig. In december 2014 is er in dit spoor een stootjuk geplaatst, zodat de bedrijven Tessenderlo en Unilever niet meer bereikbaar zijn per trein. Begin maart 2015 werd het spoor achter dit stootjuk opgebroken. Naar Unilever in zijn geheel en naar Tessenderlo gedeeltelijk. Ook de rest van de aansluiting naar Tessenderlo zal opgebroken gaan worden. In 2017 zal het gehele emplacement worden opgebroken bij de ombouw van de spoorlijn tot metrolijn. Voor Vopak zal een nieuwe aansluiting en tweesporig emplacement ten westen van Vlaardingen-Oost worden aangelegd.

In 1940 werd aan de zuidzijde van de goederensporen een plaatijzeren loods gebouwd om een locomotor te stallen. In 1955 wordt deze loods afgebroken.

Tot mei 1994 wordt Vlaardingen elke werkdag in de ochtend bediend vanuit de Kijfhoek. Ook de wagons met buizen voor Maassluis komen met deze treinen mee. Sporadisch is er een wagon voor Hoek van Holland. In Vlaardingen wordt de aangekomen trein verdeeld in wagengroepen voor de diverse klanten. In de middag worden de wagons verzameld en aan het begin van de avond gaat de trein terug naar Kijfhoek. In mei 1994 wordt de Vlaardingse rangeerdienst opgeheven als gevolg van het teruggelopen vervoer. De wagons worden op het rangeerstation Rotterdam Noord Goederen al in de juiste volgorde gezet. De klanten worden nog maar een keer per dag bediend. Als alle wagons van de klanten verzameld waren, werd terug gereden naar Rotterdam Noord. Hier worden de wagons uit Vlaardingen, Delft, Gouda en Alphen aan den Rijn gecombineerd tot een trein naar de Kijfhoek. Dit duurde tot 1996. Tussen 1996 en 1998 wordt Vlaardingen rechtstreeks bediend vanaf de Kijfhoek, samen met wagons voor de RMO. Nadat in 1998 de laatste treinen naar de RMO hebben gereden, wordt Vlaardingen weer apart bediend vanaf de Kijfhoek. In 1995 en 1996 wordt de losweg bediend door de aanvoer van vervuilde grond uit Luxemburg. Na reiniging ging de grond terug naar Luxemburg. In 2004 en 2005 worden op de losweg onregelmatig ketelwagens met dierlijke vetten vervoerd naar Denemarken. Tussen 2004 en december 2009 wordt vanaf de losweg substraat en potgrond afgevoerd naar Italië. In 201 worden zes van de acht sporen afgesloten. Alleen spoor 3 en 4 blijven in gebruik voor het omlopen van locomotieven voor Vopak.


  • Unilever

In 1939 wordt op het emplacement een aansluiting gerealiseerd voor Lever's Zeepfabrieken. In 1983 wordt de aansluiting andersom aangesloten op het emplacement. In 1989 rijdt de laatste wagon over de aansluiting. Tussen 19 en 1989 rijdt een ketelwagen naar Crossfield Chemie in Eijsden.

Stamlijn

Aan de westelijke stamlijn zijn drie bedrijven aangesloten, dit zijn Neerbos en Kolenhandelaren, Matex en ENCK (Eerste Nederlandse Coöperatieve Kunstmestfabriek) en Windmill Holland. De aansluiting naar Neerbos is tussen 1972 en 1974 opgebroken. De aansluiting naar Matex is in 1983 opgebroken. Een aansluiting aan de nieuwe stamlijn was wel ontworpen, maar nooit aangelegd. Aan de oostzijde loopt een stamlijn naar de bedrijven Vopak, Euroclay, Rotterdam Bulk Terminal en Norfolk. Vanaf 1 april 2017 wordt de stamlijn in zijn geheel opgebroken. Hiermee zal er geen goederenverkeer meer mogelijk zijn op het station van Vlaardingen Centrum.

Westelijke stamijn De stamlijn in westelijke richting loopt over de Delflandsedijk.

  • Hydro Agri

Windmill krijgt in zijn spooraansluiting. Het bedrijf voert kunstmest af in ketel- en schuifwandwagens en dicalciumfosfaat in bollenwagens. Als aanvoer krijgt het ammoniak uit Europoort. Van de vestiging van Hydro Agri in Axel ontvangt het bedrijf CO2. De aanvoer vindt plaats in ketelwagens. In 1999 rijdt de laatste trein.

  • Tessenderlo

In 1995 neemt Tessenderlo de veevoedertak over van Hydro Agri. Op het terrein vindt er een uitbreiding van het aantal sporen plaats. De uitbreiding van het spoorvervoer komt echter niet van de grond. In 2002 begint er een afvoer van voederfosfaten in zelflossers naar Carhaix in Frankrijk. Dit rijdt enkele keren per maand. In augustus 2006 rijdt de laatste trein.


Oostelijke stamlijn In de oostelijke stamlijn zit bij de aansluitingen naar Vopak en de Rotterdam Bulk Terminal een spoorkruis. Hiermee kon na het bedienen van de Rotterdam Bulk Terminal en Imerys direct naar het station werd gereden in plaats van dat er teruggestoken moest worden naar het kopspoor richting Vlaardingen. Tijdens de verhoging in 1992 van Hoekse Lijn naar Deltahoogte is de aansluiting aangepast en is het spoorkruis vervallen.


  • Frans Swarttouw


  • Imerys

Op het terrein liggen twee sporen. Een langs de kade en een spoor langs de Schiedamsedijk. In 1997 begint Swarttouw met de afvoer van poedervormige kaoline voor Euroclay naar het Duitse Oberlenningen. In april 2000 rijdt dit vervoer voor het laatst. In 200 neemt Imerys Euroclay over en begint weer met spoorvervoer. Vanaf maart 2001 worden er door Imerys wekelijks 5 tot 10 knikketelwagens beladen met kalkslurry. De bestemmingen zijn Schwedt an der Oder en Cham. In januari 2008 rijdt de trein voor het laatst. In 2010 wordt er een aantal keren dead burned magnesia verzonden naar Mainzlar. In juni 2018 wordt begonnen met de sloop van het complex.

  • Rotterdam Bulk Terminal

De terminal is gelegen aan de Schiedamsedijk. Het bedrijf krijgt in een spooraansluiting. Na het vertrek van de laatste trein blijft het spoor liggen en wordt gebruik als parkeerplaats voor de DFDS terminal. Op 4 januari 2008 wordt de terminal voor het laatst bediend. Het is de afvoer van kalkslurry van Imerys. In de zomer van 2010 vindt er twee keer een proefvervoer plaats van dead burned magnesium naar het Oostenrijkse Wartberg im Mürztal. Rond 23 juni 2010 worden negen gekoppelde zelflossers van het type Tdrrs door DB Schenker Rail geplaatst. Rond 28 juli 2010 worden de beladen wagons opgehaald en uitgewisseld voor lege wagons. De tweede sleep wagons wordt op 5 juli 2010 opgehaald.

  • Vopak

In 19 wordt een aansluiting aangelegd naar Vopak. Op het terrein liggen twee sporen. Om het terrein te bereiken moet er vanuit de richting Schiedam naar het emplacement van Vlaardingen Centrum worden gereden. Hier kan de locomotief omlopen. Vanaf daar gaat het de stamlijn op richting Vlaardingen Oost. Na het voorbij rijden van het aansluitwissel gaat de trein geduwd naar Vopak. Voor het rangeerwerk op het terrein is in 1992 een locomotief van O&K gekocht. Tijdens het rangeerwerk in februari 2011 ontspoort de locomotief en loopt schade op aan een as. Vanaf dat moment rijdt er een TransLok bij Vopak. Deze locomotief is niet geschikt voor het rijden met meer dan twee wagons. In september 2015 wordt een Gmeinder locomotief aangeschaft van het type B25D. In 2015 wordt de aansluiting op het terrein aangepast en de capaciteit wordt hiermee verhoogd tot 3 treinen per dag. Er worden twee nieuwe sporen aangelegd met de daarbijbehorende laad- en losfaciliteiten. In oktober 2015 is de nieuwe spooraansluiting in gebruik genomen. De oude aansluiting wordt vanaf dat moment nauwelijks gebruikt. Vanwege de ombouw van de spoorlijn zal het spoorvervoer voor enkele jaren stil liggen. Tussen 2017 en 2022 is er een derde laad- en losspoor aangelegd.

Vanaf 19 vindt er afvoer van lijnolie plaats naar Stuttgart.

Op 10 december 2005 wordt Vopak bediend door Rail4Chem. Vanaf dat moment wordt Vopak bediend door diverse vervoerders met bloktreinen biodiesel en plantaardige olie. Vanaf februari 2006 rijdt Connex treinen met koolzaadolie naar het Duitse Bitterfeld. Dit wordt in 2006 overgenomen door ACTS, die de trein wekelijks rijdt.

In september 2009 wordt door ERS Railways de laatste biodieseltrein uitgehaald. Vanaf dat moment treedt er een rust in van een aantal maanden. In juli 2010 brengt ACTS een tweetal ketelwagens naar Vopak. Zij worden hier beladen met vetalcohol en met SBB Cargo naar Zwitserland afgevoerd. In juli 2010 brengt de Rurtalbahn een lege ketelwagentrein naar Vopak. Vanaf maart 2011 ontvangt Vopak wekelijks bloktreinen met biodiesel en enkele keren met plantaardige oliën. De eerste vervoerders die zich met deze treinen bezig houdt zijn Captrain, DB Schenker en Rurtalbahn. Tussen april en juni 2012 rijdt Rurtalbahn een aantal treinen met biodiesel naar Lutherstadt-Wittenberg. In 201 haakt DB Schenker af als vervoerder. Andere vervoerders, zoals LTE, Locon, RRF en TrainSupport stappen in dit gat. Op 29 maart 2017 wordt de laatste trein door de 6409 van LTE afgevoerd. De oorspronkelijke planning gaat uit van dat in het najaar van 2017 het goederenvervoer weer zal gaan rijden via de nieuwe aansluiting Vulcaanhaven naar Vopak. Door tegenvallers bij de ombouw van de spoorlijn naar metrolijn wordt de herstart van het vervoer verwacht tegen het einde van 2018. Uiteindelijk duurt het tot 28 oktober 2021. Op deze dag worden door de Captrain 203 104 twee ketelwagens geplaatst op de vernieuwde aansluiting. Met deze twee ketelwagens kan Vopak het laad- en losproces trainen. Op 22 november 2021 wordt door de 203 103 van Captrain in opdracht van RFO de eerste trein geplaatst op de aansluiting. Het is een lege biodieseltrein. Op 25 november 2021 is de beladen trein opgehaald door de 1375 van Captrain. In de daaropvolgende maanden wordt de aansluiting onregelmatig bediend. Een wekelijkse planning van drie treinen in de week vanaf de zomer van 2022 wordt niet gehaald.


Spoorlijnen

Het station was gelegen aan de Hoekse Lijn.


Dienstregeling

Per 1 april 2017 zal Vlaardingen Centrum geen station van de NS meer zijn. De spoorlijn wordt omgebouwd tot metrolijn van de RET.