Vinkeveen

Uit Somda RailWiki
Naar navigatie springenNaar zoeken springen

Vinkeveen was een van de haltes aan de Haarlemmermeerspoorlijnen, aan het traject tussen Aalsmeer en Nieuwersluis-Loenen. De verkorting van het station was Vvn.

Geschiedenis

De halte kreeg een stationsgebouw van het type HESM II. Het gebouw is in 1913 gebouwd. Het station is in de buurtschap Demmerik gebouwd, aan de zuidkant van Vinkeveen.

Na de sluiting voor de reizigersdienst, bleef het stationsgebouw bewaard. In mei 1986 stopt de laatste goederentrein naar Uithoorn op het station. In 1987 zijn de rails voor het station opgebroken. Het stationsgebouw is vervolgens verhuurd. Dit duurde tot 2009. Omdat de NS het gebouw wilde verkopen, moest de huurder er uit. Het gebouw heeft enkele jaren leeg gestaan. In 201 koopt het Vinkeveense bouwbedrijf Vobi het gebouw. Zij willen het gebouw in oorspronkelijke staat brengen. Met behulp van een amateurhistoricus wordt dit plan gemaakt. In oktober 2015 wordt begonnen met de restauratiewerkzaamheden. Deze duren tot maart 2016. De originele details van het gebouw zijn hierbij zoveel mogelijk behouden. De begane grond is hierbij in oude staat gebracht. Aan de spoorzijde is het perron opnieuw aangelegd, echter zonder spoor. Het voormalige spoortracé is al in gebruik als wandelpad. Er is wel een hoofdseinpaal geplaatst bij de voormalige overweg. Van het gebouw zijn de eerste en tweede verdieping bedoeld als woning. Op de begane grond zijn de wachtruimte en het bagagedepot geschikt voor verhuur aan culturele evenementen.


Spoorlijnen

Het station lag aan de Haarlemmermeerspoorlijn Aalsmeer - Nieuwersluis-Loenen ter hoogte van kilometerpunt 16,6.


Dienstregeling

Op 1 mei 1915 stopte de eerste trein bij de halte. Op 3 september 1950 stopte er de laatste trein.