V250 - Treinstellen V250: verschil tussen versies

Uit Somda RailWiki
Naar navigatie springenNaar zoeken springen
 
Regel 387: Regel 387:
 
|}
 
|}
  
 +
{{Navigatie treinstellen}}
  
 
[[Categorie:Treinstellen]]
 
[[Categorie:Treinstellen]]

Huidige versie van 17 apr 2021 om 12:40

Om dienst te doen op de HSL-Zuid tussen Amsterdam en België bestelde HSA (High Speed Alliance, een samenwerkingsverband tussen NS en KLM) bij het Italiaanse AnsaldoBreda in totaal 14 hogesnelheidstreinen. Door de NMBS zijn 3 treinstellen aangeschaft. De treinstellen krijgen al snel de bijnaam Albatros, Eendebek of Vogelbekdier.

Geschiedenis

Vanwege het verwerven van de concessie voor het binnenlands vervoer over de HSL-Zuid van Amsterdam via Schiphol, Rotterdam en Breda, werd door HSA gezocht naar nieuwe treinen. Door de hoge prijs die betaald moest worden als gebruikersvergoeding, zocht HSA naar treinen die geschikt waren voor maximaal 220 kilometer per uur. Deze trein waren tot 50% goedkoper dan treinen die geschikt zijn voor 300 kilometer per uur. Daarnaast moest het materieel een zitplaatscapaciteit hebben van 450 tot 550 zitplaatsen. Het materieel moest in oktober 2006 in dienst worden gesteld. Op 19 april 2002 werd de Europese aanbesteding gestart voor in eerste instantie 23 nieuwe treinen. De gunning zou plaats vinden volgens de economisch meest voordelige inschrijving. Zeven fabrikanten toonden hun interesse, maar drie haakten in de loop van de tijd af. Op 28 april 2003 leverde vier bouwers hun offerte in: Alstom, Bombardier, Siemens en AnsaldoBreda. Bij de beoordeling bleek al snel dat Bombardier en Siemens zouden afvallen. Bombardier ging uit van een locomotief en rijtuigen voor een snelheid van 200 kilometer per uur. Siemens bood de Velaro aan, maar deze aanbieding was te duur. In september 2003 begonnen de onderhandelingen met Alstom en AnsaldoBreda. Alstom bood ook een combinatie van een locomotief aan, samen met dubbeldeksrijtuigen. De AGV's waren op dat moment nog niet productierijp en de TGV kon niet aangeboden worden, in verband met de samenwerking met de SNCF. Hierdoor bleef alleen AnsaldoBreda over. Zij konden als enige hogesnelheidstreinstellen aanbieden. Deze moesten echter nog wel ontwikkeld gaan worden. AnsaldoBreda bleek de treinstellen te kunnen aanbieden met een maximumsnelheid van 250 kilometer per uur. Dit was de minimumsnelheid over de HSL Zuid, om zo het tijdverlies te beperken. De prijs die AnsaldoBreda offreerde was iets hoger dan Alstom, maar zij konden wel aan alle eisen voldoen en het ontwerp scoorde goed op comfort en ruimte. De prijs per zitplaats kwam bij Alstom uit op EUR 34.387 en bij AnsaldoBreda op EUR 34.631. Hiermee zouden de treinstellen ongeveer 20 miljoen euro per stuk gaan kosten. Het boete bedrag bij te late levering van de treinstellen was bij Alstom wel hoger dan bij AnsaldoBreda. Eind 2003 besloten HSA en NMBS het aantal te bestellen treinstellen omlaag te brengen van 23 treinstellen naar 12. Hierop trok Alstom zich op 22 december 2003 terug, omdat zij de order niet meer zagen zitten.

Door het overblijven van AnsaldoBreda werden op 25 mei 2004 twaalf achtdelige hogesnelheidstreinen besteld. Hiervan zijn er 9 voor de HSA en 3 stuks voor de NMBS. Deze treinstellen moesten ook de getrokken Beneluxtreinen gaan vervangen tussen Amsterdam en Antwerpen. AnsaldoBreda was een van de twee overgebleven inschrijvers op de aanbesteding voor de levering van hogesnelheidsmaterieel. Dit materieel werd ontworpen door Pininfarina. Zij zijn ook verantwoordelijk voor ontwerpen van autofabrikanten zoals Ferrari, Fiat en Alfa Romeo. Ook tekenden zij voor de ETR500 van de Italiaanse spoorwegen en de IC4 van de Deense spoorwegen. Na de bestelling van de treinstellen bleven er 14 treinstellen in optie staan. In de zomer van 2005 werden er 7 treinstellen door de NS bij besteld. Deze treinstellen zijn bedoeld voor de bedieningen van Breda en Den Haag.

Volgens de eerste planningen moest het eerste treinstel in april 2006 in Nederland aankomen. Vanaf 2007 zouden de in totaal 19 treinstellen in dienst moeten komen. De eerste 6 treinstellen zouden op 1 april 2007 in dienst komen en op 1 oktober 2007 de volgende drie. Keer op keer werd deze datum uitgesteld. De eerste keer dat er uitstel werd aangekondigd, was in oktober 2005. De vertraging was hierbij opgelopen tot minimaal 10 maanden. Als in juli 2007 de eerste treinen op de HSL moeten gaan rijden, moet HSA op zoek naar vervangend materieel, omdat de treinstellen niet op tijd gereed zullen zijn. In de loop van 2008 moeten de treinstellen in gaan stromen in de pendeldienst tussen Amsterdam en Breda en ook naar Brussel rijden. AnsaldoBreda laat weten dat op zijn vroegst in 2009 een trein kan gaan rijden van hen. De vertraging onstaat doordat de specificaties van het te gebruiken beveiligingsysteem laat beschkbaar waren. Er was namelijk gekozen voor versie 2.3.0 van de ERTMS beveiliging.

Op 23 maart 2008 werd de 48 naar het Tsjechische Velim overgebracht voor testritten op de testring aldaar. Het treinstel bleef daar 3 maanden onaangeroerd staan, voordat op 25 juni 2008 de eerste ritten gereden konden worden. De 4806 was vervolgens het eerste treinstel dat in Nederland aan kwam op 28 april 2009. Het was niet voorzien van een interieur, zodat de ruimte benut kon worden voor testapparatuur. Dit treinstel zou de nodige testritten en toelatingsritten gaan rijden. Op 12 mei 2009 kwam de 4801 naar Nederland. Samen met de 4806 zouden zij het testprogramma gaan rijden, dat er voor moet zorgen dat de treinstellen toegelaten gaan worden. Ondertussen kwamen wel treinstellen aan in Nederland. Zij werden werkloos op de WWatergraafsmeer gestald in afwachting van hun toelating. Op 7 juli 2009 vond de officiële presentatie plaats van het materieel. Treinstel 4803 is vanaf eind juli 2010 tot in augustus 2010 gebruikt voor dynamische proeven, waar ook diverse proefritten tussen Blerick en Eindhoven op het programma stonden. Het treinstel 4805 is op 21 juli 2010 naar België overgebracht voor proefritten tussen Brussel en Leuven. Op 17 juni 2011 ging de 4806 terug naar AnsaldoBreda voor de inbouw van een interieur. De 4805 werd in juli 2010 naar de Klimaatkamer in Wenen gebracht voor testen aldaar. Op 12 oktober 2010 komt het treinstel terug in Nederland.

Vanaf 22 december 2011 wordt de 4805 gebruikt voor het opleiden van het personeel. Vanaf 18 januari 2012 wordt ook de 4804 voor dit doel gehuurd. Ook worden de eigenschappen van dit materieel vastgelegd. De 4804 - 4806 (ex 4883) worden in mei 2012 overgenomen van de fabrikant door NS Financial Services. De toelating voor het materieel op het Nederlands spoor is dan geregeld. Op 6 juli 2012 mogen de treinstellen ook reizigers vervoeren. Op 29 juli 2012 vindt de eerste rit plaats met reizigers. Vanaf 9 december 2012 rijden de treinstellen de gehele dienst tussen Amsterdam en Brussel. Er worden minder ritten gereden dan de bedoeling was. Dit wordt veroorzaakt door een tekort aan dienstvaardige treinstellen. De eerste dagen vallen geregeld treinen uit of lopen grote vertraging op. In de tweede week verliep de inzet beter. In de derde week van januari 2013 worden de treinstellen uit dienst genomen. Vanwege sneeuwval en ijsvorming onder de treinen, raken drie treinstellen beschadigd. Op 18 januari 2013 wordt het voor de treinstellen verboden om in België te rijden, nadat er plaatwerk was gevonden dat losgeraakt was van een treinstel. Daarop wordt ook de inzet van de treinstellen in Nederland stilgelegd en wordt er gezocht naar een vervangende oplossing voor de dienstuitvoering tussen Amsterdam en Brussel. Er zal een vervangende intercity gaan rijden.

Op 31 mei 2013 maakt de NMBS bekend dat zij het contract met AnsaldoBreda opzeggen. Zij zien geen heil meer in de oplossingen van de fabrikant. De bestelling van de drie treinstellen wordt geannuleerd. Op 3 juni 2013 maken ook de NS bekend dat zij geen treinen meer afnemen van de Italiaanse fabrikant. De bedrijven hebben geen vertrouwen meer in de oplossingen die de fabrikant aandraagt. Het treinstel is te onbetrouwbaar om de diensten fatsoenlijk uit te voeren. Zo laat de kwaliteit veel te wensen over. Elk treinstel is anders afgewerkt. Treinstellen hebben last van corrosie op diverse plaatsen, waaronder op de assen. Het ontwerp van de laagspanningsinstallie is niet deugdelijk. Het aangebrachte remsysteem is ook niet geschikt voor snelheden tot 250 kilometer per uur. De onderzijde van de treinstellen is niet bestand tegen aangezogen ballast en sneeuw. Daarnaast zouden de treinstellen met sneeuwval beter binnen kunnen blijven. De bekabeling is slecht gemonteerd en de constructie met de bakovergang is gebrekkig. Daarnaast zijn er problemen met de deuren. Door al deze problemen zal de verwachte levensduur van 30 jaar niet gehaald gaan worden en zal het onderhoud intensiever en duurder zijn dan waar vooraf rekening mee was gehouden. Het herstel van deze punten zou 17 tot 22 maanden in beslag nemen, waardoor de eerste treinstellen mogelijk pas in 2018 in dienst kunnen komen. Eind augustus 2013 wordt het contract tussen de NS en de fabrikant ontbonden.

In juni 2013 wordt besloten om een parlementaire enquête te houden over de Fyra. De onderzoekscommissie onderzoekt de rol van de politiek bij de aanbestedingen, het bouwproces en de toelating van de V250 treinstellen op het spoor. Er wordt eerst een tijdelijke commissie ingesteld. Op 22 november 2013 is treinstel 4802 aan een onderzoek onderworpen in de Haarlemse werkplaats. Op 29 november 2013 werd de 4881 onderzocht in de Amsterdamse Zaanstraat. In januari 2014 is de 4883 naar de Zaanstraat overgebracht. Het treinstel zal door AnsaldoBreda aangepast worden, zodat het treinstel aan alle eisen voldoet die in het verleden gesteld zijn. Medio maart 2014 wordt er overeenstemming bereikt tussen de NS en Finmeccanica (moederbedrijf van AnsaldoBreda) over de afwikkeling. De in Nederland aanwezig zijnde en voor NS bestemde treinstellen gaan terug naar Italië. Hiervoor ontvangt de NS een schade vergoeding van 125 miljoen Euro. Bij verkoop van de treinstellen door AnsaldoBreda zal de NS nog eens 21 miljoen euro ontvangen. Eind juni 2014 rijdt de 4816 enkele succesvolle proefritten tussen Milaan en Turijn met het oog op een eventuele verkoop aan Trenitalia, de Italiaanse spoorwegen. Na deze ritten wordt het treinstel terug gereden naar Fiorenza. De 4816 is nooit in Nederland geweest. In april 2019 ontvangt de NS een bedrag van 21 miljoen euro van Finmeccanica voor de verkoop van de treinstellen.

Op 7 september 2014 wordt het eerste treinstel terug naar Italië gebracht. Het is de 4802, welke door de 189 280 van TXL vanuit de Watergraafsmeer naar Duitsland is gebracht. Op 8 september 2014 is het treinstel in Bologna aangekomen. Als tweede treinstel is de 4805 naar Italië gesleept. Het treinstel begon op 13 september 2014 aan zijn terugrit. Op 15 september 2014 vertrekt in de avonduren treinstel 4804 naar Italië. Uiteindelijk worden alle treinstellen in Prato gestald. Hier bekijkt AnsaldoBreda de treinstellen en zal dan besluiten of er eventueel aanpassingen nodig zijn voor eventuele verkoop. De treinstellen kunnen eventueel aan de Italiaanse of Turkse spoorwegen worden verkocht. Deze hebben interesse getoond in de treinstellen. Uiteindelijk gaat de verkoop aan Turkije niet door. De Italiaanse spoorwegen Trenitalia hebben wel interesse en zal ze gaan inzetten tussen Bari en Lecce via Rome. Dit zal vanaf juni 2017 gaan gebeuren. Zij vervangen de treinstellen van het type ETR485 en ETR600. De treinstellen staan tot die tijd bij het Interporto di Prato (16 stuks), een treinstel wordt gebruikt voor testritten bij Trenitalia. Twee treinstellen staan nog bij de fabriek in Pistoia. Op 4 augustus 2017 zijn 17 van de 19 treinstellen overgenomen door Trenitalia. De twee andere treinstellen zullen dienen als onderdelenleverancier. Het interieur zal verbouwd gaan worden en verdeeld in drie klassen. Ook komt er een bar/bistro in een treinstel. Ook zal de kop worden gewijzigd. De stroomafnemers en het ETC-systeem zullen gemodificeerd worden. De eerste vier treinstellen moeten in juni 2018 in dienst komen. De overige treinstellen in het daaropvolgende jaar. Het eerste treinstel zal begin oktober 2017 gepresenteerd worden tijdens de beurs Expo Ferroviaria in Milaan. In de eerste maanden van 2018 rijdt de ETR 700.16 proefritten rondom Napels proefritten. In juni 2018 wordt het treinstel naar Florence overgebracht voor proefritten in Toscane. In maart 2019 worden alle treinstellen verkocht aan Trenitalia. Vanaf dat moment rijden de verbouwde treinstellen proefritten tussen Milaan en Bari. Op 9 juni 2019 worden de eerste vier treinstellen in dienst gesteld en ingezet. Zij rijden twee keer per dag tussen Milaan en Ancona.


Technische gegevens


V250-8-1.png

toelatingsgegevens spoorwegvoertuig
Typegegevens
Voertuigtype EMU V250
Nummers spoorwegvoertuig 4801 − 4816
Voertuigcategorie Elektrisch achtwagentreinstel (El8)
EVN / NVR en Configuratie 93 84 4801 031 – 4816 031 (M1 - mAk)
93 84 4801 032 – 4816 032 (T2 - AD)
93 84 4801 033 – 4816 033 (M3 - mAB)
93 84 4801 034 – 4816 034 (T4 - B)
93 84 4801 035 – 4816 035 (T5 - B)
93 84 4801 036 – 4816 036 (M6 - mB)
93 84 4801 037 – 4816 037 (T7 - B)
93 84 4801 038 – 4816 038 (M8 - mBk)
Bouwjaar 2006 − 2013
Fabrikant AnsaldoBreda, Pistoia (IT)
Maximale treinsamenstelling één (gekoppeld alleen in bergingssituaties)
Basisgegevens van het type
Lengte over de koppelingen 201.000 ㎜
Aantal assen / Configuratie 32 / Bo' Bo' + 2' 2' + Bo' Bo' + 2' 2' + 2 '2' + Bo' Bo' + 2' 2' + Bo' Bo"
Nominale wieldiameter (min./max.) 850 ㎜ / 920 ㎜
Hart op hart draaistellen koprijtuig: 17.400 ㎜
rijtuig: 16.900 ㎜
Asafstand binnen draaistel 2.850 ㎜
eigen totaal gewicht (leeg / beladen) 438 ton
Aslast (leeg/beladen) 15,8 ton (M8) / 11,4 ton (T4) maximum: 16,9 ton (M8) / 13,4 ton (T4)
Tonmetergewicht (leeg) 2,18 t/m (leeg) / 2,39 t/m (max)
Soort remsysteem EP (elektropneumatisch)
EM (elektromagnetisch)
ED (elektrodynamisch)
Remgewicht (leeg/beladen) 788 ton
Technisch maximum snelheid technisch: 275 km/h
conventioneel spoor: 160 km/h
HSL: 250 km/h
Infra eigenschappen
energievoorziening 1.500 V DC, 25 ㎸ AC 50 ㎐ en 3.000 V DC
kleinste boogstraal 150 m
omgrenzingsprofiel OPS-NL, GC, UIC 505-1
baanvakbelastingcategorie: C2
treindetectlesystemen: geschikt voor alle detectiesystemen
treinbeïnvloedingssysteem: ATB EG nog zonder VV-functionaliteit, ETCS-L1, ETCS-L2 en Memor


Een treinstel heeft de lengte van 200,9 meter. De koprijtuigen hebben een lengte van 26,95 meter en de tussenrijtuigen 24,50 meter. Het treinstel is 2,87 meter breed en 4,08 meter hoog. Het totale gewicht bedraagt 423 ton. Het treinstel is geschikt voor drie stroomsystemen, te weten 25 kV/50 Hz wisselstroom, 3 kV gelijkstroom en 1,5 kV gelijkstroom. Het maximale vermogen dat het treinstel kan ontwikkelen is 5.500 kW (7.485 pk). Met dit vermogen kan een maximumsnelheid van 250 kilometer per uur bereikt worden. De totale trekkracht bedraagd 300 kN. De versnelling bedraagt 0,58 m/s² en de vertraging 1,2 m/s². Het treinstel is voorzien van ETCS level 2, ATB en TBL als beveiligingssysteem. Tevens is het treinstel voorzien van GSM-R. De treinstellen worden gebouwd in de AnsaldoBreda fabriek te Pistoia, Italië

Uitvoering

Een treinstel bestaat uit 8 rijtuigen, in de combinatie mAk + AD + mAB + B + B + mB + B + mBk. Het treinstel bied op deze manier plaats aan 127 reizigers eerste klas en 419 reizigers tweede klas. Zij kunnen instappen door 12 deuren, welke 90 centimeter breed zijn.

EVN / NVR

overzicht nummers
treinstel M1
(mAk)
T2
(AD)
M3
(mAB)
T4
(B)
T5
(B)
M6
(mB)
T7
(B)
M8
(mBk)
NVR-
inschijving
HSA
NVR-
uitschijving
HSA
4801 93 84 4801 031-5 93 84 4801 032-3 93 84 4801 033-1 93 84 4801 034-9 93 84 4801 035-6 93 84 4801 036-4 93 84 4801 037-2 93 84 4801 038-0 2012-07-06 2014-04-10
4802 93 84 4802 031-4 93 84 4802 032-2 93 84 4802 033-0 93 84 4802 034-8 93 84 4802 035-5 93 84 4802 036-3 93 84 4802 037-1 93 84 4802 038-9 2012-10-31 2014-04-10
4803 93 84 4803 031-3 93 84 4803 032-1 93 84 4803 033-9 93 84 4803 034-7 93 84 4803 035-4 93 84 4803 036-2 93 84 4803 037-0 93 84 4803 038-8
4804 93 84 4804 031-2 93 84 4804 032-0 93 84 4804 033-8 93 84 4804 034-6 93 84 4804 035-3 93 84 4804 036-1 93 84 4804 037-9 93 84 4804 038-7 2012-08-29 2014-04-10
4805 93 84 4805 031-1 93 84 4805 032-9 93 84 4805 033-7 93 84 4805 034-5 93 84 4805 035-2 93 84 4805 036-0 93 84 4805 037-8 93 84 4805 038-6 2012-10-04 2014-04-10
4806 93 84 4806 031-0 93 84 4806 032-8 93 84 4806 033-6 93 84 4806 034-4 93 84 4806 035-1 93 84 4806 036-9 93 84 4806 037-7 93 84 4806 038-5 2012-07-06 2014-04-10
4807 93 84 4807 031-9 93 84 4807 032-7 93 84 4807 033-5 93 84 4807 034-3 93 84 4807 035-0 93 84 4807 036-8 93 84 4807 037-6 93 84 4807 038-4
4808 93 84 4808 031-8 93 84 4808 032-6 93 84 4808 033-4 93 84 4808 034-2 93 84 4808 035-9 93 84 4808 036-7 93 84 4808 037-5 93 84 4808 038-3 2012-07-06 2014-04-10
4809 93 84 4809 031-7 93 84 4809 032-5 93 84 4809 033-3 93 84 4809 034-1 93 84 4809 035-8 93 84 4809 036-6 93 84 4809 037-4 93 84 4809 038-2 2012-09-12 2014-04-10
4810 93 84 4810 031-4 93 84 4810 032-2 93 84 4810 033-0 93 84 4810 034-8 93 84 4810 035-5 93 84 4810 036-3 93 84 4810 037-1 93 84 4810 038-9
4811 93 84 4811 031-3 93 84 4811 032-1 93 84 4811 033-9 93 84 4811 034-7 93 84 4811 035-4 93 84 4811 036-2 93 84 4811 037-0 93 84 4811 038-8 2012-07-06 2014-04-10
4812 93 84 4812 031-2 93 84 4812 032-0 93 84 4812 033-8 93 84 4812 034-6 93 84 4812 035-3 93 84 4812 036-1 93 84 4812 037-9 93 84 4812 038-7 2012-10-31 2014-04-10
4813 93 84 4813 031-1 93 84 4813 032-9 93 84 4813 033-7 93 84 4813 034-5 93 84 4813 035-2 93 84 4813 036-0 93 84 4813 037-8 93 84 4813 038-6
4814 93 84 4814 031-0 93 84 4814 032-8 93 84 4814 033-6 93 84 4814 034-4 93 84 4814 035-1 93 84 4814 036-9 93 84 4814 037-7 93 84 4814 038-5
4815 93 84 4815 031-9 93 84 4815 032-7 93 84 4815 033-5 93 84 4815 034-3 93 84 4815 035-0 93 84 4815 036-8 93 84 4815 037-6 93 84 4815 038-4
4816 93 84 4816 031-8 93 84 4816 032-6 93 84 4816 033-4 93 84 4816 034-2 93 84 4816 035-9 93 84 4816 036-7 93 84 4816 037-5 93 84 4816 038-3
4881 93 88 4881 031-5 93 88 4881 032-6 93 88 4881 033-4 93 88 4881 034-2 93 88 4881 035-9 93 88 4881 036-7 93 88 4881 037-5 93 88 4881 038-3
4882 93 88 4882 031-7 93 88 4882 032-5 93 88 4882 033-3 93 88 4882 034-1 93 88 4882 035-8 93 88 4882 036-6 93 88 4882 037-4 93 88 4882 038-2
4883 93 88 4883 031-6 93 88 4883 032-4 93 88 4883 033-2 93 88 4883 034-0 93 88 4883 035-7 93 88 4883 036-5 93 88 4883 037-3 93 88 4883 038-1

Inzet

Op 29 juli 2012 vindt de eerste inzet van een treinstel plaats in de reizigersdienst. De 4806 is het gelukkige treinstel dat om 17.10 uit Amsterdam Centraal vertrekt als trein 1056. In de volgende maanden worden de 4806 onregelmatig ingezet. Vanaf september neemt ook de 4808 een aantal diensten voor zijn rekening. De treinstellen rijden in eerste instantie van Amsterdam tot Rotterdam. De treinstellen rijden echter nog geen uursdienst wegens gebrek aan treinstellen. Af en toe wordt er ook doorgereden naar Breda. De gereden dienstregeling was gebaseerd op een snelheid van 160 kilometer per uur. Doordat het materieel een hogere maximumsnelheid heeft, was er een grote speling in de rijtijden. Derhalve werd een grote stiptheid bereikt wanneer een trein door een V250 treinstel werd verreden.

Op 9 december 2012 begint de dienstregeling 2013 en gaan de treinstellen de volledige dienst rijden tussen Amsterdam en Brussel via de hogesnelheidslijn. Doordat er niet genoeg treinstellen beschikbaar zijn, worden per dag 10 retourslagen gereden. Hiervoor zijn in totaal 5 treinstellen nodig. Drie zullen de hele dag rijden en twee treinstellen zijn reserve bij defecten of vertragingen. Bij het instromen van meer treinstellen zal de frequentie verhoogd gaan worden tot 16 retourslagen per dag. Nieuwe treinstellen zullen vanaf april 2013 gaan rijden tussen Breda en Antwerpen. Vervolgens wordt de dienst naar Brussel uitgebreid. De eerste dagen na de start van de nieuwe dienstregelingen worden de treinen geplaagd door vertragingen en uitval. Na een aantal weken stijgt de punctualiteit. De treinstellen krijgen echter niet de kans om deze stijgende lijn door te zetten. Als gevolg van het winterweer lopen treinstellen beschadigingen op halverwege januari. Doordat sneeuw en ijs zich vastklampte aan de treinstellen, liet het plaatwerk los. Dit overkwam een treinstel op 17 januari 2013. De Dienst Veiligheid en Interoperabiliteit der Spoorwegen van de NMBS verbiedt vanaf 18 januari 2013 de inzet van de treinstellen in het grensoverschrijdend verkeer. Van de NS en NMBS krijgt AnsaldoBreda drie maanden de tijd om alle problemen met de treinstellen verhelpen. In de tussentijd werken de NS en NMBS aan een alternatief plan voor een trein tussen Nederland en België. In april komt er geen duidelijkheid en krijgt AnsaldoBreda langer de tijd om tot een herstelplan te komen. De planning was om per 8 april 2013 een shuttledienst op te zetten tussen Breda en Antwerpen. Per dag zouden acht slagen gemaakt moeten gaan worden. Dit gebeurt echter niet vanwege alle problemen die de treinstellen hebben.

In de maanden maart, april en mei 2013 wordt er weer getest in Nederland. De treinen rijden vanuit Amsterdam naar Wolfheze, Gilze-Rijen en Brussel. Voor deze ritten zijn er twee treinstellen beschikbaar. De andere 7 treinstellen hebben schade, waardoor zij niet kunnen rijden. Twee treinstellen hebben winterschade, Een treinstel heeft brand gehad, als gevolg van oververhitte batterijen, twee treinstellen hebben problemen met draaistel en wielset. Een treinstel kampt met systematische tractieproblemen en het laatste treinstel heeft ernstige deurproblemen. Op 30 mei 2013 rijdt de 4806 als laatste treinstel in Nederland een proefrit. Het komt hierbij ondere andere in Utrecht, Ede-Wageningen en Tilburg. Vanaf begin september 2013 rijden de afgenomen 9 treinstellen in de nachtelijke uren conditieritten tussen de Watergraafsmeer en Maarssen.


Inzet per dienstregeling jaar

De inzet per dienstregeling jaar in de serie en eventuele bijzonderheden:


Revisie

De treinstellen zijn te kort in dienst geweest om gereviseerd te worden.


Bijzondere uitvoeringen

De treinstellen hebben geen uiting gegeven aan bijzondere gelegenheden.


Wijzigingen

  • Na afloop van de testritten met de eerste treinstellen, gaan in totaal 7 treinstellen terug naar AnsaldoBreda in Pistoia. Hier worden een aantal wijzigingen uitgevoerd aan de treinstellen. Proefstel 4806 zal ook tevens voorzien gaan worden van een interieur.


Vernummeringen

Enkele treinstellen die voor de NMBS bestemd zijn en reeds met hun NMBS nummer waren afgeleverd, zijn voor hun aflevering vernummerd naar treinstellen die voor NS HiSpeed bestemd zijn. In het voorjaar van 2012 werd de 4883 vernummerd naar 4806.

Nieuw nummer Oorspronkelijk nummer
4882 4801
4883 4806
4801 4882
4806 4883


Schadegevallen

De treinstellen zijn niet betrokken geweest bij ernstige ongevallen.


Bakwisselingen

Er hebben in de jaren dat de treinstellen actief waren, geen bakwisselingen voor gedaan.


Afvoer

Nadat de treinstellen in januari 2013 aan de kant zijn gezet, zijn de treinstellen op de Watergraafsmeer gestald. Zij nemen hier zo veel ruimte in, dat andere vervoerders in het gedrang komen. NS heeft daarom fabrikant AnsaldoBreda gevraagd om de treinstellen terug naar Italië te laten keren. Omdat de fabrikant dit weigert, zullen de treinstellen vanaf eind november 2013 op de Dijksgracht geparkeerd gaan worden. Begin oktober 2013 zijn er al drie stellen verplaatst naar de Dijksgracht. In de tweede helft van december volgden de overige treinstellen. Op de Watergraafsmeer zijn drie treinstellen achtergebleven. De al overgenomen treinstellen worden nog regelmatig heen en weer gesleept tussen Dijksgracht en Watergraafsmeer voor onderhoud. Op 10 april 2014 wordt het NVR-houderschap van de negen door HSA overgenomen V250 treinstellen weer teniet gegaan. We mogen aannemen dat vanaf dat moment het NVR-houderschap weer bij de fabrikant ligt. In september 2014 begint het terug sturen van de treinstellen naar Italië. Vervoerder TXL zal de treinstellen naar Brenner slepen voor een locomotiefwissel. In Brenner zal een locomotief van de trein over nemen. De eindbestemming van de treinstellen is Prato, tussen Pistoia en Florence. Het transport zal in totaal twee dagen duren. Op 7 september 2014 wordt de 4802 terug naar Italië gebracht door de 189 280 van TXL. Op 13 september 2014 is de 4805 naar Italië gesleept door de 189 998. Op 15 september 2014 is de 4804 naar Italië overgebracht door de TXL 189 992. Het treinstel zou eigenlijk op 13 september terug gaan, maar problemen met de koppelwagens veroorzaakte de vertraging. Op 20 september 2014 sleept de TXL 189 280 de 4812 van de Watergraafsmeer naar Brenner. Op 27 september 2014 sleept de TXL 189 989 treinstel 4808 van de Watergraafsmeer naar Brenner. Op 2 oktober 2014 is de 4809 door de TXL 189 997 van de Watergraafsmeer naar Brenner overgebracht. De 4806 is op 11 oktober 2014 door de TXL 189 283 van de Watergraafsmeer naar Brenner gesleept. Op 14 oktober 2014 is de 4811 door de TXL 189 281 naar Italië gebracht. De 4810 is op 18 oktober 2014 door de TXL 189 281 van de Watergraafsmeer naar Nürnberg gesleept. In de avond van 20 oktober 2014 is de 4813 door de TXL 189 283 van de Watergraafsmeer naar Emmerich gesleept. Op 25 oktober 2014 sleept de 189 989 van TXL het NMBS treinstel 4883 van de Watergraafsmeer naar Brenner. Op 1 november 2014 sleept de 189 995 van TXL het NMBS treinstel 4881 terug van de Watergraafsmeer naar Italië. Op 4 november 2014 sleept de 198 998 van TXL het treinstel 4815 van de Watergraafsmeer naar Italië. Op 8 november 2014 wordt de 4814 van de Watergraafsmeer naar Italië overgebracht. De TXL 189 992 zorgt voor de overbrenging in Nederland en Duitsland. Vanwege werkzaamheden is het treinstel bij Geldermalsen de Betuweroute opgereden om naar Duitsland te rijden. Op 15 november 2014 sleept 189 281 treinstel 4803 van de Watergraafsmeer naar Duisburg, Duitsland. Op 22 november 2014 gaat de 4801 als laatste treinstel op reis vanaf de Watergraafsmeer naar Italië. In Nederland wordt het treinstel getrokken door de TXL 189 986.


Afleverdata

Afleverdata NS

Nummer Aflevering Terug naar Italië Terug uit Italië In dienst Terzijde Afvoer naar Italië
Afleverdata
4801 12 mei 2009 1 mei 2012 n.v.t. n.v.t. 22 november 2014
4802 29 januari 2010 9 augustus 2011 25 oktober 2011 9 november 2012 januari 2013 7 september 2014
4803 19 juni 2010 1 september 2011 29 juli 2012 n.v.t. n.v.t. 15 november 2014
4804 29 mei 2011 n.v.t. n.v.t. 16 mei 2012 januari 2013 15 september 2014
4805 12 oktober 2010 n.v.t. n.v.t. 16 mei 2012 januari 2013 13 september 2014
4806 28 april 2009 17 juni 2011 n.v.t n.v.t. 11 oktober 2014
4807 7 augustus 2011 januari 2013 n.v.t. n.v.t. n.v.t. n.v.t.
4808 29 augustus 2011 n.v.t. n.v.t. 29 juni 2012 januari 2013 27 september 2014
4809 11 november 2011 n.v.t. n.v.t. 7 september 2012 januari 2013 2 oktober 2014
4810 13 augustus 2012 n.v.t n.v.t. 18 oktober 2014
4811 28 mei 2012 n.v.t. n.v.t. 6 juli 2012 januari 2013 14 oktober 2014
4812 9 juli 2012 4 januari 2013 januari 2013 20 september 2014
4813 6 augustus 2012 n.v.t. n.v.t. 20 oktober 2014
4814 16 oktober 2012 n.v.t. n.v.t. 8 november 2014
4815 19 november 2012 n.v.t. n.v.t. 4 november 2014
4816 n.v.t. n.v.t. n.v.t. n.v.t. n.v.t. n.v.t.

Afleverdata NMBS

Nummer Aflevering Terug naar Italië Terug uit Italië In dienst Terzijde Afvoer naar Italië
Afleverdata
4881 1 juni 2010 26 januari 2012 13 november 2012 n.v.t. n.v.t. 1 november 2014
4882 31 oktober 2011 januari 2013 n.v.t 29 juni 2012 januari 2013 n.v.t.
4883 29 december 2011 n.v.t. n.v.t. 16 mei 2012 januari 2013 25 oktober 2014