Utrecht Lunetten

Uit Somda RailWiki
Naar navigatie springenNaar zoeken springen

Utrecht Lunetten is een van de stations in Utrecht. De verkorting van het station is Utln.

Geschiedenis

Bij de aanleg van de spoorlijnen uit Hilversum en 's-Hertogenbosch werd er ter hoogte van Lunetten een overstapstation gebouwd.


Eerste station

Het eerste overstap-station was van hout en werd geopend op 10 juni 1874. Het station was van hout, omdat het lag bij de vestingwerken van de Hollandse Waterlinie in het Utrechtse Lunetten. Dit station is gesloten op 15 mei 1932. In deze periode was het niet mogelijk om op dit station in of uit te stappen. Het was alleen mogelijk om van de ene trein naar de andere trein over te stappen. Het station werd gesloten om dat er bij Blauwkapel een aansluiting werd gemaakt van de spoorlijn uit Hilversum op de spoorlijn uit Amersfoort naar Utrecht Centraal. Het stationsgebouw is in november 1978 gesloopt.


Tweede station

Op 15 mei 1980 is ongeveer een kilometer ten zuiden van het oude station een nieuw station gebouwd.

Eind maart 2016 wordt het oostelijke perron ingekort om de aansluiting van het toekomstige binnenspoor uit Houten in de richting van Utrecht mogelijk te maken. Dit spoor uit de richting wordt tot aan Lunetten in gebruik genomen. Het oude spoor wordt tegelijkertijd buiten dienst gesteld. In het weekend van 28 en 29 mei 2016 is de verkorting van Utl in Utln gewijzigd. Hiermee wordt consistentie bereikt met het dan nog te openen Utrecht Vaartsche Rijn (Utvr) en worden fouten met Utrecht Leidsche Rijn (Utlr) voorkomen. In dit weekend is het noodperron buiten dienst gesteld. Na dit weekend zijn alle sporen in het station in dienst.


Spoorlijnen

Het station is gelegen aan de Staatslijn H (Utrecht - Boxtel) en was het eindpunt van de Oosterspoorweg.

Dienstregeling

Tussen juli en december 2015 zal de serie 6000 (Utrecht Centraal - Tiel) in de richting van Tiel niet stoppen. Dit is de omgekeerde situatie van de periode tussen en 2014, waarbij de treinen in de richting Utrecht Centraal niet stopten. Dit houdt verband met de koppeling van de series 6000 (Utrecht Centraal - Tiel) en 9800 (Utrecht Centraal - Den Haag Centraal) en de series 6100 (Utrecht Centraal - Woerden) en 16000 (Utrecht Centraal - Den Bosch) op Utrecht Centraal, waarbij de treinen via de nieuwe sporen 20 en 21 behandeld worden. Het station van Utrecht Lunetten worden alleen bediend door de serie 16000 naar Breda, een keer per half uur. Met ingang van de dienstregeling 2016 is het weer mogelijk om vier keer per uur treinen per richting te laten stoppen op het station.


Stoppende treinen

In de huidige dienstregeling (2024) stoppen de volgende treinseries te Utrecht Lunetten:

Treinserienummer Beginpunt Eindpunt Materieel
6000 Utrecht Centraal 's-Hertogenbosch SLT
6700 Utrecht Centraal Tiel SLT

Passerende treinen

In de huidige dienstregeling (2024) passeren de volgende treinseries te Utrecht Lunetten:

Treinserienummer Beginpunt Eindpunt Materieel
800 Maastricht Alkmaar/(Schagen) VIRM
2900 Enkhuizen Maastricht VIRM
3500 Schiphol Venlo VIRM
3700 Dordrecht Venlo VIRM
3900 Enkhuizen Heerlen VIRM