Terneuzen

Uit Somda RailWiki
Versie door Taigagaai (overleg | bijdragen) op 20 jul 2019 om 00:41 (Vervoer bij Bertschi)
Naar navigatie springenNaar zoeken springen

Het emplacement van Terneuzen ligt op de oostelijke oever van de Westerschelde. De verkorting van het emplacement is Tnz.

Geschiedenis

Bediening

Vroeg in de ochtend worden aan de westkant van het kanaal door een losse locomotief wagons opgehaald bij Verbrugge en Yara voor de middagtrein naar de Kijfhoek. Halverwege de ochtend wordt Terneuzen bediend door twee goederentreinen van de Kijfhoek. De eerste trein is voor DOW en de tweede trein is voor de bedrijven aan de westkant van het kanaal en Axel.


  • Bertschi

In januari 2005 rijdt de eerste trein met containers naar DOW voor Bertschi. De trein wordt gereden door DLC en is afkomstig uit Antwerpen. In 2008 is een tweesporige terminal aangelegd. Tussen 2008 en 30 september 2012 rijdt Crossrail de trein naar Antwerpen. Op 1 oktober 2012 neemt RRF de trein over en laat hem elke dag rijden. De trein uit Antwerpen komt in de ochtend rond 10.30 aan. Na het lossen en beladen van de wagens gaat de trein aan het eind van de middag weer terug naar Antwerpen. Het vertrek is rond 18.00. De trein heeft een lengte van 12 tot 15 wagens. Door RRF wordt een locomotief van het type Class 66 ingezet. Met ingang van 1 januari 2019 rijdt Lineas de treinen in plaats van RRF. Ook Lineas blijft de trein vijf keer in de week rijden op dezelfde tijden als RRF deed.

  • DOW Chemicals

In 1963 vestigt DOW zich in Terneuzen. In de loop van de jaren vestigen zich andere bedrijven op het terrein.

In 2008 is de containerterminal verplaatst naar een nieuw terrein aan de westzijde van het terrein. Het bedrijf ontvangt ketelwagens met acrylnitril van Carbolim uit Lutterade. Uit Buna ontvangt het bedrijf ketelwagens met butadieen, ethyleendichloride, ethyleenglycol, ethyleenoxide, propeen, styreen en koolwaterstof. De trein rijdt vijf keer in de week.

In 2012 komt NMBS Cargo voor het laatst bij DOW.

In de zomer van 2013 wordt de frequentie van de treinen uit Buna verlaagd tot vier slagen in de week.

In mei 2018 gaat het vervoer van acrylnitril en koolwaterstoffen over van DB Cargo naar Lineas. Het acrylnitril is afkomstig van AnQore op het Chemelot terrein en is bestemd voor Oiltanking. De koolwaterstoffen zijn afkomstig uit Feluy, nabij Charleroi. Voor het rijden van deze treinen wordt in eerste instantie een diesellocomotief uit de Reeks 77 ingezet. Vanaf juni 2018 wordt dit vervoer uitgevoerd door een van de twee locomotieven uit de Baureihe 363, welke gehuurd zijn van BT Trains.

  • ICL-IP

In 197 vestigt Broomchemie zich in Terneuzen. Vanaf november 1977 heeft het bedrijf een spooraansluiting. In juli 2008 is de naam gewijzigd van Broomchemie naar ICL-IP. Het bedrijf vervoerd fenylmaleimide acrylnitril in ketelwagens naar Trinseo op het DOW terrein. Dit vervoer rijdt een keer in de week met 1 à 2 ketelwagens per keer. Onregelmatig wordt er vanuit Frankrijk een ketelwagen met natriumbromide aangevoerd.

  • OVET

Tot 199 rijden dagelijks kolen- en cokestreinen vanaf de OVET. Nadat in 1999 een einde kwam aan de AZCZ (Association Coopérative Zélandaise de Carbonisation), valt het vervoer van cokes scherp terug. Sinds 200 rijdt er per maand een kolentrein naar Beieren, bestaande uit vijftig wagons type Fcs. Het beladen gebeurd per shovel. In 2018 worden de wagons van het type Fcs vervangen door vier-assige wagons van het type Tads.

  • Terneuzense Graansilo Maatschappij

In het najaar van 1970 worden er graantreinen aangevoerd vanuit Frankrijk. In eerste instantie gebeurt dit via een tijdelijk oplossing. In 1971 wordt begonnen met de bouw van een installatie om de treinen sneller te kunnen lossen. Op deze manier kunnen de treinen in een dag gelost worden. De installatie omvat een spooraansluiting naar het terrein, een stortput en transportbanden naar de silo's. Tot dat deze aansluiting gereed is, worden de treinen gelost bij Aug. de Meyer, waar de elevatoren van de GEM staan.

  • Verbrugge bulkkade

Aan de Zevenaarhaven. In buiten gebruik gesteld.

  • Verbrugge Noorddok

In 2011 opgebroken.

  • Verbrugge Terneuzen Terminals

Aan de westzijde van het emplacement bevindt zicht terrein van Verbrugge. Sinds 19 heeft het bedrijf een spooraansluiting. Er zijn vier sporen, waarvan de laatste jaren er slechts twee gebruikt worden. Het bedrijf ontvangt rollen papier in schuifwandwagens. Tot werd het door DB Schenker bediend. Vanaf dat moment neemt Captrain het vervoer over en komt enkele keren per week. Het papier is afkomstig uit Zweden. Vanaf januari 2015 neemt DB Schenker het vervoer over, nadat Captrain is gestopt met het rijden van de papiertreinen. Het bedrijf wordt enkele keren per week bediend. Vanaf 2016 wordt er gecoat karton afgevoerd naar Zweden. Vanaf 2017 wordt er ook frisdrank naar Zweden afgevoerd, welke afkomstig is uit Gent.

  • Verbrugge Zuiddok

In buiten gebruik gesteld.