Stadskanaal: verschil tussen versies

Uit Somda RailWiki
Naar navigatie springenNaar zoeken springen
Regel 40: Regel 40:
 
* 900
 
* 900
 
* 1300
 
* 1300
 +
* 2900
  
  

Versie van 7 apr 2020 08:55

Stadskanaal was een van de haltes in Groningen. De verkorting van het station was Skn.

Geschiedenis

Door de NOLS (Noordoosterlocaalspoorweg-Maatschappij) wordt in 19 begonnen met de aanleg van een spoorlijn vanuit Zwolle via Emmen naar Stadskanaal. Het station en spoorlijn worden op 15 juni 1905 geopend. Tegelijkertijd komt de spoorlijn naar Assen in dienst. Het station is van het type tweede klas NOLS. In 1910 wordt de spoorlijn naar Delfzijl aangelegd door de NOLS. In 1917 wordt het station uitgebreid. In 1915 krijgt het station de naam Stadskanaal Hoofdstation.

In 1924 wordt een spoorlijn aangelegd naar Ter Apel Rijksgrens. Deze wordt in 1935 al weer gesloten.

Voor reizigersvervoer wordt het station op 17 mei 1953 gesloten. In 1977 wordt het stationsgebouw gesloopt. Voor goederenvervoer sluit het station op 27 mei 1990.

In juni 1994 worden de eerste treinen gereden door de STAR (Stichting Stadskanaal Rail). Het emplacement wordt geschikt gemaakt voor het materieel van het museum. Er wordt een nieuw stationsgebouw gebouwd, evenals een werkplaats, een rijtuigloods, een stallingloods, een watertoren en seinhuis. De rijtuigloods, stallingloods, watertoren en seinhuis zijn tussen 2004 en 2007 gebouwd in het kader van een renovatietraject. Ook is alvast de nog niet functionele draaischijf geplaatst.


Derde station

Bij het herstellen van het treinverkeer tussen Stadskanaal en Groningen zal ten noordwesten van het bestaande station van de STAR een nieuw station gebouwd gaan worden. De gemeente Stadskanaal wilde in eerste instantie het nieuwe station aanleggen op het voormalige terrein van Philips, maar dit zou extra materieel en personeel van Arriva kosten vanwege de langere reistijd naar het nieuwe station.


Laad- en losplaats

Op het emplacement zijn ook diverse bedrijven met hun eigen aansluitingen. Zo heeft de Agrarische Unie de Vulcaan een eigen aansluiting, waarbij zelflossers van het type Tds/Uds werden gelost met kunstmest. Deze kunstmest is afkomstig van de DSM. Cementindustrie Nieboer kreeg dagelijks een gesloten wagen van het type Gs of Gbs aangevoerd met zakken cement.


Tot mei 1967 vindt de aan- en afvoer van goederenwagens plaats via Assen. Vanaf 26 mei 1967 wordt Stadskanaal bediend vanuit Onnen, waarbij de treinen via Zuidbroek rijden. In 1971 wordt Stadskanaal met twee goederentreinen bediend. De eerste arriveert vroeg in de ochtend. De tweede komt rond het middaguur aan in Stadskanaal. Met deze treinen worden de stations van Gieten, Musselkanaal, Nieuw Buinen en Ter Apel bediend.


In april 2019 ziet de losweg weer commercieel vervoer. Op 7 april 2019 wordt door Strukton een trein met dwarsliggers aangebracht. Een deel hiervan zal bij de STAR worden gebruikt. Het andere deel is bij de losweg overgeslagen naar een vrachtwagen voor afvoer naar de afnemer.


Locomotiefdepot

Station Stadskanaal kende een locomotiefloods.

Op worden geen diensten meer gesteld van uit het locomotiefdepot. Er zijn tot dat moment nog slechts diensten gesteld vanuit het depot.

In het depot zijn tussen en 19 de volgende series stoomlocomotieven in het depot gehuisvest:

  • 700
  • 900
  • 1300
  • 2900


Spoorlijnen

Het station is gelegen aan de Spoorlijn Zwolle - Stadskanaal, de spoorlijn Stadskanaal - Ter Apel Rijksgrens en de spoorlijn Stadskanaal - Zuidbroek.


Dienstregeling

In 1945 rijdt de laatste trein naar Emmen. In 1946 wordt Assen voor het laatst bereikt. Op 17 mei 1953 wordt het reizigersvervoer naar Groningen gestaakt.