Spoorlijn Winterswijk - Zevenaar: verschil tussen versies

Uit Somda RailWiki
Naar navigatie springenNaar zoeken springen
(Aansluitingen.)
k (Jeanne heeft pagina Spoorlijn Winterswijk - Zevenaar hernoemd naar Spoorlijn Winterswijk – Zevenaar: opm.)
(geen verschil)

Versie van 16 aug 2020 23:23

De spoorlijn tussen Winterswijk en Zevenaar heeft een lengte van 50 kilometer. In Zevenaar sluit de spoorlijn aan op de Rhijnspoorlijn.

Geschiedenis

Aanleg

BeveiligingIn het najaar van 2014 wordt begonnen met het vervangen van de Ter Plaatse Bediend Relaisblokstelsel. In de plaats hiervan zal de Vereenvoudigde Centrale Verkeersleiding als beveiligingssysteem worden aangelegd. Op deze manier kan de treindienst enigszins centraal worden aangestuurd vanuit de verkeersleidingspost Arnhem. De meest zichtbare verandering is dat de sleutelkastjes en infraroodapparatuur verdwijnt. Op 19 oktober 2014 zal de wijziging worden uitgevoerd tussen Winterswijk en Doetinchem. In Terborg (richting Doetinchem) en Varsseveld (richting Aalten) zijn de uitrijseinen verplaatst tot voor het overpad. De overpaden zijn daarbij voorzien van overwegbomen. De stopborden voor deze overpaden zijn hierbij ook verwijderd, omdat ze geen functie meer hebben. Door deze verplaatsing bleef er in Terborg minder perronlengte over. Het perron is in de richting van Doetinchem daarom met meter verlengd. Ook in Winterswijk werd het perron in de richting van Aalten met 22 meter verlengd, doordat sein 74 naar het zuiden is opgeschoven. Gaanderen wordt hierbij omgebouwd tot gewone halte, waardoor er niet meer gekeerd kan worden.


Opening & ingebruikname

Wijzigingen

  • In de eerste week van juli 1996 wordt de beveiliging van de spoorlijn aangepast voor het nieuwe DM'90. Door detectieproblemen van dit materieel gingen sommige overwegen niet open of dicht. Het probleem werd opgelost door het plaatsen van drukpedalen en assentellers.


  • In de zomer van 2015 wordt begonnen met het aanleggen van dubbelspoor in Wehl over een lengte van 700 meter. Op 31 augustus 2015 komt dit stuk spoor in dienst. Door dit dubbelspoor is het mogelijk om uit Wehl te vertrekken naar Doetinchem, voordat de trein uit Doetinchem in Wehl is binnengekomen en het enkelspoor verlaten heeft. In Doetinchem zullen de niet meer gebruikte goederensporen opgebroken gaan worden en vervangen door opstelsporen voor BRENG. Eind augustus 2015 wordt bekend dat de spoorlijn tussen Zevenaar en Didam over een lengte van 4,5 kilometer verdubbeld zal worden. Na deze werkzaamheden zal de maximumsnelheid omhoog gaan naar 120 kilometer per uur. Tussen Didam en Wehl gaat de snelheid omhoog naar 130 kilometer per uur. Dit gedeelte blijft enkelsporig. Per 29 augustus 2016 wordt de baanvaksnelheid tussen Doetinchem en Terborg verhoogd van 100 naar 120 kilometer per uur. In de zomer van 2018 wordt de aanleg van het tweede spoor tussen Zevenaar en Didam gegund aan Strukton Rail. De voorbereidende werkzaamheden beginnen in het voorjaar van 2019. Eind juli 2019 wordt begonnen met het aanleggen van de sporen over een lengte van 4 kilometer. Op 11 augustus 2019 is het dubbelspoor geheel aangelegd. De spoorverdubbeling moet eind 2019 gereed zijn. De baanvaksnelheid gaat tegelijkertijd omhoog van 100 naar 120 kilometer per uur. Met het in gebruik nemen van het dubbelspoor kan er onderweg gekruist worden en hoeft er niet op de stations van Didam of Wehl gewacht te worden.


Stations

De spoorlijn kende in totaal 20 stations, waarvan in de loop der jaren 10 zijn gesloten.

Winterswijk GOLS

Winterswijk

Miste

Bredevoort

Aalten

Lintelo

Varsseveld

Silvolde

Terborg

Gaanderen

Gaanderen-Oosselt

Doetinchem Stadion

Doetinchem

Doetinchem West

Doetinchem De Huet

Wehl

Stillewald

Didam

Zevenaar GOLS

Zevenaar


Aansluitingen

De spoorlijn kende diverse aansluitingen naar bedrijven die niet gelegen waren nabij een station.

  • Tussen de stations Doetinchem en Terborg wordt ter hoogte van het dorp Gaanderen in 192 een spooraansluiting aangelegd naar Vulcaansoord. Op dit terrein staan een gieterij (IJzergieterij Vulcaansoord) en een emailleerderij (NV Neerlandia). Beide bedrijven hebben een eigen aansluiting op het hoofdspoor. De aansluiting van Neerlandia is gelegen ter hoogte van kilometerpunt 28,555. De aansluiting naar Vulcaansoord ligt ter hoogte van kilometerpunt 28, . In 1972 worden beide aansluitingen gesloten. De bediening van beide aansluitingen vond plaats vanuit Terborg. De aansluitingen werden vrijgegeven door een sleutel uit het sleutelkastje dat ter hoogte van kilometerpunt 28,185 staat. Voor de ijzergieterij geld een beperking voor wat betreft het gebruik van goederenwagens. Er zijn alleen twee-assige wagons toegelaten, welke een radstand bezitten van kleiner dan 6 meter. Locomotieven van de NS mogen een kilometer de aansluiting naar de gieterij op rijden. Op het terrein van de ijzergieterij is een stoomlocomotief aanwezig, waarschijnlijk van Orenstein & Koppel met het fabrieksnummer 4246.


  • Bij Zevenaar is in 19 een spooraansluiting naar sigarettenfabrikant Turmac aangelegd. In november 2007 wordt de fabriek voor het laatst bediend door de Bocholter Eisenbahn Gesellschaft.


Dienstregeling

Met ingang van de dienstregeling 1996/1997 gaat een proefbedrijf van start met de nieuwe treinstellen DM'90. Twee gekoppelde treinstellen rijden twee slagen in de spits tussen Doetinchem en Arnhem. Het plan was om de inzet te verhogen en door te trekken naar Winterswijk per . Zo ver kwam het echter niet, omdat per 7 juni 1996 een inzetverbod wordt afgekondigd voor de treinstellen na diverse problemen met de infrastructuur. Dit wordt veroorzaakt door de slechte detectie van het materieel.


Op 22 april 1997 rijdt een Talent van Talbot een aantal slagen tussen Doetinchem en Winterswijk. Het treinstel had in de maanden daarvoor gereden in de normale dienstregeling tussen Leeuwarden en Sneek.


In de dienstregeling 1998/1999 gaat de exploitatie van de treindienst tussen Winterswijk en Doetinchem over naar Syntus. Zij bieden een uursdienst aan. Hiervoor worden treinstellen Plan U en DM'90 gehuurd van de NS. Voor reizigers vanuit Winterswijk in de richting van Arnhem moet in Doetinchem worden overgestapt naar een trein van de NS voor de verdere reis. Met ingang van de dienstregeling 2001/2002 is het mogelijk om voor de reizigers weer doorgaand naar Arnhem te reizen als Syntus ook het treinverkeer tussen Doetinchem en Arnhem overneemt van de NS.


Met ingang van de dienstregeling 2020 is het mogelijk om de treinen met een hogere snelheid in te leggen. Ook met het in gebruik nemen van het dubbelspoor tussen Didam en Zevenaar neemt de kans op vertraging af. Hierdoor kunnen meer reizigers hun overstap in Arnhem halen.


Ongevallen