Spoorlijn Sittard - Herzogenrath: verschil tussen versies

Uit Somda RailWiki
Naar navigatie springenNaar zoeken springen
(Elektrificatie en verdubbeling.)
Regel 99: Regel 99:
 
=='''Sluiting'''==
 
=='''Sluiting'''==
  
Op 1 augustus 1950 verleend de minister van verkeer en waterstaat Spitzen toestemming tot opheffing van het traject Schaesberg - Haanrade.
+
Op 1 augustus 1950 verleend de minister van verkeer en waterstaat Spitzen toestemming tot opheffing van het traject Schaesberg - Haanrade. Het traject wordt in 1952 gesloten.
  
  

Versie van 7 sep 2018 12:28

De spoorlijn tussen Sittard en het Duitse Herzogenrath heeft een lengte van 28,7 kilometer. Het verbindt Staatslijn E in Sittard met Duitsland, waar de spoorlijn verder doorloopt naar Aken.

Geschiedenis

Aanleg

Beveiliging


Opening & ingebruikname

Wijzigingen

In 194 wordt begonnen met de elektrificatie van het gedeelte Sittard - Heerlen. Hiermee is het mogelijk om kolentreinen naar de rest van Nederland te brengen met elektrische locomotieven. Op 8 september 1947 is het laatste portaal geplaatst in Schinnen. Op 14 mei 1949 is het mogelijk om elektrisch de spoorlijn te berijden.


In 1986 wordt het gedeelte tussen Heerlen en Landgraaf onder de draad gebracht en verder naar Kerkrade over de Miljoenenlijn.

Het spoor tussen Landgraaf en Herzogenrath zal geëlektrificeerd gaan worden. De planning is om de spoorlijn eind 2017 van bovenleiding en gedeeltelijke spoorverdubbeling te voorzien. Hierdoor is het mogelijk om in 2019 een intercity en een stoptrein te laten rijden tussen Heerlen en Aken. De werkzaamheden voor de elektrificatie en verdubbeling beginnen echter pas in april 2018. In Eygelshoven zal een onderstation worden gebouwd. Bij Haanrade komt een spanningssluis. Aan het eind van 2018 moeten de werkzaamheden gereed zijn. De kosten bedragen € 71 miljoen.


Stations

De spoorlijn heeft in totaal 14 stations gekend. Hiervan zijn er 3 gesloten in de loop van de tijd en ligt er een station in Duitsland.

Sittard

Het station ligt op kilometer punt 0,0.

Ophoven

Het station lag op kilometer punt 1,5.

Geleen Oost

Het station ligt op kilometer punt 4,0.

Spaubeek

Het station ligt op kilometer punt 7,2.

Schinnen

Het station ligt op kilometer punt 9,1.

Nuth

Het station ligt op kilometer punt 11,9.

Hoensbroek

Het station ligt op kilometer punt 15,0.

Heerlen

Het station ligt op kilometer punt 18,6.

Heerlen de Kissel

Het station ligt op kilometer punt 19,8.

Landgraaf

Het station ligt op kilometer punt 21,8.

Eygelshoven Markt

Het station ligt op kilometer punt 24,5.

Haanrade

Het station lag op kilometer punt 25,8.

Rolduc Lokaal

Het station lag op kilometer punt 27,9.

Herzogenrath

Het station ligt op kilometer punt 28,7.


Dienstregeling

Vanaf 10 juni 2001 rijdt Euregiobahn met vier treinstellen Baureihe 244 tussen Heerlen en Stolberg. Zij nemen de dienst over van de NS. In april 2003 worden de treinstellen Baureihe 644 vervangen door nieuwe treinstellen Baureihe 643. Op 13 juni 2004 wordt de verbinding van Stolberg enkele keren per dag doorgetrokken naar Düren. Met ingang van de dienstregeling 2010 gaan alle treinen doorrijden naar Düren. In de dienstregeling 2016 worden de treinen uit Heerlen slechts tot Heerlen ingelegd. Hiermee wordt materieel vrij gemaakt voor inzet op de ringlijn tussen Herzogenrath en Alsdorf-Annapark. In de dienstregeling 2018 zal de dienst weer naar Aken worden verlengd, als Arriva de nieuwe concessiehouder wordt in Limburg. Zij hebben plannen voor een sneltrein tussen Maastricht en Aken. Het gedeelte tussen Landgraaf en Herzogenrath zal hiervoor geëlektrificeerd worden.


Sluiting

Op 1 augustus 1950 verleend de minister van verkeer en waterstaat Spitzen toestemming tot opheffing van het traject Schaesberg - Haanrade. Het traject wordt in 1952 gesloten.