Spoorlijn Sittard - Herzogenrath

Uit Somda RailWiki
Naar navigatie springenNaar zoeken springen

De spoorlijn tussen Sittard en het Duitse Herzogenrath heeft een lengte van 28,7 kilometer. Het verbindt Staatslijn E in Sittard met Duitsland, waar de spoorlijn verder doorloopt naar Aken.

Geschiedenis

Aanleg

Beveiliging

Bij de spoorverdubbeling tussen Heerlen en Landgraaf zal worden voorzien van blokbeveiliging.


Opening & ingebruikname

Wijzigingen

  • In 194 wordt begonnen met de elektrificatie van het gedeelte Sittard - Heerlen. Hiermee is het mogelijk om kolentreinen naar de rest van Nederland te brengen met elektrische locomotieven. Op 8 september 1947 is het laatste portaal geplaatst in Schinnen. Op 14 mei 1949 is het mogelijk om elektrisch de spoorlijn te berijden.


  • In 1986 wordt het gedeelte tussen Heerlen en Landgraaf onder de draad gebracht en verder naar Kerkrade over de Miljoenenlijn.
  • Het spoor tussen Landgraaf en Herzogenrath zal geëlektrificeerd gaan worden. De planning is om de spoorlijn eind 2017 van bovenleiding en gedeeltelijke spoorverdubbeling te voorzien. Hierdoor is het mogelijk om in 2019 een intercity en een stoptrein te laten rijden tussen Heerlen en Aken. De werkzaamheden voor de elektrificatie en verdubbeling beginnen echter pas op 17 april 2018. In Eygelshoven zal een onderstation worden gebouwd. Bij Landgraaf komt een schakelstation. Bij Haanrade komt een spanningssluis. Aan het eind van 2018 moeten de werkzaamheden gereed zijn. In september 2018 is de bovenleiding volledig opgehangen en zijn de verschillende systemen op elkaar aangesloten. Op 7 december 2018 is het geëlektrificeerde baanvak in dienst gesteld. De kosten bedragen € 71 miljoen. De werkzaamheden worden uitgevoerd door aannemer Strukton.
  • In maart 2020 wordt door ProRail een aanbesteding gepubliceerd voor de spoorverdubbeling tussen Heerlen en Landgraaf. In mei 2020 zijn de Provinciale Staten akkoord gegaan met het Provinciaal Inpassingsplan. In dit traject van 3 kilometer moet onder andere een grondkerende constructie worden aangelegd. Daarnaast moeten er twee viaducten worden verbreed, alsmede twee nieuwe viaducten worden geplaatst. Om overlast voor omwonenden te voorkomen worden er geluiddempende maatregelen genomen. Het station van Heerlen De Kissel zal worden gesloten in 2021. Met de verdubbeling ontstaat er ruimte voor de intercity tussen Aken en Luik via Maastricht om ieder half uur te rijden. Ook de eventuele intercity van de NS tussen Eindhoven en Aken zal er profijt van hebben. Eind 2022 moet de verdubbeling opgeleverd zijn en in dienst zijn gesteld.


Stations

De spoorlijn heeft in totaal 14 stations gekend. Hiervan zijn er 3 gesloten in de loop van de tijd en ligt er een station in Duitsland.

Sittard

Het station ligt op kilometer punt 0,0.

Ophoven

Het station lag op kilometer punt 1,5.

Geleen Oost

Het station ligt op kilometer punt 4,0.

Spaubeek

Het station ligt op kilometer punt 7,2.

Schinnen

Het station ligt op kilometer punt 9,1.

Nuth

Het station ligt op kilometer punt 11,9.

Hoensbroek

Het station ligt op kilometer punt 15,0.

Heerlen

Het station ligt op kilometer punt 18,6.

Heerlen de Kissel

Het station ligt op kilometer punt 19,8.

Landgraaf

Het station ligt op kilometer punt 21,8.

Eygelshoven Markt

Het station ligt op kilometer punt 24,5.

Haanrade

Het station lag op kilometer punt 25,8.

Rolduc Lokaal

Het station lag op kilometer punt 27,9.

Herzogenrath

Het station ligt op kilometer punt 28,7.


Dienstregeling

Ingaande 2 augustus 1954 gaan er drie treinstellen DE2 rijden van Heerlen via Simpelveld naar Schin op Geul. Voor het vervoeren van toeristen rijden de treinstellen tot 12 september 1954 door naar Valkenburg.


Ingaande de dienstregeling 1992/1993 gaan de treinen naar Aken vanuit Heerlen rijden in plaats van uit Maastricht. Hiervoor worden de treinstellen DE2 178 en DE2 179 gebruikt. Zij rijden eens per uur in de serie 3700 (Heerlen - Aken). Eind 1992 komt de DE2 171 de gelederen versterken in verband met langdurige defecten bij de andere twee treinstellen. Per 14 augustus 1998 wordt de dienst tussen Heerlen en Aken uitgevoerd door de treinstellen 3431 - 3433. Zij vervangen de oude DE2-treinstellen. Vanaf 10 juni 2001 rijdt Euregiobahn met vier treinstellen Baureihe 644 van de DB (644 016, 644 024, 644 027 en 644 044) tussen Heerlen en Stolberg. Zij nemen de dienst over van de NS. In april 2003 worden de treinstellen Baureihe 644 vervangen door nieuwe treinstellen Baureihe 643. Op 13 juni 2004 wordt de verbinding van Stolberg enkele keren per dag doorgetrokken naar Düren. Met ingang van de dienstregeling 2010 gaan alle treinen doorrijden naar Düren. Eind mei 2012 wordt door de NS en Veolia samengewerkt om reizigers naar Landgraaf te vervoeren voor het Pinkpopfestival. Door de NS wordt een VIRM-VI ingezet tussen Heerlen en Landgraaf. Hiermee wordt het in- en uitchecken in Heerlen van NS naar Veolia voorkomen. Ook drukt dit de kosten voor Veolia vanwege de inzet van extra materieel dat op de Maaslijn wordt ingezet. Tijdens deze periode wordt de treindienst tussen Maastricht Randwijck en Kerkrade Centrum van Veolia gesplitst. Er rijden treinen tussen Maastricht Randwijck en Heerlen en tussen Landgraaf en Kerkrade Centrum. Door de NS wordt drie keer per uur gereden tussen Heerlen en Landgraaf.

In de dienstregeling 2016 worden de treinen uit Heerlen slechts tot Heerlen ingelegd. Hiermee wordt materieel vrij gemaakt voor inzet op de ringlijn tussen Herzogenrath en Alsdorf-Annapark. In de dienstregeling 2018 zal de dienst weer naar Aken worden verlengd, als Arriva de nieuwe concessiehouder wordt in Limburg. Zij hebben plannen voor een sneltrein tussen Maastricht en Aken. Het gedeelte tussen Landgraaf en Herzogenrath zal hiervoor geëlektrificeerd worden. Deze werkzaamheden moeten in december 2018 afgerond zijn, zodat met ingang van de dienstregeling 2019 een sneltrein tussen Maastricht en Aken kan rijden. Door problemen met de toelating van het nieuwe materieel van Arriva moet er twee maanden lang worden overgestapt in Heerlen voor de verdere rit naar Aken. Vanaf 27 januari 2019 is de toelating rond en kan er weer doorgaand vanuit Maastricht via Heerlen naar Aken worden gereden.


Sluiting

Op 1 augustus 1950 verleend de minister van verkeer en waterstaat Spitzen toestemming tot opheffing van het traject Schaesberg - Haanrade. Het traject wordt in 1952 gesloten.