Spoorlijn Mariënberg - Almelo

Uit Somda RailWiki
Versie door Pimth (overleg | bijdragen) op 18 jul 2016 om 11:29 (Privatisering toegevoegd.)
Naar navigatie springenNaar zoeken springen

De spoorlijn Mariënberg - Almelo ligt in de provincie Overijssel en heeft een lengte van 18,8 kilometer. De spoorlijn is aangelegd als zijlijn van de spoorlijn Zwolle - Stadskanaal. De spoorlijn vormt een belangrijke verbinding tussen Twente en de haven van Delfzijl.

Geschiedenis

In 1996 wordt bekend dat deze spoorlijn, met nog 29 andere lijnen, onrendabel is. Door privatisering wordt geprobeerd de lijnen nog in stand te houden, waarvoor de NS in 1997 155 miljoen euro krijgt en de lijnen in de toekomst aanbesteed kunnen worden. De spoorlijn Mariënberg-Almelo hoort echter niet bij deze afspraak: met ingang van de dienstregeling 1998/1999 zou deze spoorlijn verdwijnen en zou het vervoer door goedkopere, maar langzamere bussen worden overgenomen. Na protesten uit de regio schrijven de provincie Overijssel en Regio Twente in oktober 1997 een aanbesteding uit, waarvoor vóór 16 november 1997 een offerte dient ingediend te worden. Vijf bedrijven worden hiervoor uitgenodigd: Lovers Rail, het Duitse Bentheimer Eisenbahn, Vancom, Oostnet en Midnet. Oostnet had enkele maanden voor de aanbesteding al een bod gedaan van 1,8 miljoen gulden. Uiteindelijk dienen alleen Oostnet en Midnet op tijd een offerte in; Lovers Rail was, ondanks de grote interesse, te laat met bieden. Op 10 december 1997 wordt bekend gemaakt dat Oostnet de aanbesteding heeft gewonnen. De looptijd is drie jaar met de twee keer de mogelijkheid voor een verlenging van één jaar. Het bedrijf krijgt voor het exploiteren een subsidie van 1,2 miljoen gulden tegen de 4,4 miljoen gulden die de NS kreeg. Om kosten te besparen wordt er daarom zonder conducteur gereden in een uurdienst met in de ochtend geen aansluiting naar Emmen in Mariënberg en in de middag andersom.

Het volgende jaar voor de dienstregeling 1999/2000 wordt er gereden onder de naam van Connexxion, waar Oostnet in is opgegaan. Per 1 augustus 1999 wordt deze wijziging officieel van kracht. Syntus voert de dienst in de praktijk uit.

Aanleg

Beveiliging



Wijzigingen

Vanaf 30 april tot en met 6 juni 2016 wordt de spoorlijn gemoderniseerd. Hierdoor kan de baanvaksnelheid omhoog van 80 naar 120 kilometer per uur. In Vriezenveen wordt het tweede spoor opgebroken. In Mariënberg wordt het kopspoor 3 doorgetrokken en aangesloten op het hoofdspoor. De beveiliging wordt geheel vernieuwd.


Stations

Aan de spoorlijn liggen vijf stations die door Arriva bediend worden. Daarnaast zijn er in het verleden nog twee stations geweest aan de spoorlijn, welke in de loop van de tijd zijn gesloten. .

Mariënberg

Dit station ligt op kilometerpunt 0,0

Geerdijk

Dit station ligt op kilometerpunt 3,8. In 2016 is het station gesloten

Vroomshoop

Dit station ligt op kilometerpunt 6,0

Daarlerveen

Dit station ligt op kilometerpunt 7,8

Westerhoeve

Dit station ligt op kilometerpunt 10,8. In 1945 is de halte anderhalve maand geopend geweest.

Vriezenveen

Dit station ligt op kilometerpunt 12,5

Aadorp

Dit station ligt op kilometerpunt 16,8. In 1938 werd de halte gesloten

Almelo

Dit station ligt op kilometerpunt 18,8


Ingebruikname

Dienstregeling

Vanaf de dienstregeling in 1998/1999 neemt Oostnet het vervoer over op de spoorlijn. De treinnummerreeks wijzigt hierbij van 8400 naar 31000 om aan te duiden dat het een niet-NS-lijn is. Oostnet rijdt in een uurdienst met 's ochtends geen aansluiting naar Emmen in Mariënberg en in de middag andersom. 's Ochtends op werkdagen wordt er een extra slag gereden naar Vroomshoop en in de middag vijf slagen. In de vakanties zouden deze vervallen, maar in 1998/1999 blijven deze rijden. Er wordt gereden met normaal één DE2-treinstel en in de spits twee.

Vrijdag 29 april 2016 is de laatste dag dat het station Geerdijk bediend wordt. Arriva zet in de laatste uren van het bestaan extra capaciteit in. De ene omloop wordt gereden met een dubbele Lint. De andere omloop met een GTW 2/8 uit de Achterhoek, de 10374. Hierdoor is het mogelijk om de treinen uit Almelo door te laten trekken naar Hardenberg.

Opening