Spoorlijn Heerlen - Schin op Geul

Uit Somda RailWiki
Naar navigatie springenNaar zoeken springen

De spoorlijn tussen Heerlen en Schin op Geul werd aangelegd om steenkool dat rondom Heerlen werd gewonnen rechtstreeks naar Maastricht te kunnen vervoeren in plaats van treinen eerst naar Sittard te laten rijden. De spoorlijn heeft een lengte van 9,134 kilometer.

Geschiedenis

In 1905 en 1906 worden plannen gemaakt voor de aanleg van een spoorlijn tussen Heerlen en Maastricht. Hiermee wordt een kortere route verkregen voor de afvoer van steenkool in de richting van Maastricht en België. Bij de bespreking van de begroting van het ministerie van Waterstaat in 1906 deelt minister Jakob Kraus mee dat de voorbereiding voor de aanleg van deze spoorlijn ver gevorderd zijn. De uitvoering van de plannen werd alleen nog tegengehouden door onderhandeling tussen de staat en de Maatschappij tot Exploitatie van Staatsspoorwegen. Dit kwam omdat een eerder particulier plan om beide steden te verbinden was mislukt. Twistpunt was wie de spoorlijn aan zou leggen. De staat of de spoorwegmaatschappij. Door minister Louis Hubert Willem Regout werd gekozen om de aanleg door de staat te laten uitvoeren. In 1911 werd de overeenkomst voor de aanleg en de exploitatie gesloten en in 1912 werd de overeenkomst bij wet bekrachtigd. In de memorie van toelichting werd vermeld dat de spoorlijn meteen dubbelsporig aangelegd zou worden, iets dat niet in de overeenkomst van een jaar eerder stond. De spoorlijn zal aangelegd gaan worden van Heerlen via Voerendaal, Klimmen-Ransdaal naar Schin op Geul. Hier is aansluiting op de spoorlijn tussen Aken en Maastricht.


Aanleg

In 1911 wordt begonnen met het grondwerk voor de aanleg van de spoorlijn. Tijdrovend tijdens deze werkzaamheden is het graven van ingravingen en het maken van ophogingen in de heuvels en dalen in het gebied waar de spoorlijn is aangelegd.


Beveiliging


Opening & ingebruikname

Op 1 november 1914 wordt de spoorlijn officieel geopend voor het vervoer van goederen tussen Heerlen en Valkenburg. Voor reizigers wordt de spoorlijn geopend op 1 maart 1915.


Wijzigingen

  • In 1949 wordt de spoorlijn voorzien van bovenleiding.
  • In september 2006 wordt in Schin op Geul de aansluiting met het traject naar Simpelveld hersteld. Van het uitloopspoor wordt het stootjuk verwijderd en aangesloten op het zuidelijke spoor naar Maastricht. Hierdoor is het voor de ZLSM (Zuid-Limburgse Stoomtrein Maatschappij) mogelijk om treinen vanuit Simpelveld naar Valkenburg te rijden.


Stations

De spoorlijn heeft in totaal 5 stations gekend.

Heerlen

Het station ligt op kilometer punt 0,0.

Heerlen Woonboulevard

Het station ligt op kilometer punt 0,4.

Voerendaal

Het station ligt op kilometer punt 2,4.

Klimmen-Ransdaal

Het station ligt op kilometer punt 6,0.

Schin op Geul

Het station lag op kilometer punt 7,8.


Aansluitingen

Dienstregeling

De exploitatie komt in handen van de SS.


Op 4 oktober 1944 rijdt er tussen Heerlen en Meerssen via Schin op Geul voor het eerst werkliedentrein in het bevrijdde zuiden van Nederland.