Spoorlijn Eindhoven - Weert

Uit Somda RailWiki
Versie door Taigagaai (overleg | bijdragen) op 12 jul 2024 om 23:22 (Geschiedenis.)
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springenNaar zoeken springen

De spoorlijn Eindhoven - Weert zorgt voor een kortere verbinding tussen Eindhoven en Roermond en heeft een lengte van 30,0 kilometer.

Geschiedenis

Om een directere verbinding te hebben tussen de kolenmijnen in Zuid-Limburg en de afnemers in westelijk Nederland, wordt besloten om een spoorlijn aan te leggen tussen Eindhoven en Weert. Hiermee wordt de omweg via Venlo vermeden. In 1913 wordt in Weert een aansluiting gemaakt op het Nederlandse traject van de IJzeren Rijn tussen Weert en Roermond.


Aanleg

Ter vervanging van de bestaande draaibrug over de Zuid-Willemsvaart in de spoorlijn vanuit Budel, wordt er een hoge, vaste brug gebouwd. Deze brug krijgt vier sporen, met ieder zijn eigen brug. Omdat de spoorlijn het kanaal schuin kruist, worden losse bruggen gebouwd, die ten opzichte van elkaar verspringen.


Beveiliging


Opening & ingebruikname

Wijzigingen

  • In het voorjaar van 1948 wordt begonnen met de elektrificatie van het traject Roermond - Maastricht. Ook het gedeelte tussen Roermond en Eindhoven wordt geëlektrificeerd. Bij Sterksel en Weert komen onderstations te staan. Op een aantal plaatsen worden ook schakelstations aangelegd, zoals bij Geldrop. De stations Geldrop en Heeze-Leende worden voorzien van verhoogde perrons voor de stroomlijntreinstellen. Op 12 mei 1949 wordt met de nieuwe ElD4 treinstellen 660 + 661 de officiële openingsrit verreden na de elektrificatie van Eindhoven naar Maastricht. Ook werd met de treinstellen de openingsrit van de spoorlijn Schaesberg - Kerkrade Centrum - Simpelveld, de Miljoenenlijn. Al wordt dit stuk verreden door stoomlocomotief 6025 en D trein rijtuigen. In Schin op Geul wordt weer overgestapt op de ElD4 treinstellen voor de terugrit.


Stations

Weert


Aansluitingen

  • Ter hoogte van kilometerpunt is een aansluiting naar Budel Legerplaats. Deze aansluiting wordt op in gebruik genomen. De bediening van de legerplaats gebeurd vanaf Weert geduwd. Een paar keer per jaar worden wagons met legervoertuigen aan- en afgevoerd.


Dienstregeling

Ongevallen

  • In mei 1940 wordt de spoorbrug bij Weert over de Zuid-Willemsvaart opgeblazen om op deze manier de opmars van de Duitse soldaten te vertragen.


Bronnen, Referenties en/of Voetnoten

  • De spoorlijn Heerlen - Herzogenrath (1) Van diepe rust naar afwisselende lijn - H. Bouwknegt - Maandblad: Railmagazine, 46e Jaargang - maart 2024 nummer 412 Blz: 46-51 Uitgave: Uquilair ISSN: 0926-3489