Simpelveld

Uit Somda RailWiki
Naar navigatie springenNaar zoeken springen

Simpelveld was de naam van een van de stations van de provincie Limburg. De verkorting van het station was Spv.

Geschiedenis

Voor de beveiliging beschikte het station over in totaal 3 seinhuizen. [1]

  • Post T

Post T staat in het stationsgebouw, ter hoogte van kilometerpunt 12,534. Het is gebouwd in 1882 naar een ontwerp van . De post is voorzien van een bedieningstoestel van . In 192 wordt de post verbouwd. Er blijft alleen een blokkast en linealenkast over. De bediening gaat over naar de nieuwe posten I en II. Vanuit Post T worden de opdrachten gegeven aan de twee seinhuizen en de controles daar op. Post T wordt bemand door de treindienstleider.

  • Post I

Post I is gelegen aan de oostzijde van het station ter hoogte van de splitsing van de spoorlijnen richting Spekholzerheide en Richterich (Dld). Het is gebouwd in 192 naar een ontwerp van . Het gebouw bestaat uit een halve verdieping en is opgetrokken uit kalkstenen. Daar boven op is een houten constructie met palen en latten geplaatst. Voor het zicht zijn er aan drie zijden grote ramen geplaatst. Het platte dak is voorzien van bitumen. De post is voorzien van een bedieningstoestel van Siemens & Halske. Vanuit deze post worden de In het najaar van 2020 wordt het seinhuis opnieuw geschilderd en wordt slecht houtwerk vervangen.

  • Post II

Post II is gelegen aan de westzijde van het station ter hoogte van de overweg met de Sint Nicolaasbergweg. Het is gebouwd in 192 naar een ontwerp van . Het gebouw bestaat uit een halve verdieping en is opgetrokken uit kalkstenen. Daar boven op is een houten constructie met palen en latten geplaatst. Voor het zicht zijn er aan drie zijden grote ramen geplaatst. Het platte dak is voorzien van bitumen. De post is voorzien van een bedieningstoestel van Siemens & Halske. Deze post staat in verbinding met Post T van het station van Wijlre-Gulpen. In het najaar van 2020 wordt het seinhuis opnieuw geschilderd en wordt slecht houtwerk vervangen.


ZLSM

In 1995 begint de Zuid-Limburgse Stoomtrein Maatschappij (ZLSM).

In 1997 is de klassieke beveiliging weer in zijn geheel functioneel gemaakt. In de zomer van 1997 zijn de uitrijseinen aan de oostzijde, voor de richting Kerkrade en Bocholtz, geplaatst. Hiermee zijn alle stationssporen weer beveiligd met klassieke uitrijseinen. De linealenkast op Post I is hiervoor aangepast. In november 1997 is Post I aangesloten op Post T.

In de zomer van 2017 krijgt de werkplaats van de ZLSM een draaischijf, welke afkomstig is van de SGB in Goes. In de daaropvolgende jaren wordt de put van de draaischijf schoongemaakt, oplegpunten hersteld en spoorstaven geplaatst om de brug te kunnen laten draaien. De brug zelf is voorzien van herstelde brugdelen en aangesloten op het overige spoor. Om de brug te bedienen, is het bedienhuis teruggeplaatst. Op 3 oktober 2019 is de draaischijf voor het eerst uitgeprobeerd. Locomotor 248 werd met behulp van handkracht gedraaid, omdat de elektrische aandrijving nog niet operationeel is.


Eerste station

Tweede station

Locomotiefdepot

In 1905 krijgt het de depot de draaischijf met een diameter van 15 meter uit Amsterdam Weesperpoort.


Spoorlijnen

Het station was gelegen aan de Miljoenenlijn en aan de spoorlijn Aken - Maastricht.


Dienstregeling

Bronnen, Referenties en/of Voetnoten


  1. Simpelveld (Klassieke beveiliging) Klassieke beveiliging