Schipholtunnel

Uit Somda RailWiki
Naar navigatie springenNaar zoeken springen

De Schipholtunnel is de tunnel in de Schiphollijn onder de luchthaven Schiphol. De tunnel heeft een lengte van 5,8 kilometer.

Geschiedenis

Planning

Aanleg

In 1967 worden de eerste tunnelelementen gebouwd. Met de bouw hiervan worden de uitbreidingsplannen van de luchthaven niet verstoord.

Aan het begin van 1972 wordt begonnen met de voorbereidingen van de bouw van het eerste tunnelgedeelte. In dit deel van 110 meter lang komt het ondergrondse deel van het station te liggen. Dit deel van de tunnel is later het moeilijkst bereikbaar, daar een deel van de tunnel onder de Buitenveldertbaan wordt aangelegd. In de zomer van 1974 wordt begonnen met de bouw van de delen 1, 2, 5 en 7. Op 20 augustus 1974 slaat minister Westerterp de eerste damwand voor de aanleg van de Schipholtunnel over een lengte van 2 kilometer. In de zomer van 1976 wordt het laatste deel van de tunnel gesloten in de richting van Amsterdam Zuid. Op het terrein van Schiphol wordt aan de zuidzijde in dezelfde periode begonnen met de aanleg van de tunnel in de richting van Leiden. De aanleg wordt door het Franse bedrijf uitgevoerd. De tunnel wordt gebouwd door middel van een prefabsysteem. Hierbij zijn de delen van de tunnel al eerder gebouwd en worden op de plaats van bestemming afgewerkt.


Testritten

Opening & ingebruikname

Wijzigingen

In de zomer van 2019 is een nieuw branddetectiesysteem geïnstalleerd. Dit nieuwe systeem moet het aantal valse meldingen van brand doen verminderen. Om dit systeem goed in te regelen is in de nacht van 1 op 2 oktober 2019 een testtrein door de tunnel gereden. Deze testtrein bestond uit diesellocomotief class 66 PB01 van Rotterdam Rail Feeding en een ballasttrein met een lengte van 400 meter en een gewicht van 1.600 ton.


Dienstregeling