Sappemeer Oost

Uit Somda RailWiki
Naar navigatie springenNaar zoeken springen

Sappemeer Oost was een van de stations van de Groningse gemeente Midden-Groningen. De verkorting van het station was Spm.

Geschiedenis

Op 1 januari 1887 wordt het station geopend, er is op dat moment nog geen stationsgebouw. Dit wordt 4 jaar later geopend.

Op 1 januari 1900 wijzigt de naam van het station van Borgercompagniesterweg naar Sappemeer Oost.

Op 13 december 2020 is het station gesloten. Dit is het gevolg van de nieuwe dienstregeling die Arriva wil gaan rijden tussen Groningen en Zuidbroek. In de spits zullen er sneltreinen gaan rijden tussen Groningen Europapark en Winschoten. Om keringen van stoptreinen in Groningen mogelijk te maken, is het sluiten van een station op de route onvermijdelijk. Vanwege het lage aantal reizigers valt de keus op het station Sappemeer Oost. Reizigers kunnen in plaats van Sappemeer Oost gebruik maken van het station Hoogezand-Sappemeer. Ook de verhoging van de snelheid en de smalle perrons van het station dragen bij aan de keus om het station te sluiten. In oktober 2021 wordt begonnen met het verwijderen van de tegels en het meubilair op de perrons. Aan het eind van dezelfde maand zijn ook de keerwanden en de zandlichamen van de perrons verwijderd. Er herinnert vanaf dat moment niets meer aan het station.


Eerste station

In 188 wordt begonnen met de bouw van het stationsgebouw. Het station is van het type Visvliet. Het stationsgebouw wordt in 1891 in gebruik genomen. In 1917 vindt er een verbouwing plaats. Er wordt een wachtkamer derde klasse gebouwd. Het oude stationsgebouw wordt in 1967 gesloopt door firma D.J. Holstein uit Haren.


Tweede station

In 196 wordt het nieuwe station van Sappemeer Oost gebouwd. Het is een eenvoudig gebouw met een wachtkamer op het perron van spoor 2. Dit nieuwe gebouw wordt op 1967 in gebruik genomen. De stationsfunctie vervalt op 198 bij het moderniseren van de beveiliging. In eindigt de kaartverkoop op het station. In de daarop volgende jaren wordt het gebouw gevandaliseerd en in het najaar van 2005 is het stationsgebouw gesloopt.


Spoorlijnen

Het station was gelegen aan Staatslijn B (Harlingen Haven - Nieuweschans) ter hoogte van kilometerpunt 97,245.


Dienstregeling

In 1887 stoppen er treinen per dag.