Rotterdam Noord Goederen

Uit Somda RailWiki
Naar navigatie springenNaar zoeken springen

Om het vervoer op te vangen van het te sluiten station Rotterdam Maas dat naar het station Rotterdam Delftsche Poort gaat, worden de goederenactiviteiten van dit station verplaatst naar een nieuw terrein. Dit terrein ligt ten noorden van de Kralingse Plas aan de spoorlijn Utrecht - Rotterdam De verkorting van het goederenstation is Rtng.


Geschiedenis

Met ingang van de zomerdienstregeling 1951, ingaande op 20 mei 1951, wordt het nieuwe emplacement in gebruik genomen. Het emplacement heeft een lengte van 2 kilometer en is ingeklemd tussen de Ceintuurbaan en Kralingerhout. Het emplacement bestaat in eerste instantie uit 15 sporen. Deze sporen dienen als vervanging van de goederensporen bij Rotterdam Delftsche Poort. Het emplacement zal worden uitgebreid als het station Rotterdam Maas wordt opgeheven. Op het goederenstation van station Rotterdam Delftsche Poort wordt al het groentevervoer met het Westland en Delfland verwerkt. Dit verhuist dan naar het nieuwe emplacement. Hiervoor worden sporen gereserveerd op het Veilingterrein. Het emplacement wordt ook voorzien van een rangeerheuvel. Hiermee worden de wagons gesorteerd voor afnemers op de RMO en op IJsselmonde. Voor het rangeren wordt er in de eerste jaren gebruik gemaakt van stoomlocomotieven. Dit zijn vooral locomotieven van de series 8800 en 1700. Met deze laatste locomotiefserie zijn ook de bedieningen langs de Hofpleinlijn en bij de WSM uitgevoerd. Later werden de taken overgenomen door de rangeerlocomotieven van de serie 700.


In 1953 is de infrastructuur gereed om het rangeerterrein te laten functioneren als groepshoofdstation voor wagenladingen.

In de nacht van 1 op 2 juni 1973 wordt de rangeerheuvel voor het laatst gebruikt. Het heuvelen wordt verplaatst naar


In mei 1994 wordt de Vlaardingse rangeerdienst opgeheven als gevolg van het teruggelopen vervoer. De aanvoer van wagons wordt vanaf dat moment overgenomen door Rotterdam Noord. Hier worden de wagons al in de juiste volgorde gezet. Na de bediening van de klanten komt de trein weer terug naar Rotterdam Noord. Hier worden de wagons uit Vlaardingen, Delft, Gouda en Alphen aan den Rijn gecombineerd tot een trein naar de Kijfhoek. Dit duurde tot 1996.

In november 2000 wordt het rangeerstation gesloten door Railion.


Tijdens de verbouwing van Rotterdam Centraal wordt het emplacement gebruikt als overslaglocatie voor bouwmaterialen. Dit terrein is sinds 2010 als zodanig in gebruik bij Mobilis, de aannemer van de verbouwing van het station. De RRF 106, een voormalige NMBS locomotief uit de Reeks 73, reed in de nacht met enkele wagons van het type Res tussen het station en Rotterdam Noord Goederen.

Vanaf 20 is Rotterdam Noord Goederen opstel locatie voor de Speno slijptrein.


Bediening

Ingaande 20 mei 1951 wordt het station aangewezen als groepshoofdstation voor wagenladingvervoer. Vanuit het groepshoofdstation worden alle wagens uit de regio verzameld om naar een van de andere 11 groepshoofdstations te worden vervoerd, zodat de wagens bij hun klanten terecht komen. Het rangeerproces op het groepshoofdstation vond als volgt plaats: Vanuit de regionale stations komen de buurtgoederentreinen aan in het groepshoofdstation aan het eind van de middag en in de loop van de avond. Aan het begin van de avond worden eerst de lokale wagens en vervolgens de wagens van de buurtgoederentreinen geheuveld en gesorteerd. Aan het eind van de avond worden de groepstreinen gereed gemaakt voor vertrek. Sommige groepstreinen worden gecombineerd voor 2 of 3 groepsstations. Tussen 23.30 en 2.00 vertrekken de groepstreinen. De wagens voor de eigen groep worden na 2.00 gesorteerd als begin voor de buurtgoederentreinen van de volgende dag. Tussen 2.00 en 5.30 komen de nieuwe groepstreinen aan op het station. Na aankomst worden zij gerangeerd in nieuwe buurtgoederentreinen voor de regionale stations. Deze vertrekken voor 8.00. De wagens voor de lokale bediening worden in de loop van de ochtend bij de klanten geplaatst.


Spooraansluitingen


Losweg

In 2012 en 2015


Fruitveiling


Koelveem

Tot 2000 worden koelwagens met afgevoerd naar .

PTT Post

Tot 1997 expeditieknooppunt. In wordt het spoor langs het expeditieknooppunt opgebroken. Het gebouw blijft als sorteercentrum in gebruik bij PostNL.

Rutimex


In 2000 wordt de laatste trein met vodden aangevoerd.


SSN

In april 1998 verhuist de Stoom Stichting Nederland vanuit de Spaanse Polder naar het nieuwe onderkomen, welke gebouwd is aan de westzijde van het emplacement. Dit onderkomen wordt in oktober 1998 in gebruik genomen. Door diverse vervoerders, zoals ACTS, wordt de werkplaats van de SSN gebruikt voor het uitvoeren van onderhoud aan hun locomotieven. Daarnaast zijn ook fabrikanten van locomotieven die gebruik maken van de werkplaats. In april en mei 2012 wordt de losweg van de SSN gebruikt om twee treinen met legermaterieel (Vrachtwagens van Saurer, type 6DM) uit Zwitserland te lossen. Door de RRF 106 worden de wagons naar het losperron gebracht. Op 9 januari 2015 wordt nog een trein met Zwitserse vrachtwagens gelost op de losweg. De treinen zijn door Locon aangebracht. De vrachtwagens gaan over de weg naar handelaar Van Vliet Trucks in Nieuwerkerk aan den IJssel.

Trailstar

Overslagterminal voor containers en wissellaadbakken. Tot 1976 was Trailstar gevestigd in de Spaanse Polder. Als kantoor diende de voormalige mCd 9415 (Materieel '24). In 1994 rijdt de laatste trein. Door de invoering van de shuttle-treinen verhuisd Trailstar naar het RSC in de Waalhaven.