RS (Rhijn-Spoorweg)

Uit Somda RailWiki
Versie door Jeanne (overleg | bijdragen) op 13 aug 2020 om 19:10 (link)
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springenNaar zoeken springen

De eerste plannen voor een spoorlijn van Amsterdam naar Duitsland langs de Rijn werden al in 1834 gemaakt. De aanleg van de spoorlijn komt echter niet van de grond als gevolg van financieringsproblemen. De spoorlijn wordt op initiatief en gefinancierd als soevereine daad van Koning Willem I die zich persoonlijke garant stelt. De aanleg geschiet names de Staat door de Rijn-Spoorweg (RS) was dus overheidsbedrijf, dat ingesteld werd bij Koninklijk Besluit van 30 april 1838 nr. 13 en gepubliceerd in de Staats Courant van 1 mei 1838. De spoorlijn die de Rijn-Spoorweg (RS) aangelegde werd liep van Amsterdam via Utrecht naar Arnhem en werd uitgevoerd in breedspoor met een spoorwijdte van 1.945 mm zoals de Staat dit voorschreef.

De eerste exploitatie met reizigers begon op 28 december 1843 tussen Amsterdam en Utrecht nadat eerder op 6 december de officiële opening had plaats gevonden. Vanaf 17 juli 1844 werd de lijn tot Driebergen door getrokken en op 15 maart 1844 tot Veenendaal (de Klomp). Vanaf 16 mei 1845 was de gehele lijn tot Arnhem in dienst. Dags te voeren was de gehele lijn officieel geopend.

Met zijn abdicatie van koning Willem I in 1840 eindigt zijn persoonlijke garantstelling, omdat nieuwe Koning niet bereid is deze financieringsvorm van zijn vader voort te zetten. Daarop werd besloten om de Rijn-Spoorweg (RS) met vreemd, voornamelijk Engels, kapitaal te gaan financieren. Daartoe werd op 3 juli 1845 een naamloze vennootschap Nederlandsche Rhijnspoorweg-Maatschappij (NRS) opgericht welke als rechtsopvolger van Rijn-Spoorweg (RS) vanaf 1 september voortzet.

Op 1 september 1845 werd de Rijn-Spoorweg (RS) overgenomen door Nederlandsche Rhijnspoorweg-Maatschappij (NRS).