Qbuzz

Uit Somda RailWiki
Naar navigatie springenNaar zoeken springen

Qbuzz-logo.png

Qbuzz is een van de spoorwegmaatschappijen in Nederland.

Geschiedenis

In april 2008 wordt Qbuzz opgericht door Rob van Holten en Leon Struijk. Zij maakten tot 2008 deel uit van de Raad van Bestuur van Connexxion. Zij zijn hier zelf uitgestapt. Door de NS wordt een aandeel van 49% in het nieuwe bedrijf genomen. In eerste instantie richt het bedrijf zich op het busvervoer. In juli 2012 maakt de NS bekend om ook de resterende 51% van de aandelen in handen te krijgen. Na de aankoop wil de NS Qbuzz gaan samenvoegen met Abellio. Met deze twee samengevoegde bedrijven wil de NS een dochter hebben die zich bezig zal gaan houden met aanbestedingen in het bus- en treinverkeer in zowel binnen- als buitenland. Op 29 april 2013 is de overname en samenvoeging afgerond. De eerste concessie waarop werd geboden, was de aanbesteding van het bus- en treinverkeer in Zuid-Limburg. Dat was op dat moment in handen van Veolia. Door fraude werd het bedrijf echter uitgesloten van deelname. Door problemen rondom de aanbesteding van het bus- en treinvervoer in Limburg, zag de NS zich genoodzaakt om Qbuzz te verkopen. In eerste instantie hadden de Franse spoorwegen (de SNCF) interesse in het bedrijf. Door middel van een aandelenruil wilde de NS meer zeggenschap krijgen in het bedrijf dat de Thalys exploiteert. De verkoop gaat uiteindelijk niet door. In juli 2017 wordt bekend dat het de NS alsnog is gelukt om Qbuzz te verkopen. De overnemende partij is het Italiaanse BusItalia, onderdeel van de Italiaanse spoorwegen FS. De verkoop is op 31 augustus 2017 afgerond.

In juni 2023 dient Qbuzz een aanvraag in om internationale treinen te rijden tussen Amsterdam en Parijs. De aanvraag gebeurt op basis van "Open Access". Deze treinen moeten iedere twee uur gaan rijden vanaf 1 januari 2027. Daarnaast wil het bedrijf tussen Amsterdam en Berlijn gaan rijden. Hiervoor wil het bedrijf Italiaanse treinstellen van het type ETR1000 gebruiken. Daarnaast wil Qbuzz gaan ieder half uur gaan rijden tussen Amsterdam en Eindhoven. Hiervoor wordt gedacht aan materieel van de NS of aan locomotief met rijtuigen. In november 2023 wordt een aanvraag ingediend om treinen te gaan rijden tussen Amsterdam en Frankfurt.

Concessies

Op 10 januari 2018 wordt bekend dat Qbuzz voor een periode van 8 jaar het openbaar vervoer in het gebied Drechtsteden, Molenlanden en Gorinchem mag verzorgen vanaf de dienstregeling 2019. Hiertoe behoort ook de treindienst tussen Dordrecht en Geldermalsen. Voor het uitvoeren van de treindienst wordt het materieel van Arriva overgenomen, de treinstellen GTW.

In de dienstregeling 2025 wil Qbuzz twee slagen in de nacht gaan rijden tussen Dordrecht en Utrecht via Gouda. De treinen stoppen onderweg te Rotterdam Centraal, Rotterdam Alexander, Gouda en Woerden. De treinen rijden in de nacht van vrijdag op zaterdag en van zaterdag op zondag. Op 9 maart 2023 dient de vervoerder hiertoe een aanvraag in bij de Autoriteit Consument en Markt. De aanvraag is ingediend zonder concessie. In Rotterdam en Utrecht zullen er overstappen mogelijk zijn op andere nachttreinen van de NS. In Utrecht is het mogelijk om over te stappen op de nachttrein van Arriva tussen Maastricht en Schiphol. De huidige GTW-treinstellen zullen de treinen gaan rijden. In juni 2023 keurt de ACM deze aanvraag goed.


Materieel

Door de spoorwegmaatschappij is van Arriva een aantal series treinstellen overgenomen.

Treinstellen
Serie Fabrikant In dienst Type Uit dienst
10407, 10408 Stadler december 2018 GTW 2/6
10501 - 10506, 10509, 10510 Stadler december 2018 GTW 2/8