Pernis

Uit Somda RailWiki
Naar navigatie springenNaar zoeken springen

Geschiedenis

Bediening

Spooraansluitingen

  • NWM Pernis

Reiniging van ketelwagens.

Emplacementen

Vondelingenplaat

Het emplacement Vondelingenplaat is gelegen aan de Vondelingenweg. Het emplacement kent 5 sporen met diverse aansluitingen. De meeste hiervan zijn echter al opgebroken. Het emplacement is gelegen aan de westzijde van Pernis. Het is te bereiken vanaf het basisemplacement.

Spooraansluitingen

  • Cerexagri-Arkema

Ketelwagens. In de zomer van 2017 neemt Lineas het vervoer van losse ketelwagens met uit Frankrijk over van DB Cargo. Het vervoer wordt door Lineas echter uitbesteed aan Captrain.

  • Kemira

In 19 krijgt het bedrijf een spooraansluiting. Tot 19 verstuurd het bedrijf wagens met kunstmest. Ook verstuurd het bedrijf . Door de malaise in de kunstmest branche, stort het vervoer in en worden enkele fabrieken gesloten.

  • Koole

Het bedrijf verzend wekelijks ongeveer 10 ketelwagens met het Unit Cargo netwerk. Op 15 februari 2006 rijdt Connex haar eerste trein. Deze is beladen met koolzaadolie en heeft als bestemming Bitterfeld in Duitsland. In januari 2013 werd voor het laatst een bloktrein biodiesel gereden door DB Schenker. Op onregelmatige basis brengt Locon een trein met biodiesel uit Polen. In juli 2017 komt hier een eind aan. LTE rijdt wekelijks een trein met biodiesel naar Koole, afkomstig uit Duitsland. Als retourlading wordt er plantaardige olie verzonden.

  • Shell

Shell kent aan de Vondelingplaat in totaal 4 spoorpoorten. Deze gaven toegang tot de verschillende raffinaderijen en fabrieken van Shell.

  1. Spoorpoort 1

In 194 wordt halverwege de stamlijn vanaf het basisemplacement naar de Vondelingenplaat een omloopspoor aangelegd. Vanaf dit omloopspoor is spoorpoort 1 van Shell te bereiken. Op dit terrein liggen acht sporen. Op deze sporen worden ketelwagens met olie gelost. Een deel hiervan is afkomstig uit Schoonebeek. Vanaf december 1946 rijden de treinen naar Pernis. Vanaf 19 rijden er ook olietreinen vanuit Den Haag Loolaan naar Pernis. In 1949 staan er 20 treinen vanuit Schoonebeek in de dienstregeling. Hiervan zijn er echter 6 facultatief. In 1957 rijden er 20 olietreinen per week tussen Schoonebeek en Pernis. In 1982 is dit aantal gedaald tot 14 treinen in de week. In 1987 rijden nog maar 10 treinen. In 1990 is het aantal treinen al teruggelopen tot 6 treinen in de week. Tussen september 1991 en december 1991 ligt het treinverkeer zelfs helemaal stil. In 1992 rijden nog vijf treinen per week. Een zesde trein is facultatief ingelegd. In 1994 zijn er drie facultatieve treinen ingelegd vanuit Schoonebeek naar Pernis. Vanaf 28 mei 1995 zijn alle treinen facultatief ingelegd. Op 4 september 1996 rijdt de laatste olietrein vanuit Schoonebeek naar Pernis.


  1. Spoorpoort 2

Enkele keren per jaar de aanvoer van een ketelwagen met fluorwaterstof uit Leverkusen.


  1. Spoorpoort 3


  1. Spoorpoort 4


Petroleumweg

Spooraansluitingen

  • Texaco/Nerefco/Koole Minerals

In 19 krijgt de raffinaderij van Texaco zijn spooraansluiting. In 1997 rijdt de laatste trein naar Nerefco. Het laatste vervoer is de afvoer van twee-assige ketelwagens met diesel die naar de diverse tankplaatsen van de NS gaan. Kort na het opheffen van het treinverkeer is de raffinaderij in 1999 gesloopt. De opslagtanks zijn bewaard gebleven en worden gebruikt door andere bedrijven, waaronder BP. In 2012 wordt het terrein door Koole Minerals gekocht. In de opslagtanks die er nog staan en in de nieuwe tanks, worden door Koole diverse brandstoffen op- en overgeslagen. In januari 2016 worden de sporen naar de raffinaderij en op het terrein opgebroken. Deze sanering maakt deel uit van de aanleg van een nieuwe spoorterminal. Op 27 januari 2017 wordt de vernieuwde spoorterminal in gebruik genomen. Als eerste vervoerder is Captrain actief op deze terminal met een trein met stookolie. In opdracht van Shell worden maandelijks 10 treinen met stookolie uit het Tsjechische Litvinov behandeld. Naast stookolie wordt het bedrijf een of twee keer in de week bediend met een trein met bitumen, welke van februari 2017 tot juni 2017 door RTB Cargo wordt gereden. In 2018 worden de sporen verlengd en de laad- en losterminal uitgebreid. Op 8 februari 2019 wordt de eerste trein geplaatst, waarna deze met dieselolie op 12 februari 2019 vertrok naar Zwitserland. Deze trein zal twee keer in de week worden gereden door BLS Cargo. Het vervoer is afkomstig van de vestiging van Koole in de Botlek.

  • Shell Petroleumweg (Spoorpoort 7)

Afvoer van ketelwagens met onder andere trichloorpropaan en pesticiden.


Butaanweg

Aan de westzijde van het emplacement aan de Vondelingenweg loopt een stamlijn langs de Butaanweg. Aan deze weg is geen emplacement, wel zijn er diverse aansluitingen langs deze stamlijn.


Spooraansluitingen

  • Combi Terminal Twente

Aan de Butaanweg werd in een spooraansluiting aangelegd voor Pernis Combi Terminal. Vanaf 14 juni 2007 rijdt SNCF Fret een containertrein naar Lyon Vénissieux. In Nederland wordt een locomotief van het type G2000 met de nummers 1615 of 1616 ingezet voor deze treinen. Vanwege de tegenvallende belading rijdt de trein op 28 februari 2008 voor het laatst.

In 2013 is de locatie overgenomen door CTT. In 2015 en 2016 zal de capaciteit worden vergroot. Het bestaande spoor van 600 meter wordt verkort tot 400 meter. Daarnaast komen er nog eens vier sporen van 400 meter bij. Ook worden er portaalkranen geplaatst. Op 30 september 2016 is de vernieuwde terminal geopend. De terminal wordt aangedaan door het Unit Cargo verkeer van DB Schenker, waarbij enkele containerwagens worden geplaatst. Rurtalbahn bezoekt de terminal vier keer per week met een trein uit Frankfurt an der Oder. In 2015 gaat de trein zes keer per week rijden. Sinds 29 mei 2016 rijdt de trein 7 keer per week. Deze zevende slag komt op zondagavond aan en vertrekt zondagnacht. TXL brengt eveneens vier keer per week een containertrein uit München en Neurenberg. Dit duurt tot eind augustus 2015. Vanaf dat moment is de lading afkomstig van de RSC in de Waalhaven. In 2015 verzorgt LTE twee keer per week een containertrein naar Oslo. In 2016 worden er diensten naar Coevorden ingelegd door Locon en tussen de diverse terminals rijdt TrainServices met de Port shuttle. Na het faillissement wordt deze shuttle door Captrain gereden. Vanaf 1 oktober 2016 gaat drie keer per week een trein naar Sopron rijden. LTE rijdt vanaf 10 oktober 2017 drie keer per week een containertrein naar Weil am Rhein. Door RRF wordt de wagons op de terminal geplaatst. Met ingang van 26 oktober 2017 rijdt LTE een containertrein vanaf de terminal naar het Duitse Kornwestheim. De trein rijdt drie keer per week. Op 1 juli 2018 neemt de RTB de trein naar Weil am Rhein over van LTE. De trein blijft drie keer in de week rijden. Op 6 mei 2019 vertrekt de eerste trein met containers naar Valencia. de trein gaat drie keer in de week rijden en wordt door DB Cargo gereden. De trein vervoerd voornamelijk fruit en groente in koelcontainers naar Spanje en houdbare goederen op de terugweg. Het is de bedoeling om de frequentie in de toekomst te verhogen naar 5 keer in de week. Vanaf 15 mei 2019 verhoogd RTB de frequentie van de trein naar het Poolse naar 7 slagen in de week. Op 14 oktober 2019 neemt Lineas de trein naar Valencia over van DB Cargo. De trein gaat drie keer in de week rijden op maandag, woensdag en vrijdag. De aankomst en het vertrek van de trein vindt in de nacht plaats. Door RTB Cargo zal het plaatsen en halen van de trein bij de terminal worden uitgevoerd. De terminal gaat ook de containertrein naar Dourges verzorgen vanaf oktober 2019. Dit vervoer is afkomstig van de RSC terminal op de Waalhaven. De treinen worden door Lineas gereden.

  • Esso


In 2000 wordt de aansluiting verlegd vanwege het opschuiven van de stamlijn aan de Butaanweg. De stamlijn moest opschuiven vanwege de aanleg van de Tweede Beneluxtunnel in snelweg A4. Het vervoer was al in 19 stilgevallen. Daarom zijn er geen faciliteiten aangelegd om wagons te laden en te lossen. Begin oktober 2014 werd de spooraansluiting van Esso Nederland opgebroken.

  • SCA Interforest

Bij Interforest worden per dag enkele schuifwandwagens met papier afgevoerd naar Blerick. In oktober 2018 rijdt de laatste trein. Per 9 december 2018 heeft DB Cargo de treinen uit de dienstregeling geschrapt.