Oudega

Uit Somda RailWiki
Naar navigatie springenNaar zoeken springen

Oudega was een station in Friesland. De verkorting van het station was Odg.

Geschiedenis

Tijdens de aanleg van de spoorlijn tussen Leeuwarden en Stavoren wordt er in 188 begonnen met de bouw van een station in Oudega. Het station is van het type Loppersum. Het gebouw bestaat uit een parallelstaand middendeel met aan weerszijden twee gebouwen haaks op het spoor. Het station wordt op 28 november 1885 geopend. Op wordt het middendeel en de gesloopt.

Het station is voorzien van een blokpost, van waaruit de overwegen en seinen bediend worden. Ook kunnen treinen elkaar op het station kruisen. De blokpost staat op het perron.

In mei 1941 wordt het station gesloten voor reizigersvervoer.

In 1956 wordt een groot deel van het stationsgebouw gesloopt. Alleen het woondeel blijft staan.

In 1959 werd de blokpost en in- en uitrijseinen weggehaald. Hiermee werd Oudega een aansluiting met twee toegangswissels.

In 1973 wordt het station gesloopt.


Laad- en losplaats

Het kruisingspoor is aan een zijde voorzien van een kopspoor met losweg. Aan de andere kant ligt een stop-ontspoorblok met toegang tot het wissel. Een kleine goederenloods staat in het verlengde van dit spoor. Op 24 mei 1962 werd in de Stasjonleane een AKI geplaatst. De aankondiging van de overweg kon uitgeschakeld worden, wanneer men naar het zijspoor rangeerde. Wanneer een trein op het zijspoor stond, kon door middel van een blokkast bij de overweg gemeld worden dat de trein op het zijspoor stond na het vergrendelen van de wissels en het stop-ontspoorblok. Vanaf dat moment kan het treinverkeer weer normaal rijden. Als de trein weer terug naar Sneek wilde, vond de procedure in de omgekeerde volgorde plaats. Door het gebruik van blokstelsel C (enkelspoor met tussenblokken) tussen Sneek en Workum moest ook de blok- en brugpost over de Wijmerts bij IJlst meewerken aan de treinbeweging. In het najaar van 1970 vindt de laatste bediening plaats van Oudega. Op 28 september 1970 sloot de laad- en losplaats. In februari 1972 wordt het zijspoor en de wissels verwijderd.

Spoorlijnen

Het station was gelegen aan de spoorlijn Leeuwarden - Stavoren.


Dienstregeling