Nuenen

Uit Somda RailWiki
(Doorverwezen vanaf Nuenen-Tongelre)
Naar navigatie springenNaar zoeken springen

Nuenen was de naam van de halte de gelijknamige plaats in Noord Brabant. De verkorting van het station was Ne.

Geschiedenis

Tussen het dorp Nuenen en de buurtschap Eeneind wordt in 186 begonnen met de bouw van het station Nuenen-Tongelre. Het stationsgebouw is van het type vijfde klas van de Staatsspoorwegen, welke is ontworpen door K.H. van Brederode. Dit station bestaat uit een middendeel dat dwars op de sporen staat en aan weerszijden van dit deel zijn twee kleine vleugels gebouwd. Deze vleugels zijn smaller dan het middendeel. Op 1 oktober 1866 wordt het station geopend. In 1906 is aan de linkervleugel nog een klein gedeelte aangebouwd voor . Op het middendeel is een verdieping boven op gebouwd. De linkervleugel is in 19 nogmaals uitgebreid. Op het perron is een bergplaats. Het station is voorzien van een zijperron bij het stationsgebouw en een eilandperron voor het tweede spoor. Daarnaast is er een derde spoor, waar treinen aan de kant kunnen om ingehaald te worden. Op 1 november 1913 wijzigt de naam van het station van Nuenen-Tongelre naar Nuenen. Op 1938 wordt het station gesloten voor reizigersvervoer. Aan het goederenvervoer komt in 19 een einde. Het stationsgebouw is in 1972 gesloopt.


Laad- en losplaats

Aan de oostzijde van het stationsgebouw is een laad- en losspoor aangelegd met een koplading en zijlading. Ook is er een goederenloods aanwezig.


Spooraansluitingen

  • VAM (Vuil Afvoer Maatschappij) Mierlo

In 19 wordt een aansluiting naar de in 1955 geopende stortplaats aangelegd. Vanaf 1957 wordt er beperkt huisvuil aangevoerd vanuit Den Haag.


Spoorlijnen

Het station was gelegen aan Staatslijn E (Breda - Maastricht), ter hoogte van kilometerpunt 47,040.


Dienstregeling