Nieuwersluis-Loenen

Uit Somda RailWiki
(Doorverwezen vanaf Nieuwersluis)
Naar navigatie springenNaar zoeken springen

Nieuwersluis-Loenen was een van de stations in de provincie Utrecht. De verkorting van het station was Nws.

Geschiedenis

Met de aanleg van de spoorlijn vanuit Amsterdam naar Utrecht wordt door de familie Doude van Troostwijk bedongen dat in ruil voor het afstaan van grond voor de aanleg van de spoorlijn, een station wordt gebouwd. Bij dit station moeten alle treinen stoppen die het station passeren. Dit wordt ook vast gelegd. In 1892 wordt het Merwedekanaal aangelegd, waarmee het station wordt afgesneden van de toegangsweg uit het dorp Nieuwersluis. De oplossing wordt gevonden om een vaste loopbrug over het kanaal aan te leggen. In 1915 wordt het station aangesloten op Haarlemmermeerlijnen uit Uithoorn. Op het emplacement worden de faciliteiten uitgebreid. Er komt een draaischijf en een waterkolom. Op 7 oktober 1928 wijzigt de naam van het station in Nieuwersluis-Loenen.

In 1916 kopen de Staatspoorwegen een deel van het recht om elke passerende trein te laten stopten, gedeeltelijk af. In ruil voor een bedrag van fl 100.000 mogen de internationale treinen het station passeren in plaats van de stoppen. In 1950 wordt de spoorlijn uit Uithoorn gesloten. In 1953 betaalt de NS nog eens fl 100.000 aan de nazaten van H. J. Doude van Troostwijk om de laatste stops van het station af te kopen.

Het emplacement en het inhaalspoor worden in 200 gesaneerd om plaats te maken voor de verdubbeling van de spoorlijn.


Eerste station

In 1843 wordt begonnen met de bouw van het station. Het station is een voormalige keet welke gebruikt werd tijdens de aanleg van de spoorlijn. Het station is opgetrokken uit hout. Op 18 december 1843 wordt het station in gebruik genomen. In 1868 wordt het gebouw vervangen door een nieuw gebouw. Na opening van dit gebouw is het oude station gesloopt.


Tweede station

In 1868 wordt het houten station vervangen door nieuwbouw. Het station is ontworpen door en is opgetrokken uit steen. In het stationsgebouw komen een bergruimte, vijf dienstwoningen, plaatskaartenkantoor, vestibule, een wachtkamer eerste/tweede klas en een wachtkamer derde klas. Tegelijkertijd wordt het emplacement vergroot met een seinhuis en een laad- en losplaats. In 1915 wordt het station voorzien van een draaischijf om de locomotieven van de Haarlemmermeerlijnen te kunnen draaien. In 194 wordt het stationsgebouw beschadigd door oorlogsgeweld. In 194 wordt het station hersteld en weer in gebruik genomen. In 1953 wordt het station gesloten en in 1960 gesloopt.


Laad- en losplaats

Tegelijkertijd met de bouw van het tweede station, wordt er een laad- en losplaats ingericht.


Spoorlijnen

Het station lag aan de Rhijnspoorlijn ter hoogte van kilometerpunt 18,9. Het station was het eindpunt van de Haarlemmermeerspoorlijn uit Aalsmeer.


Dienstregeling

In het jaar 1916 wordt het aantal stops verminderd als gevolg van het gedeeltelijk afkopen van de afspraak om elke passerende trein te laten stoppen. Vanaf dat moment stoppen er nog 40 treinen per dag langs de perrons. Op zondag zijn het er 22. In 1953 worden de laatste stops afgekocht. Op 16 mei 1953 stopt de laatste trein langs het perron. Het is trein van naar . Op 17 mei 1953 wordt het station gesloten.