Moerdijk: verschil tussen versies

Uit Somda RailWiki
Naar navigatie springenNaar zoeken springen
Regel 38: Regel 38:
  
 
* ''Shell''
 
* ''Shell''
Begin jaren '70 wordt de aansluiting aangelegd aan de Chemieweg. In 1973 wordt het complex van Shell geopend. Op 4 december 1973 wordt het emplacement van Shell aangesloten op het emplacement van Moerdijk. In de zomer van 1974 wordt op het terrein een draaischijf aangelegd voor het draaien van de eigen rangeerlocomotief van O & K.
+
Begin jaren '70 wordt de aansluiting aangelegd aan de Chemieweg. In 1973 wordt het complex van Shell geopend. Op 4 december 1973 wordt het emplacement van Shell aangesloten op het emplacement van Moerdijk. In de zomer van 1974 wordt op het terrein een draaischijf aangelegd voor het draaien van de eigen rangeerlocomotief van O & K. Na de oplevering van de nieuwe stamlijn naar Shell in 2012 wordt de oude stamlijn niet meer gebruikt. In december 2016 wordt het oude spoor van de oude aansluiting opgebroken. Sinds 2016 wordt het spoor regelmatig gebruikt als opstelspoor voor wagons die niet direct nodig zijn. In oktober 2017 is er een tweede opstelspoor naast gelegd.
Na de oplevering van de nieuwe stamlijn naar Shell in 2012 wordt de oude stamlijn niet meer gebruikt. In december 2016 wordt het oude spoor van de oude aansluiting opgebroken. Sinds 2016 wordt het spoor regelmatig gebruikt als opstelspoor voor wagons die niet direct nodig zijn. In oktober 2017 is er een tweede opstelspoor naast gelegd.
+
Vanaf 199 rijdt er iedere maandag een bloktrein met ketelwagens naar de Franse plaatsen Choques en Fouquereuil. Deze ketelwagens zijn gevuld met .
  
  

Versie van 12 jan 2021 21:05

Ter ontsluiting van het nieuwe industriegebied in de haven van Moerdijk wordt vanuit Lage Zwaluwe een spoorlijn aangelegd. De verkorting van het industriegebied is Mdk.

Grafisch overzicht van het emplacement in Moerdijk

Geschiedenis

In het voorjaar van 1970 krijgt de NS het verzoek van het Industrieschap Moerdijk om een spoorverbinding te ontwerpen voor het nieuwe industriegebied dat ten westen van Moerdijk wordt aangelegd aan het Hollands Diep. Er wordt voorgesteld om een enkelsporige lijn aan te leggen naar het emplacement van Lage Zwaluwe. Deze spoorlijn buigt in Lage Zwaluwe af naar het oosten om met een boog onder de spoorlijn Dordrecht - Breda en Rijksweg 16 door te duiken. Over de Roode Vaart wordt een hoge, vaste brug gebouwd voor de spoorlijn. Op het basisemplacement zullen in eerste instantie twee sporen en twee wissels worden aangelegd. De baanvaksnelheid bedraagt 30 kilometer per uur. De spoorlijn is verdeeld in blokken met blokborden. In Moerdijk kunnen tegelijkertijd vier rangeerploegen aan het werk zijn. Langs de diverse wegen van het industriegebied zijn stamlijnen aangelegd. Aan deze stamlijnen zijn diverse aansluitingen gerealiseerd. Als eerste werd de stamlijn langs de Chemieweg aangelegd. Op 17 april 1973 vindt de officiële opening plaats met een stoomlocomotief van de SGB en vijf rijtuigen.


Uitbreidingen

Op 13 juli 2016 wordt een bord onthuld om de samenwerking tussen ProRail en Havenschap Moerdijk te bekrachtigen voor samenwerking voor het beveiligen van de vijf overwegen rondom/aan de Middenweg en de Orionweg. De overwegen worden voorzien van het type HALI-B, halfautomatische lichtinstallaties met (spoor)bomen. Begin september 2017 geeft het havenbedrijf Moerdijk opdracht om op korte termijn een tweede opstelspoor aan te leggen naast het vroegere spoor bij Shell. Hier kunnen dan in de toekomst treinen worden opgesteld die gelost moet worden in Moerdijk, maar waar op dat moment nog geen plaats voor is. Op 11 september 2017 wordt begonnen met de aanleg van dit spoor, dat een lengte krijgt van 700 meter. Begin 2017 volgt een overbelastverklaring voor het emplacement. Door ProRail is vervolgens een capacitetisvergrotingsplan opgesteld. Hierin wordt voorgesteld om twee sporen van 740 meter aan te leggen ten zuiden van het bestaande emplacement. Daarnaast komt er een wisselverbinding die toegang geeft tot spoor 1026 naar de containerterminal van CCT. Aan het eind van november 2018 wordt door het ministerie van I en W 7 miljoen euro ter beschikking gesteld voor de uitbreiding van het emplacement.


Bediening

Vanaf 1973 is Shell het eerste bedrijf op het industrieterrein dat een spooraansluiting heeft. Pas in 19 komt er een tweede spooraansluiting, bij . Moerdijk wordt vanaf 1973 in de ochtend bediend door de bonte trein vanuit Rotterdam Zuid Goederen naar Dordrecht. In Dordrecht worden de wagons uit deze trein verdeeld over diverse bedieningen in de regio. Vanaf 1980 komen de aan- en afvoertreinen van de Kijfhoek. In 1991 is er voldoende vervoer, zodat Moerdijk een eigen verbinding met Kijfhoek krijgt, in plaats van de verdeling via Dordrecht. In 1996 is het vervoer zo omvangrijk, dat er per dag twee bonte treinen rijden tussen de Kijfhoek en Moerdijk. In februari 1997 komt daar een derde trein bij. In de avond komt er een afvaltrein aan in Moerdijk, met afval uit Zuidwest Nederland. Het afvalvervoer gaat eind 2008 over van Railion naar ACTS. In 2011 neemt Locon het afvalvervoer over van ACTS. In 2013 krimpt het vervoer van afval als gevolg van een verhuizing van een deel van het afval naar Wijster. Slechts uit Zeeland komt dan nog afval. In 2016 rijden de afvaltreinen voor het laatst.

Door DB Cargo wordt in 2018 twee tot drie keer per dag een Unit Cargo-trein aan- en afgevoerd. In de ochtend rijden twee aanvoertreinen (62094 en 62096). De eerste trein bevat voornamelijk wagens voor Shell. De tweede trein bevat wagens voor de overige klanten (GCA, Solines en Wupperman). Rond het middaguur zijn de twee locomotieven klaar met deze bedieningen en keren terug naar Lage Zwaluwe. De locomotief die Shell heeft bediend, rijdt door naar Kijfhoek. In de middag keert de locomotief uit Lage Zwaluwe terug naar Moerdijk om de wagens op te halen die afgevoerd kunnen worden (trein 62087). Aan het eind van de middag rijdt de derde aanvoertrein (trein 62090) naar Moerdijk. Deze trein heeft wagens bij zich voor Omya, Coatex en Wupperman. In de avond vindt de afvoer plaats naar Kijfhoek (trein 62097). Daarnaast rijdt er twee keer per week een bloktrein met kalkslurry. Daarnaast komen Captrain en RRF elke werkdag naar de containerterminal met twee tot drie containertreinen. Met ingang van 2 september 2019 wijzigt DB Cargo de bediening van Moerdijk. In de ochtend rijdt er een aanvoertrein in plaats van twee. Deze aanvoertrein heeft wagens bij zich voor GCA, Omya en schuifwandwagens voor Wupperman. Na het plaatsen van de wagens keert de locomotief met afvoerwagens terug naar de Kijfhoek. De tweede aanvoertrein rijdt in de nacht met wagens voor Shell en wagens voor de losweg, losweg ASA en eventueel Solines.

  • Laad- en losplaats

Ten westen van het driesporige emplacement van de Zuidelijk Randweg, ter hoogte van de overweg met de Middenweg is de openbare laad- en losplaats gelegen. Sinds 2000 rijdt er drie keer per week een trein met betonnen tunnelelementen vanuit Grossberen bij Berlijn via Bad Bentheim naar Moerdijk. De tunneldelen worden gebruikt voor Sophiaspoortunnel in de Betuweroute bij Papendrecht. Hier worden zij per vrachtwagen naar toe gebracht. Per trein worden 30 wagons met elk 7 gebogen elementen aangevoerd. Begin april 2001 komt de aanvoer stil te liggen, omdat er problemen zijn met de tunnelboormachine. In juni 2001 wordt de aanvoer van tunnelelementen hervat. De laatste trein rijdt in 2002.

De losweg wordt sinds januari 2010 gebruikt om een aantal keren per maand zelflossers van de types Fcs, Tds en Tads te beladen met petroleumcokes, afkomstig van het Overslag Bedrijf Moerdijk. Deze gaan naar bestemmingen in Duitsland en Oostenrijk. In 2016 is de frequentie van de treinen verhoogd. Vanaf november 2011 worden rongenwagens gelost met buizen voor coating bedrijf Conline. Deze worden met Unit Cargo aangevoerd uit Duitsland en Slowakije. Dit vervoer is gedeeltelijk afkomstig van de vestiging van Conline in Maassluis, welke sinds april 2017 niet meer per spoor bereikbaar is. In december 2016 en januari 2017 worden door Captrain in totaal vijf treinen met buizen uit Salzgitter aangevoerd. Tussen 15 oktober 2017 en 3 december 2017 rijdt Captrain voor een periode van 8 weken weer een trein met buizen uit Salzgitter. Tussen 2013 en mei 2017 wordt vervuilde grond aangevoerd vanuit Zwitserland. Dit vervoer vindt plaats in containers, welke op rongenwagens zijn geplaatst. In 2015 wordt de frequentie verhoogd, zodat wekelijks een aantal wagens kan worden gelost. De grond wordt thermisch gereinigd bij ATM. Tussen maart 2016 en mei 2017 worden in open wagens van het type Eaos gebruikte, houten bielzen aangevoerd voor het Overslag Bedrijf Moerdijk. De bielzen zijn afkomstig uit Oostenrijk. In februari 2017 start dit bedrijf met de afvoer van loodafval in wagens van het type Tamms. Door DB Cargo wordt wekelijks een tiental wagens afgevoerd naar het Duitse Freiberg. In februari 2018 bracht Captrain een containertrein naar de losweg. Deze is afkomstig uit Polen. De containers zouden worden beladen met as van de verbranding van pluimveemest dat afkomstig is van verbrander BMC. Door logistieke problemen werd de trein niet beladen en keerde leeg terug naar Polen. In juni 2018 wordt de vestiging van Conline gesloten. Hiermee komt er ook een eind aan het spoorvervoer van buizen naar Moerdijk.


Chemieweg

De eerste stamlijn die aangelegd wordt, komt te lopen langs de Chemieweg. Aan deze stamlijn komt de aansluiting naar Shell te liggen.

Spooraansluitingen

Grafisch overzicht emplacement van Shell in Moerdijk in 2001
  • Shell

Begin jaren '70 wordt de aansluiting aangelegd aan de Chemieweg. In 1973 wordt het complex van Shell geopend. Op 4 december 1973 wordt het emplacement van Shell aangesloten op het emplacement van Moerdijk. In de zomer van 1974 wordt op het terrein een draaischijf aangelegd voor het draaien van de eigen rangeerlocomotief van O & K. Na de oplevering van de nieuwe stamlijn naar Shell in 2012 wordt de oude stamlijn niet meer gebruikt. In december 2016 wordt het oude spoor van de oude aansluiting opgebroken. Sinds 2016 wordt het spoor regelmatig gebruikt als opstelspoor voor wagons die niet direct nodig zijn. In oktober 2017 is er een tweede opstelspoor naast gelegd. Vanaf 199 rijdt er iedere maandag een bloktrein met ketelwagens naar de Franse plaatsen Choques en Fouquereuil. Deze ketelwagens zijn gevuld met .


Middenweg

De stamlijn langs de Middenweg wordt in gerealiseerd.

Spooraansluitingen

  • Afvalverbranding Zuid Nederland (AZN)/Attero

Voor de aanvoer van afval per trein zijn in in 1996 twee sporen aangelegd met een lengte van 275 meter. Op deze sporen kunnen de containerdraagwagens van het type Sccns worden gelost met behulp van kettingvoertuigen. Deze rijden de laatste meters naar de vuilverbrander. In januari 1997 ontvangt het bedrijf de eerste afvaltreinen. Deze treinen rijden veelal in de avond. In de avonduren komen drie treinen aan in Moerdijk. De eerste trein is een gecombineerde trein uit Sloe en Bergen op Zoom Kragge, de tweede komt uit Tilburg en de derde uit Acht. In de ochtend keren de lege wagens terug naar hun laadstation. Die naar Tilburg en Acht rijden gecombineerd. In maart 2001 is de capaciteit van de Brabantse treinen gewijzigd. In verband met de aanstaande sluiting van de vuilstort Nuenen, wordt de trein uit Acht (trein 57700) verlengd tot 23 wagons met elk 3 perscontainers. De verlenging gaat ten koste van de trein uit Tilburg (trein 57701). Deze trein bestaat vaak uit drie wagons, met een maximum van 5. Omdat de sluiting van de vuilstort van Nuenen wordt uitgesteld,

Eind 2008 neemt ACTS het afvalvervoer over van Railion. In 2011 wint Locon het contract om het afvalvervoer. In 2013 gaat het afval uit Tilburg en Acht naar Wijster. Op 31 maart 2016 rijdt de laatste trein vanuit Sloe naar Moerdijk. Het contract voor het afvalvervoer met de opdrachtgever is beëindigd en het nieuwe contract voorziet niet in vervoer per spoor.

Er komt afval uit Sloe (januari 1997 - 1 april 2016), Bergen op Zoom Kragge (17 maart 1997 - 2015), Tilburg (1 februari 1997 - 2013), Acht (mei 1997 - 2013, tot zelfs twee keer in de avond), Blerick (), Haanrade ( - 31 december 2013), Maastricht Beatrixhaven ( - 31 december 2013).

  • HCI/Rinnen/Brenntag

In wordt de aansluiting opgeleverd aan HCI. Sinds die tijd ligt de aansluiting er ongebruikt bij. Ook de daaropvolgende bedrijven maken geen gebruik van vervoer per spoor.

  • Coatex

In 2005 verkoopt Omya een deel van zijn fabrieken en sporen aan Coatex. Een paar keer per week worden ketelwagens verzonden met natriumpolyacrylaat naar Duitsland. Als aanvoer komt er acrylzuur uit Frankrijk.

  • Gentenaar/GCA

Het bedrijf GCA is gevestigd aan de Middenweg en heeft sinds 1990 een spooraansluiting. Het bedrijf reinigt ketelwagens na het vervoer van diverse chemische producten. De aan- en afvoer van wagens wisselt per dag.

  • Moerdijk Marine Terminal (MMT)


  • Omya

Sinds 1996 heeft het bedrijf een spooraansluiting. In de loop van de jaren is de spooraansluiting uitgebreid, als gevolg van het gestegen vervoer. Er worden knikketelwagens met kalkslurry naar papierfabriek Burgo Ardennes in het Belgische Virton verzonden. Tot december 2012 gingen deze wagons met het Unit cargo verkeer mee naar België. Vanaf die tijd rijdt er twee keer per week (woensdag en vrijdag) een trein van Moerdijk naar Virton. Tussen Moerdijk en Lage Zwaluwe wordt de trein gereden met een 6400 van DB Cargo. Vanaf Lage Zwaluwe wordt de trein getrokken door twee locomotieven Reeks 77 van de NMBS. Met het Unit Cargo-netwerk worden wagens verzonden naar bestemmingen in Duitsland. Tussen januari 2010 en februari 2014 rijdt Captrain drie keer per maand een trein met kalkslurry naar het Franse Corbehem. Het vervoer eindigt vanwege de sluiting van de papierfabriek aldaar. Per 1 januari 2018 neemt DB Cargo de kalkslurry treinen over van Lineas.

  • Den Hartogh/Stolthaven

In krijgt het bedrijf Den Hartogh een aansluiting op het spoor. Deze wordt slechts enkele keren in 2003 gebruikt. In 2011 wordt de locatie verkocht aan Stolt-Nielsen Limited. Het terrein wordt leeggehaald en opnieuw opgebouwd. Dit gebeurt in 2014 en 2015. De spooraansluiting wordt tegelijkertijd uitgebreid. Er worden extra sporen aangelegd en een grote laad- en losinstallatie. Op 14 november 2016 worden door DB Cargo de eerste ketelwagens geplaatst. Dit vervoer rijdt enkele keren per week en bestaat uit enkele ketelwagens. Het gaat dan om stoffen als dicarbonzuur en cyclohexaan.


Oostelijke Randweg

Langs de Oostelijke Randweg wordt in begonnen met de aanleg van een stamlijn.


Spooraansluitingen

  • ATM

In wordt een spooraansluiting aangelegd naar ATM aan de Vlasweg. In 2 rijdt de laatste trein. De spooraansluiting is in 2010 opgebroken.

  • Cronifer/Cronimet

In 1993 verhuist schrootbedrijf Cronifer uit Delft naar Moerdijk. In 1994 koopt het bedrijf de voormalige rangeerlocomotief 633 van de NS. In 200 raakt de locomotief defect en wordt in 2005 vervangen door de 691. In 2006 rijdt de laatste trein met schroot naar Genk. In 2015 worden de beide locomotieven verkocht aan HSL Logistik. In 2006 rijdt de laatste trein. Op 4 juni 2015 wordt het bedrijf echter weer bediend door diesellocomotief 6442. De locomotief plaatst twee beladen wagons type Eaos met schroot uit Völklingen. Dit vervoer gaat enkele keren per maand rijden. Daarnaast komt er schroot uit Mannheim. Ook wordt er schroot verzonden naar Karlsruhe.

  • Hatramo


  • Marbo


  • Namascor

In krijgt het bedrijf een spooraansluiting. Voor het vervoer van wagens is een gele Schöma locomotief aanwezig met enkele wagens voor intern vervoer. Het bedrijf ontvangt slechts enkele keren per jaar een paar wagens met coils. In april 2013 sluit het moederbedrijf Tata Steel het bedrijf en sindsdien is de aansluiting niet meer in gebruik. De locomotief en wagens staan er ongebruikt bij.

  • Losweg (ASA)

Onregelmatig krijgt de losweg bezoek van rongenwagens, beladen met damwanden uit Luxemburg.

  • Wupperman Staal Nederland

Wupperman heeft sinds 2001 een spooraansluiting. Het bedrijf is gevestigd aan de Vlasweg. Op het terrein is een overdekt spoor in een loods en een spoor langs de kade met een overslagkraan. Het bedrijf ontvangt in schuifwandwagens Habbiins staalproducten uit het Oostenrijkse Wolfurt. Per oktober 2006 rijdt twee keer per week een bloktrein met verzinkt staal naar Wolfurt. Daarnaast verzendt het bedrijf met het Unit Cargo-netwerk coils in wagens van het type Shimmns en staalplaten in schuifwandwagens. De bestemmingen zijn Duitsland en Zweden. In het najaar van 2016 gaat Train Services een korte containertrein rijden tussen Wupperman en de Kijfhoek. De trein bestaat uit vijf containerdraagwagens van het type Sggmrrs. Op de Kijfhoek wordt gecombineerd met het Rotterdamse deel van de trein naar Wolfurt. Vanaf 8 maart 2017 rijdt Train Services deze trein niet meer als gevolg betalingsproblemen. MRCE heeft de gebruikte locomotieven teruggehaald. De trein wordt vanaf dat moment door RRF gereden. Zij rijden de trein twee keer per week. Op woensdag en vrijdag worden de wagens geplaatst. De volgende ochtend worden zij weer opgehaald. Captrain rijdt sinds oktober 2017 wekelijks een trein met staal naar Neuss. Dit vervoer is afkomstig van Broekman in de Botlek en werd gereden door Independent Rail Partner. Vanaf november 2017 rijdt Captrain een trein met coils in wagens van het type Shimmns vanuit Tata steel in Beverwijk naar Wupperman. Hier wordt het staal verzinkt. In december 2017 rijden de wagens niet meer in een bloktrein, maar worden aan- en afgevoerd met het Unit Cargo-netwerk. Door deze verschuiving wordt ook het wagentype aangepast. De gebruikte wagens zijn van het type Hbbillns. Met ingang van 15 oktober 2018 neemt LTE het vervoer van de Wolfurt-shuttle tussen Moerdijk en Kijfhoek over van RRF. De bestemming van de vijf containerdraagwagens wordt daarnaast verlegd van de Kijfhoek naar de Maasvlakte. Hier worden zij in de trein naar Wolfurt gerangeerd. De trein rijdt twee keer in de week in de middag vanuit de Maasvlakte naar Moerdijk. In de loods worden de containers beladen. Na het beladen keert de trein in de avond terug naar de Maasvlakte. Eveneens in oktober wordt het vervoer van coils vanuit Tata Steel uit Beverwijk weer opgestart. Door Rail Force One worden de treinen op vrijdagmiddag vanuit Beverwijk naar Lage Zwaluwe gebracht, waar een diesellocomotief van Captrain het laatste stuk naar Moerdijk voor haar rekening neemt. Op zaterdagmiddag gaat de terug naar Beverwijk. Vanaf 2 september 2019 rijdt LTE drie keer in de week tussen de Maasvlakte en Wupperman in de nacht met de containers voor het Oostenrijkse Wolfurt in plaats van in de middag.


Westelijke Randweg

De Westelijke Randweg krijgt in aansluiting op het spoorwegnet.


Spooraansluitingen

  • Dr. W. Kolb

Sinds heeft het bedrijf een aansluiting. Deze wordt echter sporadisch gebruikt. Het bedrijf krijgt normaal gesproken ethyleenoxide aangevoerd via een pijpleiding van Shell. Bij onderhoud aan deze pijpleiding worden er tot drie ketelwagens per dag geplaatst. Deze zijn afkomstig uit Marl.

  • Shell

In 2012 wordt een nieuwe aansluiting aangelegd. Deze wordt ongeveer een kilometer westelijker aangelegd dan de oude. Dagelijks vindt er afvoer plaats met ethyleenoxide, propyleenoxide en aanvoer van buteen in ketelwagens. Naar de vestiging van Shell in Pernis wordt styreen afgevoerd. Begin 2016 is de frequentie van de treinen met styreen naar het Oostenrijkse Sankt Polten verhoogd naar twee slagen in de week. Dit vervoer rijdt samen met ketelwagens styreen van Vopak TTR in de Botlek en Lyondell op de Maasvlakte.


Zuidelijke Randweg

Langs de Zuidelijke randweg is het eerste emplacement aangelegd, bestaande uit 2 sporen voor de binnenkomende treinen uit Lage Zwaluwe. Dit is gelegen tussen de Zuidelijke Randweg en de Transitoweg. In de loop der jaren is het emplacement uitgebreid tot vijf sporen. Ten westen van de overweg met de Orionweg is in begonnen met de aanleg van een driesporig emplacement. Vanaf dit emplacement loopt in oostelijke richting de stamlijn naar de Zeehavenweg. In westelijke richting is ter hoogte van de overweg met de Middenweg de openbare laad- en losplaats.


Spooraansluitingen

  • Boer
  • CCT (Combined Cargo Terminals

In 1997 worden twee lange sporen aangelegd bij de terminal, die dan nog Seaport Moerdijk Stevedoring heet. De terminal is gelegen aan de Zeehavenweg. Een portaalkraan is over deze sporen aangelegd. Naast de twee sporen is er ook een kadespoor. Op dit kadespoor worden schuifwandwagens met diervoeding uit Duitsland en Hongarije gelost. Daarnaast worden wagens met papier uit Italië gelost. In wijzigt de naam naar CCT (Combined Cargo Terminal). Eind 2018 wordt de portaalkraan vervangen door een reach stacker. Vanaf februari 2005 tot en met oktober 2005 rijdt Railion een containertrein vanaf de terminal naar de Maasvlakte. In oktober 2005 neemt ACTS deze dienst over en rijdt deze tot de zomer van 2006. De treinen rijden vijf keer in de week. Als gevolg van computerproblemen op de ECT terminal op de Maasvlakte, komt dit vervoer stil te liggen en wordt vervangen door vrachtwagens. In 2009 rijdt Veolia enkele maanden deze trein. Ook DB Schenker komt dat jaar weer in Moerdijk met een containertrein uit Antwerpen. Tussen 2007 en 2011 werd ook gebruik gemaakt van het wagenladingvervoer van SBB Cargo naar Zwitserland. Hiermee werd aluminium afgevoerd. Van tot februari 2013 verstuurt het bedrijf dagelijks enkele containerdraagwagens met bulkcontainers beladen met plastic korrels. Deze worden met het Unit Cargo-netwerk verzonden. Vanaf juni 2014 tot december 2014 is de terminal de eindbestemming van containertrein met plastic granulaatkorrels afkomstig van het Rail Terminal Chemelot. Het vervoer is afkomstig van het RSC in de Waalhaven. Sinds 7 september 2015 wordt de terminal drie keer per week bediend door Locon met een containertrein naar het Italiaanse Milano Segrate. Deze trein wordt met een G1206 naar Lage Zwaluwe gebracht, vanwaar een locomotief van de Baureihe 189 de trein overneemt voor de rit naar Keulen. Door SBB Cargo wordt de trein naar Italië gebracht. Vanaf 28 november 2015 rijdt Locon een containershuttle tussen Moerdijk en het Poolse Wroclaw. De containers gaan door naar Engeland. Dit vervoer is afkomstig van de Holland Container Terminal in de Amsterdamse Westhaven. Deze trein rijdt drie keer per twee weken. Op 21 december 2015 rijdt de laatste trein. Per 8 februari 2016 neemt DB Cargo de trein van Locon naar Milano Segrate over. Ook wordt er een bestemming toegevoegd, een terminal in de buurt van Napels. Deze trein blijft drie keer per week rijden. In maart 2016 wordt de frequentie verhoogd naar vijf slagen per week. Tussen maart 2016 en mei 2016 wordt door RRF een korte containertrein naar de Kijfhoek gereden, als onderdeel van het Distrirail-netwerk. Per 10 januari 2017 komt DB Cargo drie keer per week met 10 wagons bij de terminal in opdracht van Kombi Rail Europe. Deze trein is afkomstig uit Duisburg Ruhrort Hafen. Door Kombi Rail wordt de trein naar de Kijfhoek gereden. Hier neemt DB Cargo de trein over. Medio februari 2017 rijdt ook Crossrail naar deze terminal. Drie keer per week gaat er een trein rijden naar het Italiaanse Piacenza voor GTS. Vanaf 13 mei 2017 rijdt Captrain met een V100 naar Moerdijk met plastic granulaatkorrels in containers van Interbulk. Deze zijn afkomstig van Sabic uit Geleen. De bestemming is Groot Brittannië. De trein rijdt drie keer per week op maandag, woensdag en vrijdag. In de ochtend wordt er naar Moerdijk. In de avond keert de trein terug naar Geleen. In mei 2017 wordt de frequentie van de treinen uit Duisburg van Kombi Rail verhoogd tot vijf keer in de week. Daarnaast wordt de trein verlengd tot 30 wagons, waarvan een deel doorgaat naar de terminal KTL in Ludwigshafen. In september 2017 vervalt de trein van Crossrail naar Piacenza. Een langdurige versperring bij het Duitse Rastatt zorgt er voor dat treinen met moeite langs de Rijn kunnen rijden. Crossrail verplaatst de bestemming van deze trein naar Zeebrugge. Per 12 december 2017 gaat de trein met granulaatkorrels van Captrain anderhalf uur eerder vertrekken. De trein rijdt op dinsdag, woensdag en vrijdag naar Geleen-Lutterade. De aankomst uit Geleen-Lutterade is op dinsdag, donderdag en vrijdag. Daarnaast gaat de trein met een elektrische locomotief rijden in plaats van een diesellocomotief. In januari 2018 neemt Lineas de containertreinen naar het Italiaanse Segrate over van DB Cargo. De trein gaat vijf keer in de week rijden. Tussen Lage Zwaluwe en de containerterminal zal Captrain worden ingehuurd voor het rangeerwerk en het plaatsen van de trein op de terminal. Eveneens in januari 2018 gaat RRF het vervoer verzorgen van de containertrein van Kombi Rail Europe in plaats van DB Cargo. RRF gebruikt hiervoor een van de locomotieven van het type G2000. Sinds eind oktober 2018 vervoert Rheincargo vinylchloride in tankcontainers naar Köln-Godorf. Deze trein komt op vrijdagavond op de Kijfhoek aan. Op zaterdagochtend worden de wagons voor Moerdijk vanaf de Kijfhoek naar Moerdijk overgebracht door Rheincargo zelf of door IRP. In de middag gaat de trein direct door naar Köln. Dit vervoer is afkomstig van de binnenvaart. Vanwege het gestegen waterpeil in de rivieren eindigt dit vervoer op 8 december 2018. Eind maart 2019 rijdt de laatste trein met granulaatkorrels tussen Moerdijk en Lutterade, welke werd gereden door Captrain. Met ingang van 30 april 2019 verzorgt een diesellocomotief (G1206 of G2000) de plaatsing van de containertrein naar het Poolse Katy bij de terminal in Moerdijk. Deze treinen worden door RFO tot aan Lage Zwaluwe gereden vanuit Bad Bentheim, meestal met een locomotief van de Baureihe 193. De trein rijdt twee keer in de week. De aankomst is op dinsdag en vrijdagmiddag. Het vertrek is op woensdag en zaterdag. Medio maart 2020 rijdt RFO de laatste trein naar Katy. Op 20 april rijdt Captrain in opdracht van Hupac in samenwerking met A2B-online voor het eerst een trein naar het RTC in Geleen. De trein gaat drie keer in de week rijden op maandag, Op 7 juni rijdt DB Cargo een containertrein naar Katy via Venlo. DB Cargo heeft het contract van RFO overgenomen. In januari 2021 gaan de treinen naar het Poolse Katy terug naar RFO. De trein 1 à 2 keer in de week op dinsdagmiddag en vrijdagmiddag naar Moerdijk. Op woensdagochtend en zaterdagmiddag is het vertrek naar Bad Bentheim.

  • Marbo Recycling

Marbo kende twee aansluitingen. De aansluiting aan de Transitoweg is sinds 2003 buiten gebruik. De aansluiting aan de Graanweg kende in 2006 voor het laatst spoorvervoer en is in 2010 opgebroken.

  • Solines

Het bedrijf Solines is gevestigd aan de Graanweg en heeft sinds mei 2013 een spooraansluiting. Deze spooraansluiting is gedeeltelijk gelegen op het terrein van voddenhandel Marbo. Het bedrijf ontvangt buizen uit Siegen met wagons van de types Eaos, Eanos. Ook worden rongenwagens gebruikt voor buizen uit Hamm. Door DB Cargo wordt meerdere keren per week een trein aangevoerd. Tussen december 2016 en 2017 rijdt Captrain wagens met buizen naar Solines. Deze zijn afkomstig uit het Duitse Beddingen.