Miljoenenlijn

Uit Somda RailWiki
Naar navigatie springenNaar zoeken springen

De spoorlijn tussen Schaesberg en Simpelveld is beter bekend als de Miljoenenlijn en heeft een lengte van 12,5 kilometer. Thans is alleen het traject tussen Landgraaf en Kerkrade Centrum in gebruik voor reizigersvervoer. Tussen Kerkrade Centrum en Simpelveld maakt de spoorlijn deel uit van de infrastructuur van de ZLSM (Zuid-Limburgse Stoomtrein Maatschappij).

Geschiedenis

Aanleg

Beveiliging


Opening & ingebruikname

Wijzigingen

  • In 1942 eist de Duitse bezettingsmacht in Nederland 500 kilometer aan bovenbouw materialen van de spoorwegen. Dit werd verkregen door voor ongeveer 100 kilometer uit eigen voorraad worden geleverd, 214 kilometer werd verkregen door het opbreken van enkelsporige baanvakken met weinig treinverkeer. Er werd 91 kilometer dubbelspoor opgebroken, zodat op deze baanvakken nog slechts enkelspoor overbleef. Daarnaast leverde het opbreken van emplacementen en aansluitingen 61 kilometer op. Een deel van dit dubbelspoor is afkomstig van het baanvak Schaesberg - Simpelveld. Na de oorlog keerde het tweede spoor niet meer terug.
  • In het voorjaar van 1948 wordt begonnen met de elektrificatie van het traject Roermond - Maastricht. Ook het gedeelte tussen Roermond en Eindhoven wordt geëlektrificeerd. In Weert en Roermond worden onderstations gebouwd. Ook enkele schakelstations komen op het traject te staan. Op 12 mei 1949 wordt met de nieuwe ElD4 treinstellen 660 + 661 de officiële openingsrit verreden na de elektrificatie van Eindhoven naar Maastricht. Ook werd met de treinstellen de openingsrit van de spoorlijn Schaesberg - Kerkrade Centrum - Simpelveld, de Miljoenenlijn. Al wordt dit stuk verreden door stoomlocomotief 6025 en D trein rijtuigen. In Schin op Geul wordt weer overgestapt op de ElD4 treinstellen voor de terugrit.


Stations

Langs de spoorlijn waren 6 stations te vinden. Thans zijn er nog 4 stations in gebruik.


Landgraaf

Het station ligt op kilometer punt 0,0.

Eygelshoven

Het station ligt op kilometer punt 2,1.

Chevremont

Het station ligt op kilometer punt 4,0.

Kerkrade Centrum

Het station ligt op kilometer punt 5,7.

Kerkrade West

Het station lag op kilometer punt 8,2.

Simpelveld

Het station lag op kilometer punt 12,5.


Aansluitingen

Dienstregeling

Ingaande 2 augustus 1954 gaan er drie treinstellen DE2 rijden van Heerlen via Simpelveld naar Schin op Geul. Voor het vervoeren van toeristen rijden de treinstellen tot 12 september 1954 door naar Valkenburg.


Ongevallen

Sluiting & opbraak