Miljoenenlijn

Uit Somda RailWiki
Naar navigatie springenNaar zoeken springen

De spoorlijn tussen Schaesberg en Simpelveld is beter bekend als de Miljoenenlijn en heeft een lengte van 12,5 kilometer. Thans is alleen het traject tussen Landgraaf en Kerkrade Centrum in gebruik voor reizigersvervoer. Tussen Kerkrade Centrum en Simpelveld maakt de spoorlijn deel uit van de infrastructuur van de ZLSM (Zuid-Limburgse Stoomtrein Maatschappij).

Geschiedenis

Als zijtak van de spoorlijn tussen Aken en Maastricht wordt bij Simpelveld een spoorlijn met een lengte van 6 kilometer aangelegd. Over deze spoorlijn worden de steenkolen afgevoerd die gewonnen worden in de bij Kerkrade gelegen Domaniale Mijn. Hiermee kon het omslachtige vervoer van kolen uit deze mijn komen te vervallen. De kolen gingen voorheen met paard en wagen naar het Duitse Kohlscheid om hier in een trein te worden geladen. Via Aken kwamen de kolen vervolgens weer terug naar Nederland. In 1902 wordt in Kerkrade een tweede steenkoolmijn geopend, de Willem-Sophia. De afvoer van kolen en aanvoer van grondstoffen voor de mijn geschiedde eveneens via deze spoorlijn. Dit leidde tot de aanleg van een groot emplacement bij Spekholzerheide.In 192 wordt besloten om dit kolenspoor te verlengen van Schaesberg naar Simpelveld. De spoorlijn wordt daarop verkocht door de Domaniale Mijn Maatschappij N.V. aan de NS. Vanwege de hoge kosten bij de aanleg van de spoorlijn tussen Kerkrade en Schaesberg krijgt dit deel van de spoorlijn de bijnaam Miljoenenlijn. De aanleg kostte ongeveer een miljoen gulden per kilometer als gevolg van het heuvelachtige landschap. Het duurde 9 jaar voor de spoorlijn gereed was.


Medio 1979 geeft minister Tuijnman aan dat de treinverbinding tussen Kerkrade en Simpelveld behouden moet blijven. Door het verliesgevende vervoer van reizigers wordt besloten om de spoorlijn tussen Kerkrade Centrum en Simpelveld met het ingaan van de dienstregeling 1988/1989 in mei 1988 te sluiten.


In 2004 besluit de provincie Limburg om de bevoegdheden, taken en verantwoordelijkheden voor de spoorlijn over te nemen van de NS. In 2006 wordt door de provincie een aanbesteding uitgeschreven met ook het stads- en streekvervoer in de provincie. Het treinverkeer valt onder de concessie Zuid-Limburg. De aanbesteding van het gezamenlijke bus- en spoorvervoer moet resulteren in een dienstregelingmodel dat ook wordt gebruikt in de Achterhoek, waarbij de streekbussen de aanvoer van reizigers verzorgen, terwijl buslijnen die met de trein concurreren worden opgeheven. De tijden van de bussen en treinen moeten goed op elkaar aansluiten. Door Hermes en Veolia Transport worden inschrijvingen ontvangen. Hoewel Syntus interesse had, schreef het bedrijf zich niet in. Aandeelhouder Keolis blokkeerde de inschrijving, terwijl de NS als aandeelhouder in Syntus wel mee wilde doen. De concessie wordt op 16 mei 2006 toegewezen aan Veolia. Dit bod bevat onder andere de uitbreiding van de dienstregeling en de aanschaf van nieuw materieel. Hermes ging in bezwaar na de gunning, waarmee de voorbereidingen van Veolia vertraagden. Na het intrekken van het bezwaar van Hermes bleef er nog maar 2 maanden over om materieel te bestellen, personeel te werven en op te leiden en de omloop voor materieel en personeel gemaakt moet worden. Dit bleek niet genoeg, zodat er in het begin van de concessie gereden moest worden met gehuurd materieel. Ook had het personeel niet veel ervaring met het materieel, waardoor er geregeld treinen uitvielen.

In 2014 start de provincie Limburg een nieuwe aanbesteding voor het bus- en treinverkeer. De aanbesteding gaat om 1 concessie, waarbij de twee voorgaande concessies zijn samengevoegd. Naast het treinverkeer Nijmegen - Roermond en Maastricht Randwijck - Kerkrade Centrum komt ook het stoptreinverkeer Maastricht Randwijck - Roermond, Sittard - Heerlen en Heerlen - Aachen Hbf te vallen onder deze concessie. De eerste twee spoorlijnen vallen onder de concessie van het HoofdRailNet van de NS, terwijl de verbinding tussen Heerlen en Aachen Hbf in handen is van DB Regio. Op 10 februari 2015 maakt de provincie bekend dat Abellio, in samenwerking met Qbuzz de concessie had gewonnen. Al vrij snel komen er onregelmatigheden aan het licht bij de gunning van de concessie. Op 5 maart 2015 sluit de provincie Abellio uit voor de concessie. Na het onderzoeken van de mogelijkheden wordt op 2 juni 2015 de concessie gegund aan de nummer 2 van de bieding, Arriva. Veolia tekent bezwaar aan tegen deze gunning, maar krijgt geen gelijk. Om de stoptreinen te kunnen rijden besteld Arriva bij Stadler nieuw materieel in de vorm van 23 treinstellen Flirt. Dit zijn 15 tweedelige treinstellen en 8 driedelige treinstellen. De tweedelige treinstellen kunnen alleen in Nederland rijden en de driedelige treinstellen zijn tricourant uitgevoerd voor de inzet van de dienst Liège Guillemins - Maastricht - Heerlen - Aachen Hbf. Daarnaast worden de treinstellen GTW van Veolia overgenomen, wat er voor moet zorgen dat er voldoende materieel is.


In 2023 wil ProRail de aansluiting van de ZLSM lijn op het NS-net in Kerkrade opheffen, tenzij de gemeenten en provincie met veel geld over de brug komen. Tegen dit besluit komen veel protesten van onder andere de ZLSM. In het najaar van 2023 vinden gesprekken plaats met de belanghebbenden. Er wordt gesproken of het mogelijk is om spoor 1 van Kerkrade Centrum te gebruiken voor de ZLSM. Het is wel noodzakelijk om hier een omloopspoor aan te leggen. Als dit mogelijk is, dan kan het perron van de ZLSM aan de andere zijde van de overweg met de Hambosweg worden verwijderd. De provincie Limburg zal dan eigenaar gaan worden van spoor 1, het omloopspoor en de overweg.


Aanleg

In 1871 wordt vanuit Simpelveld de spoorlijn aangelegd naar de Domaniale mijn in Kerkrade. In 1925 wordt begonnen met de aanleg van het traject van Spekholzerheide naar Schaesberg. Door de heuvels in het landschap duurt het 9 jaar voor dat de spoorlijn geopend kan worden. Voor de aanleg is het noodzakelijk dat 3,5 miljoen kubieke meter grond wordt verplaatst om de hellingen minder steil te maken.


Beveiliging


Opening & ingebruikname

Op 16 april 1871 is het traject tussen Simpelveld en Spekholzerheide geopend. Ruim 60 jaar later, op 15 juni 1934, is het traject van Spekholzerheide naar Schaesberg geopend.


Wijzigingen

  • In 1942 eist de Duitse bezettingsmacht in Nederland 500 kilometer aan bovenbouw materialen van de spoorwegen. Dit werd verkregen door voor ongeveer 100 kilometer uit eigen voorraad worden geleverd, 214 kilometer werd verkregen door het opbreken van enkelsporige baanvakken met weinig treinverkeer. Er werd 91 kilometer dubbelspoor opgebroken, zodat op deze baanvakken nog slechts enkelspoor overbleef. Daarnaast leverde het opbreken van emplacementen en aansluitingen 61 kilometer op. Een deel van dit dubbelspoor is afkomstig van het baanvak Schaesberg - Simpelveld. Na de oorlog keerde het tweede spoor niet meer terug.
  • In het voorjaar van 1948 wordt begonnen met de elektrificatie van het traject Roermond - Maastricht. Ook het gedeelte tussen Roermond en Eindhoven wordt geëlektrificeerd. In Weert en Roermond worden onderstations gebouwd. Ook enkele schakelstations komen op het traject te staan. Op 12 mei 1949 wordt met de nieuwe ElD4 treinstellen 660 + 661 de officiële openingsrit verreden na de elektrificatie van Eindhoven naar Maastricht. Ook werd met de treinstellen de openingsrit van de spoorlijn Schaesberg - Kerkrade Centrum - Simpelveld, de Miljoenenlijn. Al wordt dit stuk verreden door stoomlocomotief 6025 en D trein rijtuigen. In Schin op Geul wordt weer overgestapt op de ElD4 treinstellen voor de terugrit.


Stations

Langs de spoorlijn waren 6 stations te vinden. Thans zijn er nog 4 stations in gebruik.


Landgraaf

Het station ligt op kilometer punt 0,0.

Eygelshoven

Het station ligt op kilometer punt 2,1.

Chevremont

Het station ligt op kilometer punt 4,0.

Kerkrade Centrum

Het station ligt op kilometer punt 5,7.

Kerkrade West

Het station lag op kilometer punt 8,2.

Simpelveld

Het station lag op kilometer punt 12,5.


Aansluitingen

Dienstregeling

Vanaf 15 mei 1949 wordt de dienstregeling uitgevoerd met tweedelige treinstellen van het type Materieel '46.


Ingaande 2 augustus 1954 gaan er drie treinstellen DE2 rijden van Heerlen via Simpelveld naar Schin op Geul. Voor het vervoeren van toeristen rijden de treinstellen tot 12 september 1954 door naar Valkenburg.

Het vervoer van kolen neemt in 1970 af tot nihil, na de sluiting van de Domaniale mijn in 1969 en de Willem-Sophia in 1970. Tussen 1970 en 1976 worden nieuwe treinstellen Plan V over de spoorlijn afgeleverd, welke door Talbot in Aken zijn gebouwd. Deze treinstellen worden door diesellocomotieven van de serie 2200 van Aken West naar Maastricht overgebracht. In 1977 en tussen 1983 en 198 worden ook de door Talbot gebouwde treinstellen ICM over deze spoorlijn afgeleverd van Aken West naar Maastricht.


Met ingang van de dienstregeling 2007 neemt Veolia de exploitatie over van de spoorlijn van de NS. In afwachting van nieuwe treinstellen, worden de eerste maanden met oude treinstellen van NS gereden. Door Veolia worden zowel snel- als stoptrein gereden. De sneltreinen rijden tussen Maastricht en Heerlen. Zij stoppen onderweg alleen in Meerssen en Valkenburg. De sneltreinen rijden tot 22.30. De stoptreinen rijden van Maastricht Randwijck tot Kerkrade Centrum.


Met ingang van de dienstregeling 2017 neemt Arriva de exploitatie over van Veolia.


Ongevallen

Sluiting & opbraak

In 198 wordt het besluit genomen om de spoorlijn te sluiten als gevolg van lage aantallen reizigers. De spoorlijn sluit op 27 mei 1988 voor al het vervoer. In mei 1992 wordt het baanvak uit exploitatie genomen.


Bronnen, Referenties en/of Voetnoten

  • Regionale spoorwegen in Nederland deel 5: Limburg - G. Nieuwenhuis en A. Egelie - Maandblad: Op de Rails, 91e Jaargang - 1-2023 Blz: 22-27 Uitgave: NVBS ISSN: 0030-3321
  • Goederentreinen bij NS in de jaren zeventig en tachtig - B.J. Kraan en R. Kraan - Maandblad: Railmagazine, 45e Jaargang - december 2023 nummer 410 Blz: 36-40 Uitgave: Uquilair ISSN: 0926-3489