Mastenbroek

Uit Somda RailWiki
Naar navigatie springenNaar zoeken springen

Mastenbroek was een van de stations in de provincie Overijssel. De verkorting van het station was Mbr.

Geschiedenis

Ten tijde van de aanleg van de spoorlijn tussen Zwolle en Kampen zijn er geen haltes voorzien. Op 12 april 1864 wordt door 46 bewoners uit de Masterbroekerpolder een verzoek tot aanleg van een halte gestuurd aan minister Thorbecke. De minister vroeg advies aan Waterstaat. Door inspecteur F.W. Conrad werd op 4 juni 1864 een negatief advies uitgebracht. Dit advies is ingegeven door de zeer slechte staat van de wegen die in de polder te vinden zijn. Hierdoor zou de halte een deel van het jaar onbereikbaar zijn. De NCS had echter geen bezwaar tegen de bouw van een halte en liet op 22 juni 1864 weten dat zij een ontwerp voor de halte zouden gaan laten maken. De NCS laat op 4 juli 1864 aan minister Thorbecke weten dat zij zich niet kunnen vinden in de conclusies van F.W. Conrad. Op 12 juli 1864 laat minister Thorbecke weten dat hij akkoord gaat met de aanleg van de halte, mits er alleen gestopt zou worden als er reizigers zijn. In augustus 1864 wordt het ontwerp voor de halte goedgekeurd. Het gebouw bestaat uit een laag, met daarbovenop een zadeldak. Het gebouw is 8 meter lang en 6 meter breed. De indeling van het gebouw is als volgt, wanneer met op het perron naar het gebouw kijkt: Aan de rechterzijde een wachtkamer met een bureau waar plaatskaarten worden verkocht. Aan de linkerzijde zijn twee kamers voor het personeel. Links van het gebouw komt een retirade. De bouw van het gebouw begint in het najaar van 1864. In december 1864 wordt het gebouw opgeleverd. De halte is gebouwd aan de Breesteeg. Op 10 mei 1865 is de halte in gebruik genomen. De halte is in het eerste jaar van zijn bestaan voorzien geweest van een kruisingsspoor. In 1905 wordt begonnen met de verbouwing van de halte. Op het bestaande gebouw is een verdieping gebouwd en aan de linkerzijde wordt het gebouw vergroot. De wachtkamer blijft aan de rechterzijde van het gebouw met een uitgang naar het perron. Aan de straatzijde is het bureau geplaatst met een loket. Aan de linkerzijde van het gebouw is het woongedeelte met drie kamers, een keuken en een bergplaats. Aan de perronzijde achter het bureau is het toilet geplaatst. De woning is onderkelderd. Op de bovenverdieping zijn twee slaapkamers en een zolder.

Op 31 december 1933 wordt de halte gesloten. Vanaf 1934 wordt de halte als woning verhuurd. Eind 1969 wordt geprobeerd om het gebouw te verkopen aan de huurder, maar de NS trok het aanbod echter terug. In februari 1970 wordt het haltegebouw gesloopt.


Laad- en losplaats

Nadat in 1865 het kruissingspoor wordt gebruikt als losspoor, wordt er in 1922 opnieuw een spoor aangelegd voor de aan- en afvoer van goederen. Tevens werd een dienstgebouw gebouwd. Bij de losweg worden voornamelijk kolenwagens gelost voor de melkfabriek in 's-Heerenbroek. In 1933 wordt het wissel aan de zijde van Kampen verwijderd, zodat de treinen alleen nog vanuit Zwolle de losplaats kunnen bereiken. In 1958 wordt de losplaats buiten dienst gesteld.

Spoorlijnen

Het station lag aan de Centraalspoorweg, ook wel bekend als het Kamperlijntje.


Dienstregeling

Na de opening in 1865 stopt twee keer per dag per richting een trein bij de halte. Aan het begin van de 20e eeuw stopt de trein 13 keer per dag per richting bij de halte. Als gevolg van de opkomst van de autobus, wordt er vanaf de zomerdienst van 1926 alleen nog maar op verzoek gestopt bij de halte. Vanaf 15 mei 1933 is de halte niet meer opgenomen in de dienstregeling.