Maastricht Beatrixhaven

Uit Somda RailWiki
Naar navigatie springenNaar zoeken springen

Het emplacement van Maastricht Beatrixhaven ligt aan de noordzijde van Maastricht. De verkorting van het emplacement is Mttrix.

Geschiedenis

Het emplacement is aangelegd in de eerste helft van jaren '60 van de twintigste eeuw. Het bedrijventerrein was ongeveer 10 jaar eerder aangelegd. In 1964 kreeg het zijn eerste spoorklant. Het emplacement is te bereiken via het traject Maastricht - Sittard en takt ter hoogte van de splitsing van de spoorlijn Maastricht - Heerlen af naar het noordwesten.


Bediening

De klanten worden bediend door een rangeerlocomotief van de serie 600. Aanvoer vindt plaats door de Unit Cargo trein vanuit Kijfhoek naar Sittard. In december 2004 besluit Railion de bediening van Maastricht vanuit Sittard te staken. Sinds vindt er ook aanvoer plaats met de Unit Cargo trein uit Keulen. Deze laatste wordt gebruikt voor de aanvoer van staalwagens voor Steel Solutions. De lege wagons worden afgevoerd via de Kijfhoek. Vanaf de jaren '70 loopt het spoorvervoer terug. In 1998 is er nog maar een klant over. Tussen 2000 en 2003 is er geen spoorvervoer meer. Voor een korte periode wordt het spoorvervoer hervat, maar in december 2004 is het spoorvervoer weer ten einde gekomen. Tot aan januari 2005 is er nog aanvoer van sloopmaterieel. In november 2005 vindt er een korte opleving plaats, maar die duurt slechts zes weken. Vanaf december 2007 is er weer vast vervoer van afval. In 2010 komt daar het vervoer van SLE bij en in 2011 komt Lawter weer terug. In 2013 eindigt het vervoer van afval. In september 2016 krijgt de MaasTerminal een nieuwe spooraansluiting, waarbij de opzet van het laden en lossen wordt verandert. Na aankomst vanuit Maastricht plaatst de locomotief de aankomstwagens op het emplacement Galjoenweg, haalt de vertrekwagons op en plaatst dan de nieuwe wagons. Mocht er nog een wagon voor Lawter zijn, dan wordt deze aansluitend geplaatst. Na plaatsing worden de vertrekwagons aangehaakt en wordt er teruggekeerd naar Maastricht. In het voorjaar van 2019 worden de klanten vanuit Venlo bediend in plaats vanuit Sittard. Elke werkdag arriveert trein 62965 vanuit Venlo (vertrek 9.14) in Sittard (aankomst 10.12). Na afhaken van wagons voor Born wordt er om 11.03 verder naar Maastricht gereden. De aankomst is om 11.26. In Sittard zijn eventueel wagons uit Kijfhoek bijgeplaatst voor Maastricht. Uit Maastricht wordt er om 15.17 vertrokken naar Sittard als trein 62968.


Emplacementen

Vanaf het driesporige emplacement aan de Galjoenweg zijn de aansluitingen aan de Ankerkade, de Fregatweg en de Klipperweg te bereiken. De verkorting van het emplacement is Mttrix.


Ankerkade

De stamlijn loopt door vanaf het meest zuidelijke spoor van het driesporige emplacement. Met een boog wordt de Ankerkade gepasseerd en loopt langs de weg. Hier zijn drie spooraansluitingen. Na de derde spooraansluiting loopt het spoor nog door, tot het eindigt in een spoorjuk.

  • Steel Solutions Europe/Maasterminal

Op 18 maart 2008 wordt het toenmalige SLE (Steel Logistics Europe) voor het eerst bediend door DB Schenker. Deze trein is beladen met coils of plaatstaal uit Zweden. In december 2009 worden enkele treinen met staalproducten afgevoerd. Dit krijgt echter geen vervolg. Pas vanaf maart 2010 wordt het bedrijf regelmatig bediend. In de nacht wordt drie keer per week een trein met ongeveer 10 wagons gebracht. De aan- en afvoer gebeurde via de Kijfhoek. Het lossen van de trein gebeurd op de openbare weg, zodat de straat afgezet moet worden. Bij de start was er sprake van een eigen spooraansluiting, maar dit is niet doorgegaan vanwege bezwaren van de grondeigenaar. Sinds 20 worden de wagons aan- en afgevoerd via de Unit Cargo trein tussen Geleen-Lutterade en Köln Gremberg. De zeilhuifwagens van de types Rilns of Shimmns komen ook Duitsland, Frankrijk en Slowakije. Zij zijn beladen met coils, staalplakken en bundels stalen buizen. Eind april 2016 is er dan toch een wissel geplaatst naar een uitbreiding van de overdekte staalterminal. De spooraansluiting is aangelegd in het verlengde van de Galjoenweg. Het wissel ligt net na het tankstation, voor de boog naar de Ankerkade. De aansluiting is ook voorzien van een overweg. Deze nieuwe spooraansluiting met twee sporen is op 22 juli 2016 officieel geopend en is vanaf half augustus 2016 in gebruik genomen. In de loods is er ruimte om vijf wagons van het type Rilns te plaatsen. Het nachtelijk laden en lossen aan de Ankerkade komt hiermee te vervallen. Vanwege de nieuwe aansluiting is de bediening van het bedrijf verplaatst van de nacht naar de avond. Dit gebeurd vanaf september 2016 op maandag, woensdag en donderdag. Met ingang van 11 december 2016 wordt het bedrijf op vrijdag overdag bediend. Dit is nodig vanwege het toegenomen vervoer. In juni 2018 wordt de frequentie verhoogd tot zes bedieningen in de week. Op vrijdag komt een rechtstreekse trein uit Bressoux naar Maastricht. Deze wagens worden gecombineerd met de reguliere bediening op vrijdagmiddag. Op zondagavond vindt de zesde bediening van de week plaats. Op 3 augustus 2019 wordt het bedrijf door Lineas bediend vanuit Luik Kinkempois bij wijze van proef. De bediening vindt plaats met locomotief 513-10. Het bedrijf ontvangt in augustus in totaal 4 treinen met staal, afkomstig van de Gentse vestiging van Arcelor Mittal. Vanaf 1 juli 2021 is het mogelijk om het bedrijf op vrijdagavond en zaterdagochtend te bedienen.

  • Lawter

In 19 krijgt Eka zijn spooraansluiting. In 19 verandert de naam naar Momentive. In krijgt het bedrijf de naam Lawter. In 1998 verstuurd Eka zijn laatste wagon, waarna het spoorvervoer wordt gestaakt. Tussen april 2003 en december 2004 vindt er een opleving van het vervoer plaats. Enkele keren per maand wordt er een ketelwagen verstuurd. In 2011 hervat Lawter zijn spoorvervoer. Een enkele keer per week verstuurd Lawter een twee-assige ketelwagen met harszeep naar Dormagen. Het vervoer kan ook tijden stilliggen.

  • Tata Steel Ned. Tubes

De aansluiting werd in 1964 aangelegd voor het toenmalige Staalwerken De Maas. Deze aansluiting splitst zich op het terrein in twee sporen en eindigt in een loods. Deze aansluiting ligt aan het eind van de lijn. In 19 wordt de naam gewijzigd naar Hoogovens Buizen. Het bedrijf verstuurt af en toe wagons met staalprofielen naar Zweden. In december 2000 rijdt er voor het laatst een trein vanaf deze aansluiting. Nadat in 20 de sporen over de Ankerkade zijn opgebroken, zijn in oktober 2014 de sporen op het terrein opgebroken.


Fregatweg/Klipperweg

Ten noorden van de Galjoenweg loopt de Fregatweg. Langs deze weg loopt de stamlijn. Bij de kruising met de Klipperweg volgt de spoorlijn deze weg. Deze spoorlijn is in 19 aangelegd en is te bereiken vanaf het meest noordelijke spoor.

  • Attero

Vanaf november er 2005 gaat er zes weken lang twee wagons met afvalcontainers naar de vuilverbranding in Wijster. De containers worden beladen op een provisorische losweg langs de Fregatweg. Pas in december 2007 is er een vaste aansluiting en kan er een vervolg worden gegeven aan de proef uit 2005. De eerste treinen rijden op 10 december 2007. Er worden vanaf Essent milieu enkele wagons met huisvuil verzonden naar de VAM in Wijster. Dit vervoer wordt tot september 2008 verzorgt door Railion. Vanaf september 2008 neemt ACTS deze trein over en rijdt deze tot Locon de trein overneemt in juli 2011. Locon rijdt deze trein nog tot 2013 en op 31 december 2013 rijdt de laatste trein.

  • Budé


  • John Peeters Reststoffen en overslag

Voor de sloop van voormalig materieel, zoals de treinstellen Plan V, rijtuigen Plan W, diesellocomotieven serie 2200 en elektrische locomotieven serie 1100 en goederenwagons huurt sloper Hoeben Metalen B.V. een deel van het terrein van sloper John Peeters. Met een kraan wordt het materieel op het terrein getakeld. Het te slopen materieel wordt tussen maart 2003 en januari 2005 aangevoerd per spoor.