Maaslijn

Uit Somda RailWiki
Naar navigatie springenNaar zoeken springen

De Maaslijn is de spoorlijn tussen Nijmegen en Venlo en heeft een lengte van 61 kilometer.

Geschiedenis

Planning

Aanleg

Beveiliging


In 1960 wordt op proef het traject tussen Mook-Middelaar en Lottum voorzien Centralized Traffic Control (CTC). Dit systeem is afkomstig uit Amerika en is de voorloper van de Centrale Verkeersleiding. Vanwege het complexe systeem is CTC niet landelijk ingevoerd.


Opening & ingebruikname

Wijzigingen

  • In het voorjaar van 2014 wordt bekend dat de gehele lijn van Nijmegen tot aan Roermond geëlektrificeerd en op diverse plekken zal worden verdubbeld. Om een hogere snelheid mogelijk te maken, worden drie bogen verruimd. In 2020 moeten deze werkzaamheden zijn afgerond. De totale kosten bedragen 99 miljoen euro. De provincie Gelderland moet hiervoor 15,8 miljoen euro beschikbaar stellen. De provincie Limburg stelt hiervoor 53,7 miljoen euro voor beschikbaar. Dit bedrag is ook bedoelt voor de aanleg van de nieuwe halte Grubbenvorst. De planning was om dit station eind 2016 te openen. Door financiële redenen gaat de bouw van dit station niet door en een nieuwe datum van opening is nog niet voorzien. Daarnaast wordt er geld gereserveerd voor de verbeteringen van de emplacement van de stations van Roermond en Cuijk. Door het uitvoeren van werkzaamheden in het kader van het opwaarderen van de treinbeveiliging, worden vele kilometers kabels vernieuwd. Met het vernieuwen hiervan meent de staatssecretaris Van Veldhoven eind 2018 dat het gedeeltelijk verdubbelen van de spoorlijn niet nodig is. Daarnaast lopen de werkzaamheden om de spoorlijn te voorzien van bovenleiding vertraging op. De oplevering wordt aangepast naar 2024. In april 2019 geeft ook de provincie Limburg groen licht voor het verbeteren van de spoorlijn. De totale kosten van het project is in de loop der jaren gestegen tot 213 miljoen euro. Voor dit bedrag wordt op vier plaatsen (ten noorden van Cuijk en ten noorden van Boxmeer, tussen Venray en Blerick en tussen Swalmen en Roermond) de spoorlijn verdubbeld. Er zullen 20 overwegen worden aangepast als gevolg van dit dubbelspoor. Ook worden bogen verruimd, zodat er een hogere snelheid mogelijk is. Om de spoorlijn van spanning te kunnen voorzien, worden er 9 onderstations gebouwd. Deze worden geplaatst te . De ATB NG blijft echter gehandhaafd en een upgrade van het beveiligingssysteem is nog niet aan de orde.


Stations

Nijmegen


Nijmegen Heyendaal


Mook Molenhoek


Heumen


Linden Katwijk


Cuijk


Beugen Rijkevoort


Boxmeer


Sambeek


Vortum


Vierlingsbeek


Maashees Smakt


Venray


Oirlo-Castenraij


Meerlo-Tienraij


Vortum


Lottum


Grubbenvorst


Blerick


Venlo


Aansluitingen

Dienstregeling

Vanaf 8 november 1971 stoppen de treinen 6222 van Venray naar Nijmegen en 6241 van Nijmegen naar Venray in Vierlingsbeek. Trein 6222 komt hiermee een minuut later aan in Nijmegen. Trein 6241 komt door deze stop twee minuten later aan in Venray.


Met ingang van de dienstregeling 2007 neemt Veolia de exploitatie over van de spoorlijn van de NS. In afwachting van nieuwe treinstellen, worden de eerste maanden met oude treinstellen van Arriva gereden.


Met ingang van de dienstregeling 2017 neemt Arriva de exploitatie over van Veolia.


Ongevallen

  • Op 12 april 1991 botsen de DE3 143 en DE3 114 ter hoogte van Melderslo als trein 6269 van Roermond naar Nijmegen op een bestelbusje. De DE3 143 komt door de botsing gedeeltelijk naast het spoor te liggen en brand gedeeltelijk uit. In mei 1991 worden de restanten van het treinstel ter plekke naast de spoorlijn gesloopt.