Maarsbergen

Uit Somda RailWiki
Versie door Taigagaai (overleg | bijdragen) op 17 okt 2017 om 14:14 (Typefout hersteld.)
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springenNaar zoeken springen

Maarsbergen was de naam van de gelijknamige plaats in de provincie Utrecht. De verkorting was Mb.

Geschiedenis

In de eerste helft van de 19e eeuw is Maarsbergen een eindpunt voor diverse diligencediensten. Om deze reden krijgt Maarsbergen in 1845 een halte aan de spoorlijn tussen Amsterdam en Duitsland. In 18 krijgt het station een waterkolom, welke is aangesloten op een van de sloten langs het spoor. Ter hoogte van het station is de sloot verbreed en doet zo dienst als waterreservoir. De waterkolom doet dienst tot 1905. Het waternemen verhuist dan naar Maarn, waar het nieuwe emplacement in gebruik wordt genomen. Het station krijgt een perron aan het spoor. Tijdens de spoorverdubbeling van de spoorlijn krijgt Maarsbergen een middenperron.

In het voorjaar van 1970 wordt besloten om het station van Maarsbergen te sluiten. Het station van Maarn wordt verplaatst en het station van Bunnik wordt heropend. Door de verplaatsing van het station van Maarn, komt dit dichterbij Maarsbergen te liggen. Ook vanwege het lage aantal reizigers dat gebruik maakt van het station, kan het station gesloten worden. Dit project gaat in mei 1972 plaatsvinden. Op 28 mei 1972 wordt het station van Maarsbergen gesloten. Het stationsgebouw wordt in de jaren '70 gesloopt. Een deel van het puin wordt in een van de sloten rondom het station gedumpt, welke ter plaatse beter bekend is als De Kolk. Het middenperron blijft tot 198 liggen, voor dat het gesloopt werd.


Laad- en losplaats

Aan de zijde van het stationsgebouw komt een laad- en losspoor. Dit is met een aansluitwissel verbonden met het hoofdspoor. Aan de zijde van het station is een kort kopspoor.


Spoorlijnen

Het station was gelegen aan de Rhijnspoorlijn, ter hoogte van kilometerpunt 57,3


Dienstregeling

Vanaf 1852 gaan er 4 treinen per dag stoppen in Maarsbergen in de zomerdienstregeling. In de winterdienstregeling van 1852 stoppen er drie treinen per dag.