Lutterade DSM

Uit Somda RailWiki
Versie door Taigagaai (overleg | bijdragen) op 20 okt 2020 om 21:59 (Vervoer door Captrain.)
Naar navigatie springenNaar zoeken springen

Het emplacement van Lutterade DSM is in 1908 aangelegd door de Staatsmijnen.


Het terrein kende twee aansluitingen op het NS net, DSM-Noord bij Geleen-Lutterade en DSM-Zuid bij Beek-Elsloo.


Voor het rangeerwerk worden tussen 1978 en 1980 zes locomotieven van O&K in dienst gesteld. De locomotieven zijn van het type MB400N. Zij krijgen de nummers OK1 - OK6.


In 2001 ontvangt DSM ketelwagens met aardgascondensaat uit Roodeschool. Dit condensaat wordt gebruikt voor de productie van plastics. De aanvoer vindt plaats met trein 54380. Met deze trein rijden ook de wagons uit Delfzijl en Emmen mee naar DSM.

In 2003 neemt Railion het interne spoorvervoer over bij DSM. De zes aanwezige locomotieven van Orenstein & Koppel zijn hierbij overgenomen. Vier van deze locomotieven (2 - 5) zijn in 2012 bij Bemo gereveviseerd en daarbij in het rood van DB Cargo geschilderd. De locomotieven 1 en 6 worden terzijde gesteld. Sinds de overname vervult de vervoerder ook de rol als spoorbeheerder. Andere vervoerders moeten ruimte vragen op het emplacement. Daarnaast haalt de vervoerder geen treinen van andere vervoerders op in Sittard. Dit wordt door de overige vervoerders zelf uitgevoerd met eigen diesellocomotieven. In 2018 worden de locomotieven 1 en 6 overgenomen door Shunter, welke ze reviseert en beschikbaar stelt voor de verhuur.

Vanaf begint de opsplitsing van DSM. Een aantal chemische fabrieken gaan over naar andere bedrijven, zoals AnQore, Fibrant, OCI en Sabic.

Op het terrein zijn ook diverse aansluitingen van andere klanten.


DB Cargo

In 2006 wordt het vervoer van de plastic granulaatkorrels verplaatst van Born naar de haven van Stein.

In 2016 rijdt er per werkdag een Unit Cargo trein van Lutterade DSM naar de Kijfhoek. Op vrijdag zijn er twee afvoertreinen naar de Kijfhoek. Daarnaast rijdt er dagelijks een trein van Lutterade DSM naar Köln Gremberg via Venlo. Tussen december 2015 en maart 2016 reed deze trein tijdelijk om via Emmerich als gevolg van spoorwerkzaamheden. Met deze trein worden ook wagons meegenomen voor Born en Maastricht Beatrixhaven. Aan bloktreinen wordt werkdagelijks een trein van 6 à 8 wagons met caprolactam afgevoerd naar Emmtec in Emmen. In een bloktrein wordt werkdagelijks een trein met fenol aangevoerd uit Gladbeck. Daarnaast komt een keer in de week op maandag een trein aan, welke beladen is met gesmolten zwavel uit het Duitse Großenkneten. Op woensdag keert deze trein leeg terug. In april 2016 wordt een nieuw vervoer met fenol gereden naar de Antwerpse havens. Deze rijdt een keer per week. De frequentie van de treinen met fenol wijzigt in . Vanaf dat moment komen twee treinen uit Gladbeck en twee treinen uit Antwerpen. In september 2017 rijdt de zwaveltrein voor het laatst. De treinen met fenol naar Antwerpen gaan in december 2017 over naar Lineas. In februari 2018 gaat het vervoer van zwavel uit Großenkneten weer rijden.


Overige vervoerders

Captrain

Vanaf 20 rijdt Captrain twee keer per week (maandag en woensdag) een trein met lege ketelwagens uit Antwerpen naar Geleen. Deze wagons zijn afkomstig uit Oost-Frankrijk (Woippy) en worden in Geleen beladen met diverse producten. De trein wordt getrokken door een locomotief van het type Class 66. Nog dezelfde dagen keert de locomotief met beladen wagons terug naar Antwerpen. In 2015 neemt Captrain de treinen met LPG uit Antwerpen over van RRF. Ook deze trein rijdt met een Class 66 en op dezelfde dagen als de lege ketelwagens uit Antwerpen. De trein rijdt voornamelijk tussen april en september. In april 2016 rijdt Captrain een trein met kwartszand naar Roemenië. Deze werd eerder beladen aan de Albert terminal in Lanaken. Vanaf 21 juli 2016 gaat de keteltrein uit Woippy niet meer via Roosendaal naar Antwerpen, maar met de kolentreinen uit Born naar Visé. Via Luxemburg gaan de ketelwagens naar Woippy. Deze trein rijdt vijf keer per week. De trein met LPG gaat vanaf 4 tot 5 keer in de week rijden. In de winter rijdt de trein minder vaak.

Vanaf 13 mei 2017 gaan er weer treinen rijden tussen Sabic in Geleen en Moerdijk met plastic granulaat naar Groot Brittannië. Deze trein rijdt met 14 wagons met containers van Interbulk. De trein rijdt drie keer per week op maandag, woensdag en vrijdag met een diesellocomotief van het type V100. In de ochtend wordt er naar Moerdijk gereden. In de avond keert de trein terug naar Geleen. De containers worden op de trein gezet op de Rail Terminal Chemelot. Vanaf 12 december 2017 wordt er tussen Sittard en Lage Zwaluwe met een elektrische locomotief gereden. De aankomst uit Moerdijk is op dinsdag, woensdag en vrijdag. Het vertrek is op dinsdag, donderdag en vrijdag naar Moerdijk. Met ingang van januari 2018 komen de treinen met LPG uit de Sloehaven in plaats van de ATCP-terminal in Antwerpen Alaska. De trein rijdt twee keer in de week. In de zomer van 2018 rijdt de trein vijf keer in de week. In het najaar van 2018 daalt de frequentie naar drie treinen per week op maandag, woensdag en vrijdag. Op 20 februari 2019 wordt het veiligheidscertificaat van Captrain Belgium ingetrokken. Dit heeft als consequentie dat de ketelwagentreinen niet meer door hen gereden mogen worden. Door Lineas wordt dit vervoer vanaf 21 februari 2019 afgewikkeld, waarvoor zij IRP inhuren. De wagens gaan vanaf dat moment mee met de al bestaande Geleen Xpress naar Antwerpen. Vanuit hier zal doorvoer naar Frankrijk plaatsvinden. Eind maart 2019 rijdt de laatste trein met granulaatkorrels tussen Moerdijk en Lutterade. Per 7 oktober 2019 gaat Captrain 4 keer in de week een trein naar Dresden rijden met wissellaadbakken en trailers van Duvenbeck. Deze trein zal met name auto-onderdelen vervoeren voor VDL Nedcar. De trein wordt tussen Lutterade en Venlo getrokken door een diesellocomotief van het type G1206. De aankomst vanuit Venlo is rond 10 uur in de ochtend van dinsdag tot en met zaterdag. Het vertrek richting Venlo is rond 15.30 op maandag tot en met vrijdag. Vanaf 1 januari 2020 neemt Captrain het vervoer van butadieen in gasketelwagens naar het Tsjechische Kralupy nad Vltavou over van RTB. De trein rijdt 1 à 2 keer in de week. Op de terugweg is de trein gedeeltelijk gevuld met LPG. Per 1 februari 2020 is de trein van Captrain naar Dresden komen te vervallen als gevolg van een lage bezettingsgraad van de trein. Op 20 april 2020 rijdt Captrain in opdracht van Hupac in samenwerking met A2B-online voor het eerst een trein naar het CCT in Moerdijk. De trein gaat drie keer in de week rijden op maandag

Lineas

Met ingang van december 2017 rijdt Lineas de treinen met fenol naar Antwerpen in plaats van DB Cargo. Deze treinen rijden onder de naam Geleen Xpress, als onderdeel van het Green Xpress netwerk. De trein rijdt drie keer in de week. Vanaf het voorjaar van 2018 rijdt de trein vijf keer per week. Per 1 januari 2018 neemt Lineas de aanvoertreinen met butadieen uit Marl/Gladbeck over van Rurtalbahn. De treinen blijven drie keer in de week rijden. In mei 2018 neemt Lineas de treinen met acrylnitril naar DOW in Terneuzen over van DB Cargo. De trein rijdt drie keer in de week. Met ingang van 2018 rijdt de maandagse trein met fenol tussen Antwerpen en Lutterade via de IJzeren Rijn. Aan het eind van de zomer van 2019 gaat ook deze trein via de grensovergang bij Eijsden rijden.

Locon

Incidenteel rijdt Locon ammoniaktreinen naar Krefeld. In juli 2017 gaat dit vervoer over naar LTE. Daarnaast worden af en toe enkele ketelwagens naar Hongarije afgevoerd.

LTE

In januari 2015 begint LTE met het rijden van eenmaal per week een trein met butadieen naar Kralupy nad Vltavou in Tsjechië. De wagons worden met een van de eigen diesellocomotieven, die daarvoor uit het Rotterdams haven gebied komt, naar Sittard overgebracht. Hier neemt een elektrische locomotief van de Baureihe 186 de trein over voor de verdere rit. Terug naar Nederland wordt er LPG meegenomen. In de loop van 2015 wordt de frequentie verhoogd tot tweemaal per week. Sinds rijdt een Reeks 73 van RRF de trein naar Sittard. Een enkele keer per maand rijdt LTE een trein met butadieen naar het Duitse Ingolstadt. In april 2017 raakt LTE de trein naar het Tsjechische Kralupy kwijt aan Rurtalbahn. LTE gaf het vervoer terug naar RTB omdat LTE niet in staat is om de treinen via de Maaslijn naar Venlo te laten rijden in verband met het Basisnet Goederenvervoer. In juli 2017 neemt LTE het vervoer van ammoniak over van het failliete Locon.

Rail4Chem

Vanaf 4 februari 2002 rijdt Shortlines in samenwerking met Rail4Chem een ketelwagentrein naar Marl. Dit vervoer rijdt 4 keer in de week.

Rail4Chem

Vanaf 9 september 2019 rijdt Railtraxx elke werkdag ketelwagens naar België. In Sittard worden de ketelwagens gecombineerd met de kolenwagens uit Born. Als trein 44633 wordt er naar België gereden aan het eind van de middag. In de ochtend komen de lege ketelwagens aan met trein 44634 in Sittard.

RFO

Op 20 augustus 2018 rijdt de 1831 een trein met zwavel naar Lutterade. De trein is afkomstig uit Lingen-Holthausen. De trein rijdt op proef. Vanaf december 2018 rijdt RFO afwisselend vanaf OCI in Lutterade of Europoort wekelijks een trein met ammoniak naar Bantzenheim in Frankrijk.

RTB

Tot december 2014 rijdt RTB via Venlo een trein met butadieen naar het Tsjechische Kralupy nad Vltavou. Het vervoer gaat over naar LTE. Sinds rijdt RTB tweemaal per week een trein met butadieen naar Marl/Dormagen. Als retourlading komt er LPG terug. In juni 2015 verliest RTB het vervoer van butadieen naar Dormagen. Dit gaan over naar DB Schenker, dat het vanaf Vopak in de Sloehaven laat rijden. Sinds het voorjaar van 2016 rijdt het bedrijf gastreinen via Herzogenrath naar . Vanaf april 2017 rijdt Rurtalbahn weer twee keer in de week met butadieen naar Kralupy nad Vltavou. Het vervoer wordt overgenomen van LTE. Terug naar Nederland wordt er LPG meegenomen. De treinen rijden met een Class 66 via Venlo naar Viersen, Duitsland. Hier neem een elektrische locomotief van de RTB de trein over. De treinen rijden minimaal een keer per week. Een tweede keer per week is mogelijk. Met ingang van 1 januari 2018 rijdt RTB geen treinen met met butadieen meer naar Marl/Dormagen, omdat de opdrachtgever is gestopt met het vervoer voor Sabic. Het vervoer gaat over naar Lineas. In augustus 2018 rijdt RTB enkele treinen met ammoniak tussen Lutterade en het Duitse Piesteritz. De treinen reden omdat de fabriek van OCI in onderhoud was. Per rijdt RTB de trein met doorgaande elektrische tractie vanaf Sittard tot aan Bad Schandau. Het laatste stuk van Sittard naar Lutterade wordt uitbesteed aan Captrain. Vanaf eind mei 2019 rijdt RTB een trein met LPG naar diverse bestemmingen in Polen. Deze trein rijdt op donderdagmiddag. Op dinsdagochtend komt de lege trein aan in. Per 1 januari 2020 stopt RTB met het rijden van de gasketeltreinen naar Kralupy nad Vltavou. Het vervoer wordt overgenomen door Captrain.

RRF

Van tot 2014 rijdt RRF twee keer per week een trein met LPG van Antwerpen naar Geleen.

ShortLines

In 2001 worden de ketelwagentreinen van Vopak TTR in de Botlek naar Chemelot overgenomen door ShortLines van Railion.


Overige klanten

  • Carbolim

Afvoer van acrylnitril naar Vopak TTR in de Botlek

  • Carbolim

Carbolim verstuurt ketelwagens met acrylnitril naar DOW in Terneuzen. In 2016 worden de laatste ketelwagens met koolzuur ontvangen, welke met het Unit Cargo-netwerk van DB Cargo wordt aangevoerd. Door Locon wordt incidenteel een bloktrein aangevoerd.

  • Fibrant

Aanvoer van Fenol van Vopak TTR in de Botlek.

  • Rail Terminal Chemelot

In september 2013 wordt de driesporige terminal geopend. Deze terminal neemt de plaats in van de terminal in Stein aan het Julianakanaal. Vanaf dat moment rijdt Crossrail een trein met containers naar het Italiaanse Novara. Deze trein moet een aantal keren kopmaken naar Keulen. In 2014 neemt Locon deze trein over en rijdt via Venlo. In november 2013 begint DB Schenker een dienst naar Verona. Deze rijdt meteen via Venlo. De containertreinen vanuit de haven van Stein naar het RSC in de Waalhaven met plastic granulaat korrels verhuizen in 2013 naar de nieuwe terminal. In juni 2014 gaan de treinen naar Moerdijk in plaats van de Waalhaven. In 2015 neemt DB Cargo de trein naar Novara over die door Crossrail werd gereden. Tegelijkertijd wijzigt de bestemming van Novara naar Gallarate. Per 1 januari 2016 gaat DB Cargo vijf keer per week rijden naar Verona (trailers van LKW Walter) en Busto Arsizo (trailers van Move Intermodal, containers van Crossrail en containers van Meulenberg). In januari 2016 begint Captrain met een dienst naar het Deense Høje Taastrup. Deze rijdt vijf keer per week met trailers van DSV. Tot aan Sittard rijdt een diesellocomotief Reeks 73 van RRF deze trein. Op 13 april keren de 102 en 105 terug van Sittard naar Kijfhoek. De locomotieven zijn niet meer nodig als gevolg van een gewijzigde dienstregeling sinds 29 maart 2016 van de treinen naar Denemarken. De trein reed toen drie keer in de week. Medio april 2016 rijdt de laatste trein naar Denemarken. Vanaf 10 december 2017 neemt Captrain de treinen naar het Italiaanse Gallarate over van DB Cargo. De trein rijdt zes keer in de week. Tussen Geleen en Venlo worden een of twee diesellocomotieven van het type G1206 ingezet. In Venlo neemt BLS met een elektrische locomotief de trein over. Per 1 oktober 2018 verhoogt Captrain de frequentie van de trein naar Busto naar 9 slagen in de week. Om deze extra treinen te kunnen rijden, huurt Captrain extra materieel bij Independent Rail Partner. Vanaf november 2018 rijdt Captrain de treinen weer zelf. Op 31 december 2018 stopt DB Cargo met het rijden van de treinen naar Verona. De treinen naar Busto Arsizo van Captrain worden in frequentie verlaagd naar 7 treinen per week. Begin maart 2019 gaat BLS Cargo in samenwerking met IRP treinen rijden naar het Italiaanse Novara. De belading bestaat grotendeels uit trailers van LKW Walter. Een deel van dit vervoer is afkomstig van de treinen die DB Cargo tot eind december 2018 naar Verona reed. De trein rijdt twee keer in de week. Per 7 oktober 2019 gaat er 4 keer in de week naar Dresden gereden worden in opdracht van Hupac. De trein wordt door SBB Cargo gereden. Op 15 december 2019 wordt de frequentie verhoogd naar 5 slagen in de week. Op 10 december 2019 wordt de laatste trein van BLS Cargo in samenwerking met Independent Rail Partner naar Novara gereden. De treinen naar Padova, die door SBB Cargo gereden wordt, gaat vanaf januari 2020 vier keer in de week rijden. Dit vervoer is afkomstig van Europoort.