Loenen

Uit Somda RailWiki
Naar navigatie springenNaar zoeken springen

Loenen was het station in het dorp Loenen in de provincie Gelderland. De verkorting was Lnn.

Geschiedenis

Met de aanleg van de lokaalspoorweg tussen Dieren en Apeldoorn, krijgt Loenen een station. Op is de aanbesteding voor de bouw uitgeschreven, welke gewonnen werd door aannemer uit . Deze bouwde het station naar een ontwerp van K. H. Brederode. Het station was van het type 3e klasse van de KNLS en bestaat uit een gebouw met twee verdiepingen. De onderste verdieping is ingericht als station. De bovenverdieping is de woning voor de stationschef, inclusief zolder in het puntdak. Aan de noordzijde bevind een laag gebouw met puntdak voor . Aan de zuidzijde bevind zich de retirade op het perron. Het stationsgebouw staat aan de westzijde van de spoorlijn. Het station is op 2 juli 1887 geopend.

Het station is voorzien van twee doorgaande sporen. Deze sporen zijn genummerd als spoor 1 en 2. Aan de overzijde van de doorgaande sporen is spoor 3 gelegen voor de laad- en losweg. Aan de zijde van het stationsgebouw is aan de Eerbeekse zijde een kopspoor. Deze heeft het nummer 4 en heeft een lengte van meter. Aan de zuidzijde van het station in de richting Beekbergen is kopspoor 5 en heeft een lengte van meter. Aan de overzijde van de overweg met de Dorpsstraat is wachtpost nr. 5.

Op 1 augustus 1950 is het station gesloten voor reizigers.

Spoor 4 is in 197 opgebroken. Spoor 5 is in 197 opgebroken. Het stationsgebouw is in 197 gesloopt.


In 1975 neemt de VSM de spoorlijn over van de NS. Het station van Loenen zal omgebouwd worden tot opstelplaats.


Voor de beveiliging beschikte het station over in totaal 1 seinhuis.

  • Post T

Post T bevind zich in het stationsgebouw. Met het bedientoestel worden de in- en uitrijseinen bediend. Met het windwerk wordt overweg in de Hoofdweg bediend.


Laad- en losplaats

Aan de oostzijde van het station is het doorgaande spoor 3 gelegen waar wagons kunnen worden opgesteld langs laad- en losweg. De kopsporen 4 en 5 zijn gelegen nabij het stationsgebouw. Spoor 3 wordt gebruikt voor het plaatsen van wagons voor diverse bedrijven in de omgeving. Voor Van Gend & Loos wordt stukgoed ontvangen en verzonden. Brandstoffenhandel Kruitbosch ontvangt in open wagens, ketelwagens of stortwagens kolen, briketten, petroleum en benzine. Stoomzuivelfabriek "De Gelderland" ontvangt kolen voor het ketelhuis en verzend diverse zuivelproducten. Coöperatieve Boerenbond Loenen G.A. verzend aardappelen en ontvangt kunstmest en mengvoeder. Ook wasserij "De Lelie" ontvangt kolen. De papierfabriek Schut en Berends en kartonfabriek wed. J.W. Schut verzenden papier en karton. Op kopspoor 4 worden boomstammen en houtproducten afgevoerd door J. van der Krol, Houthandel Berends, Houthandel Hupkes en Staatsbosbeheer. Spoor 5 wordt gebruikt door de afdeling Weg en Werken alsmede door defensie dat materieel vervoerd dat van het Mobilisatiecomplex Veldhuizen afkomstig is.


Spoorlijnen

Het station is gelegen aan Spoorlijn Dieren - Apeldoorn ter hoogte van kilometerpunt 11,2.


Dienstregeling

De reizigerstreinen maken gebruik van de sporen 1 en 2. Treinen uit de richting Apeldoorn komen binnen op en vertrekken van spoor 1. Treinen uit de richting Dieren komen binnen op en vertrekken van spoor 2. Aan beide zijde van het station zijn er inrij- en uitrijseinen.