Lichtenvoorde-Groenlo

Uit Somda RailWiki
Naar navigatie springenNaar zoeken springen

Lichtenvoorde-Groenlo is de naam van het station in de Gelderse plaats Lievelde, tussen Lichtenvoorde en Groenlo. De verkorting is Ltv.

Geschiedenis

Door de NWS (Nederlandsch-Westfaalsche Spoorweg Maatschappij) wordt in 1872 de concessie verkregen voor de aanleg van een spoorlijn tussen Zutphen en Winterswijk en verder naar Duitsland. Door zowel de stad Groenlo als het dorp Lichtenvoorde wordt getracht om de spoorlijn binnen te halen en zo vervoer te kunnen genereren. De NWS had geen voorkeur voor een van de beide plaatsen en wilde een zo goedkope als rechte lijn tussen Ruurlo en Winterwijk om de spoorlijn aan te leggen. Deze lijn liep door het dorp Lievelde en dit dorp werd door de NWS verkozen om een station te krijgen. Door het dorp Lichtenvoorde wordt voor fl 50.000 aan aandelen in de maatschappij gekocht. Hiermee verkreeg Lichtenvoorde dat het stationsgebouw aan de kant van Lichtenvoorde van de spoorlijn werd gebouwd. Door de ligging van de spoorlijn hebben zowel Groenlo als Lichtenvoorde weinig voordeel van de spoorlijn en moet er naar beide plaatsen een tramlijn worden aangelegd. Door de gemeente Lichtenvoorde wordt in 1887 de aandelen in de NWS verkocht aan de voor een bedrag van fl 75.000.

Het stationsgebouw is van het type Vorden (stationstype) en bestaat uit een middendeel met twee verdiepingen met zadeldak. Aan weerszijden zijn twee korte, lage vleugels. Aan de zijde van Ruurlo is een watergebouw, waar stoomlocomotieven hun water kunnen bijvullen. Het stationsgebouw wordt op 24 juni 1878 geopend.

Nadat in 1884 de stad Groenlo een eigen station heeft gekregen aan de spoorlijn tussen Winterswijk GOLS en Neede, krijgt het station in 1917 de naam Lichtenvoorde, om zo verwarring tussen de stations te voorkomen. Na de sluiting van het station van Groenlo in 1937, krijgt het station de toevoeging Groenlo in 19 weer terug. In 1989 is het stationsgebouw gesloopt en vervangen door slechts een abri.

Voor de beveiliging beschikte het station over 1 seinhuis.

  • Post T

Het station is voorzien van Post T voor het bedienen van de overwegbomen van het overpad, de seinen en wissels. In 1979 wordt begonnen met de vervanging van de mechanische beveiliging door de geautomatiseerde beveiliging volgens TPRB (Ter Plaatse Bediende Relaisbeveiliging). Op 21 oktober 1979 wordt de nieuwe beveiliging in gebruik genomen en komen de posten op de stations langs de spoorlijn te vervallen. In Zutphen wordt een centrale post gebouwd om het treinverkeer te sturen. In het najaar van 2014 wordt begonnen met het vervangen van de TPRB (Ter Plaatse Bediende Relaisbeveiliging). In de plaats hiervan zal de VCVL (Vereenvoudigde Centrale Verkeersleiding) als beveiligingssysteem worden aangelegd. Op deze manier kan de treindienst enigszins centraal worden aangestuurd vanuit de verkeersleidingspost Arnhem. De meest zichtbare verandering is dat de sleutelkastjes en infraroodapparatuur verdwijnt. Op 19 oktober 2014 zal de wijziging worden uitgevoerd.


Laad- en losplaats

Nabij het station wordt een kolenloods gebouwd voor de Stoomtramweg-Maatschappij Lichtenvoorde-Groenlo (LG). Voor de belading van de loods worden kolenwagens vanuit aangevoerd. In 1913 wordt de kolenloods gesloopt.


Spoorlijnen

Het station is gelegen aan de Spoorlijn Zutphen - Winterswijk ter hoogte van kilometerpunt 33,945.


Dienstregeling

In 1909 stoppen er 8 treinen in beide richtingen. De eerste trein uit Winterswijk komt 6.12 aan.

In de dienstregeling 1999/2000 gaat de exploitatie van de spoorlijn over naar Syntus. Zij bieden een uursdienst over de spoorlijn. Hiervoor worden treinstellen Plan U gehuurd van de NS. Met ingang van de dienstregeling 2001/2002 voert Syntus een halfuursdienst in tussen Zutphen en Winterswijk. Voor deze diensten wordt door Syntus de nieuwe treinstellen Lint ingezet.


Met ingang van de dienstregeling 2013 bediend Arriva het station. Op werkdagen rijden tot 19.00 en op zaterdagmiddag ieder half uur een trein. Buiten deze tijden wordt er een uurdienst geboden.


Stoppende treinen

In de huidige dienstregeling (2024) stoppen de volgende treinseries te Lichtenvoorde-Groenlo:

Treinserienummer Beginpunt Eindpunt Materieel
30800 Zutphen Winterswijk GTW (Arriva)

Passerende treinen

In de huidige dienstregeling (2024) stoppen alle treinen in Lichtenvoorde-Groenlo.