Leerdam

Uit Somda RailWiki
Naar navigatie springenNaar zoeken springen

Leerdam is het station van de gelijknamige plaats in Zuid Holland. De verkorting is Ldm.

Geschiedenis

Met de aanleg van de Betuwelijn tussen Elst en Dordrecht, kreeg Leerdam een station. De perrons liggen in bajonetligging, waarbij het perron aan de zijde van het stationsgebouw wordt gebruikt voor de treinen naar . Via een overpad is het tweede perron te bereiken voor treinen naar . Het overpad is sinds 1 november 2011 voorzien van overwegbomen.


Eerste station

In 188 begon de bouw van het station. Het stationsgebouw is van , ontworpen door . Het gebouw bestaat uit een centraal, vierkant gedeelte met twee verdiepingen. Het dak van het gebouw is een schilddak met haaks een zadeldakje. De twee rechthoekige vleugels aan weerszijden bestaan uit een verdieping. In het centrale deel bevinden zich loketten, terwijl in de ene vleugel de bevond en in de andere vleugel . Op 1 december 1883 is het station geopend. Vanwege wordt besloten om het stationsgebouw te vervangen door een nieuw gebouw. Het oude stationsgebouw werd in 19 verbouwd tot restaurant. Op 3 april 2010 opent brasserie villa Brazza, welke in december 2012 sluit.

Tweede station

In 198 is begonnen met de bouw van het nieuwe station, naar een ontwerp van C. Douma. Dit gebouw staat direct naast het oude gebouw. Het bestaat uit een grote luifel met aan weerszijden dienstgebouwen. Vanaf het stationsplein is een ronde overkapping gebouwd van kunststof. Op 1 februari 2004 sluiten de loketten van het station. In juli 2005 wordt de wachtruimte gedeeltelijk gesloopt. In de winter van 2006/2007 wordt de kunststof overkapping vervangen door een overkapping van glas, welke een driehoekige vorm heeft.


Laad- en losplaats

Bergplaats goederen Gorinchem Leerdam en Tiel.jpg

Aan de oostzijde van het stationsgebouw is de laad- en losplaats gevestigd. Naast de laad- en losplaats is een smalspoorlijn aangelegd voor het afvoeren van producten van houthandel Varsseveld. Dit smalspoor is rond 1955 opgebroken.


Spoorlijnen

Het station is gelegen aan de Betuwelijn aan het deel van de MerwedeLingelijn.


Dienstregeling

Vanaf de dienstregeling 2007 neemt Arriva de treindienst over op de Westelijke Betuwelijn tussen Dordrecht en Geldermalsen. Elk half uur rijdt er een trein per richting. Arriva begint deze dienst met een aantal gehuurde treinstellen Plan V van de NS. Vanaf 14 september 2008 worden de oude treinstellen vervangen door nieuwe GTW-treinstellen van Stadler.


Stoppende treinen

In de huidige dienstregeling (2024) stoppen de volgende treinseries te Leerdam:

Treinserienummer Beginpunt Eindpunt Materieel
7200 Dordrecht Geldermalsen E-GTW (Arriva)

Passerende treinen

In de huidige dienstregeling (2024) stoppen alle treinen in Leerdam.