Koningshavenbrug: verschil tussen versies

Uit Somda RailWiki
Naar navigatie springenNaar zoeken springen
k (Beveiligde "Koningshavenbrug" ([Hernoemen=Alleen beheerders toestaan] (vervalt niet)))
(geen verschil)

Versie van 26 okt 2020 20:20

Ter overspanning van de Rotterdamse Koningshaven, is in 18 een brug gebouwd over deze haven. De brug verbindt het Noordereiland en de wijk Feijenoord met elkaar. In het verlengde van deze brug lag de Willemsspoorbrug.

Geschiedenis

In 1878 wordt de eerste brug opgeleverd. De brug bestaat uit twee aanbruggen en een draaibrug. Deze draaibrug vormde in latere jaren een obstakel voor het scheepvaartverkeer dat in de Koningshaven moest zijn. In 1918 vaart het Duitse schip Kandelfels tegen de pijler van de draaibrug. Dit ongeval gaf de aanleiding om een hefbrug te bouwen ter vervanging van de draaibrug.


Na de oplevering van de Willemsspoortunnel op september 1993, rijdt de laatste trein op 24 september 1993 over de brug. Zo rijdt onder andere stoomlocomotief 01 1075 van de SSN met een trein over de brug. Zowel de Koningshavenbrug als de Willemsspoorbrug werden hiermee overbodig. Omdat de bruggen niet meer gebruikt werden, konden ze worden gesloopt. Na protesten van de inwoners van Rotterdam is de Koningshavenbrug uiteindelijk niet gesloopt.

Op 2 november 2014 wordt begonnen met de renovatie van de brug. De twee aanbruggen en twee heftorens worden gestraald en geschilderd door de aannemers Hegeman Bouw Chemie en VDS Staal- en Machinebouw. De total brug is gestraald door de Van Ginkel Groep. Door het schildersbedrijf N. van der Ham is de brug geschilderd in het originele mosgroen (NS 116). Op 23 november 2013 wordt het val van de brug verwijderd voor groot onderhoud. Met behulp van bokken wordt dit brugdeel vervoerd naar de Merwehaven. Pas in 2016 wordt begonnen met het opknappen van dit brugdeel. In de torens worden tijdens het onderhoud de contragewichten gefixeerd en de staalkabels worden verwijderd. Hiermee kan de brug niet meer zakken. Ook wordt het staalwerk daar voor nodig opgeknapt en gerepareerd. Op 7 februari 2017 zijn de werkzaamheden afgerond.


Eerste brug

Tweede brug

Nadat in 1918 de brug was aangevaren door het Duitse schip Kandelfels worden plannen gemaakt om de draaibrug te vervangen door een hefbrug. Deze hefbrug wordt ontworpen door ngenieur Pieter Joosting. Op 31 oktober 1927 wordt de nieuwe brug in gebruik genomen. Het is de eerste hefbrug in haar soort in West-Europa. Het middengedeelte is 55 meter lang en 9 meter breed en meter hoog. Het totale gewicht bedraag 560 ton. De heftorens zijn meter hoog. In 1925 wordt begonnen met de bouw.


Aanleg

Eerste brug



Tweede brug

Op 1925 wordt begonnen met de bouw van de nieuwe hefbrug. De werkzaamheden zijn in 1927 afgerond.


Opening & ingebruikname

Eerste brug


Tweede brug

Op 31 oktober 1927 vindt de officiële opening plaats van de brug.


Dienstregeling

Vanwege het scheepvaartverkeer moet de brug iedere 2 uur voor 20 minuten geopend worden. Vaak volstond een periode van 12 minuten ook om de schepen de brug te kunnen laten passeren. Bij hoog water duurde het langer, omdat er minder schepen onder de gesloten brug door kunnen varen.


Lotgevallen

  • Op 1918 wordt de brug aangevaren door het Duitse schip Kandelfels. Deze aanvaring is de aanleiding om de draaibrug te vervangen door een hefbrug.
  • Tijdens het bombardement op Rotterdam op 14 mei 1940 raakt de brug zwaar beschadigd. Om het gestremde treinverkeer weer op gang te krijgen, is de brug als een van de eerste bouwwerken ind e stad Rotterdam hersteld van de opgelopen schade.


  • Op 10 mei 1978 wordt de brug aangevaren door de gloednieuwe Bahrein van Nedlloyd. Het schip is onderweg tijdens zijn eerste vaart vanaf de scheepswerf Van der Giesen - de Noord. Het treinverkeer was voor 14 dagen gestremd.


Sluiting

Eerste brug


Tweede brug

In september 1993 rijden de laatste treinen over het Luchtspoor. De brug wordt na de laatste trein op 24 september 1993 buiten gebruik gesteld.


Sloop

Eerste brug


Tweede brug

De tweede brug wordt niet gesloopt en krijgt in 2000 de status van Rijksmonument.