Kesteren: verschil tussen versies

Uit Somda RailWiki
Naar navigatie springenNaar zoeken springen
(Treinen dienstregeling 2018)
Regel 3: Regel 3:
 
= '''Geschiedenis''' =
 
= '''Geschiedenis''' =
  
 +
Het station van Kesteren is een zogenoemd vorkstation, omdat het in de splitsing staat van twee spoorlijnen. In 1882 vindt de aanleg van de [[Betuwelijn]] plaats. De spoorlijn wordt door de Staatsspoorwegen (SS) geëxploiteerd. In 188 worden de sporen aangelegd voor de spoorlijn naar [[Amersfoort]]. In 1889 worden vier wissels aangelegd, zodat het mogelijk is om de treinen uit Amersfoort door te laten rijden naar [[Nijmegen]]. Bij deze wissels wordt seinhuis  gebouwd, welke door de SS wordt bediend. In 1890 komt de exploitatie van de Betuwelijn in handen van de HIJSM. Na het vertrek van de SS, wordt door de HIJSM in 1891 begonnen met het herinrichten van het emplacement en de bijhorende seinen en seinhuizen. Er komen 3 nieuwe seinhuizen van waar uit de blokbeveiliging naar [[Rhenen]], [[Tiel]] en [[Hemmen-Dodewaard]]. Post T is gevestigd op het middenperron van het station. Seinhuis I heeft het bloktoestel voor de treinen in de richting van Amersfoort. Het bloktoestel werkt volgens het principe [[Blokstelsel II]]. Seinhuis II bevat het bloktoestel voor treinen in de richting van Elst en werkt volgens het principe Blokstelsel II of III. Seinhuis III is voor treinen in de richting van Tiel. Dit bloktoestel werkt volgens het principe [[Blokstelsel A]]. De vier wissels uit 1889 konden nu ook weer verwijderd worden. In 1957 wordt Seinhuis III vervangen door een nieuw gebouw. Seinhuis I voor de treinen naar Amersfoort wordt in 1983 gesloopt, omdat er geen treinen meer rijden naar Amersfoort. In 198 wordt de klassieke beveiliging van de spoorlijn vervangen door het automatisch blokstelsel. Hiermee komt de functie van Post T te vervallen. Dit gebouw wordt echter niet gesloopt maar naar Hoorn overgebracht, waar het dienst doet als seinhuis voor de Stoomtram Hoorn - Medemblik (SHM).
  
 +
Tussen 1945 en 31 mei 1981 was de naam van het station Kesteren-Rhenen.
  
 +
 +
== '''Eerste station''' ==
 +
 +
Met de aanleg van de spoorlijn uit [[Dordrecht]] via [[Geldermalsen]] naar [[Elst]] werd in Kesteren begonnen met de aanleg van een tijdelijk station en emplacement. Deze werkzaamheden beginnen in 188. Op 1 november 1882 wordt dit station in gebruik genomen.
 +
 +
 +
== '''Tweede station''' ==
 +
 +
In 1883 wordt begonnen met de bouw van het vaste station van Kesteren. Daarnaast werd het tijdelijke emplacement vervangen door het definitieve emplacement. In 188 wordt bekend dat de HIJSM de exploitatie van de spoorlijn naar Amersfoort voor haar rekening neemt. Daarop wordt een afrastering geplaatst op het emplacement om dit op te delen. Door de HIJSM wordt een tijdelijk gebouw neergezet, dat in 188 wordt vervangen door het nieuwe gebouw. Het gebouw komt haaks op de beide spoorlijnen te staan. Het bestaat uit een brede voorgevel. In het gebouw zijn de wachtkamers en loketten ondergebracht. Het stationsgebouw wordt gebruikt door zowel de HIJSM als de SS, waardoor het interieur gespiegeld is in het gebouw. Aan de beide zijkanten is de naam van het station aangebracht. Aan deze korte zijde van het gebouw is aan beide zijde een overkapping. Door de beide spoorwegmaatschappijen worden aan weerszijden van het stationsgebouw woningen gebouwd voor de stationschef. In de winter van 1944/1945 worden diverse gebouwen in het statonsgebied zwaar beschadigd als gevolg van beschietingen tussen de Duitsers en de geallieerden. Hierbij wordt onder andere de woning van de stationschef van de HIJSM zwaar beschadigd en wordt uiteindelijk gesloopt. In de nacht van 24 op 25 maart 1963 ontstaat er brand in het oostelijke stationsgebouw. Een groot deel brandde af. Na de brand wordt het gebouw gedeeltelijk hersteld. Hierbij verdwijnt een deel van het gebouw en de overkapping. Het herstel van het stationsgebouw begint in 1965. Op 22 februari 1966 wordt het stationsgebouw weer volledig in dienst genomen.
  
  
 
== '''Laad- en losplaats''' ==
 
== '''Laad- en losplaats''' ==
 +
 +
In 1889 wordt aan de spoorlijn naar Amersfoort een verhoogde laad- en losplaats gebouwd.
 +
 +
In 1960 of 1961 worden de verhoogde laad- en losplaatsen alsmede de goederenloods gesloopt.
  
  
Regel 16: Regel 31:
  
 
In januari 2006 wordt de rangeerlocomotief weggehaald. Dezelfde maand worden de sporen van de aansluiting opgebroken.
 
In januari 2006 wordt de rangeerlocomotief weggehaald. Dezelfde maand worden de sporen van de aansluiting opgebroken.
 +
 +
'''Recticel'''
 +
 +
In 1969 krijgt het bedrijf haar spooraansluiting. Het bedrijf produceert polyurethaan en krijgt voor de productie hiervan  aangeleverd per spoor.
 +
 +
 +
== '''Locomotiefdepot''' ==
 +
 +
Station Kesteren kende een locomotiefloods. In 188 wordt begonnen met de bouw van de locomotiefloods van de SS. Deze loods is bij meter en is voorzien van  sporen. In de loods is ondergebracht. Daarnaast heeft het depot de beschikking over een draaischijf.
 +
 +
Met het ingaan van de  op  zijn er geen vaste diensten meer voor de locomotieven voor dit depot. Er zijn op dat moment nog  locomotieven gehuisvest. In 1960 of 1961 is het gebouw gesloopt.
 +
 +
In het depot zijn tussen 18 en 19 de volgende series stoomlocomotieven in het depot gehuisvest:
 +
  
  
Regel 25: Regel 54:
 
= '''Dienstregeling''' =
 
= '''Dienstregeling''' =
  
 +
De treinen naar Amersfoort vertrekken van de sporen 1 en 2. De treinen naar Tiel vertrekken van spoor 3 en de treinen naar Elst van spoor 4.
 +
 +
Met ingang van 1 april 2005 verzorgt [[Syntus]] het treinvervoer.
  
  
 
== '''Stoppende treinen''' ==
 
== '''Stoppende treinen''' ==
  
In de huidige [[Dienstregeling 2018|dienstregeling (2018)]] stoppen de volgende treinseries te Kesteren:
+
In de huidige [[Dienstregeling 2019|dienstregeling (2019)]] stoppen de volgende treinseries te Kesteren:
  
 
{| class="wikitable" style="width:55em;"
 
{| class="wikitable" style="width:55em;"
Regel 46: Regel 78:
 
== '''Passerende treinen''' ==
 
== '''Passerende treinen''' ==
  
In de huidige dienstregeling (2018) stoppen alle treinseries te Kesteren.
+
In de huidige dienstregeling (2019) stoppen alle treinseries te Kesteren.
 +
 
 +
 
 +
<gallery widths="200" heights="200">
 +
Station Kesteren stationsgebouw straatzijde.jpg|Het stationsgebouw vanaf de straatzijde
 +
Station Kesteren stationsgebouw vanaf perron.jpg|Het stationsgebouw vanaf het perron
 +
Station Kesteren vanaf perron.jpg|Het stationsgebouw vanaf het perron richting stationsplein
 +
Stationswoning Kesteren SS.jpg|Overgebleven stationswoning
 +
</gallery>
 +
 
  
 
{{Navigatie Betuwelijn}}
 
{{Navigatie Betuwelijn}}

Versie van 30 mei 2019 23:00

Kesteren is het station van de gelijknamige plaats in de provincie Gelderland. De verkorting is Ktr.

Geschiedenis

Het station van Kesteren is een zogenoemd vorkstation, omdat het in de splitsing staat van twee spoorlijnen. In 1882 vindt de aanleg van de Betuwelijn plaats. De spoorlijn wordt door de Staatsspoorwegen (SS) geëxploiteerd. In 188 worden de sporen aangelegd voor de spoorlijn naar Amersfoort. In 1889 worden vier wissels aangelegd, zodat het mogelijk is om de treinen uit Amersfoort door te laten rijden naar Nijmegen. Bij deze wissels wordt seinhuis gebouwd, welke door de SS wordt bediend. In 1890 komt de exploitatie van de Betuwelijn in handen van de HIJSM. Na het vertrek van de SS, wordt door de HIJSM in 1891 begonnen met het herinrichten van het emplacement en de bijhorende seinen en seinhuizen. Er komen 3 nieuwe seinhuizen van waar uit de blokbeveiliging naar Rhenen, Tiel en Hemmen-Dodewaard. Post T is gevestigd op het middenperron van het station. Seinhuis I heeft het bloktoestel voor de treinen in de richting van Amersfoort. Het bloktoestel werkt volgens het principe Blokstelsel II. Seinhuis II bevat het bloktoestel voor treinen in de richting van Elst en werkt volgens het principe Blokstelsel II of III. Seinhuis III is voor treinen in de richting van Tiel. Dit bloktoestel werkt volgens het principe Blokstelsel A. De vier wissels uit 1889 konden nu ook weer verwijderd worden. In 1957 wordt Seinhuis III vervangen door een nieuw gebouw. Seinhuis I voor de treinen naar Amersfoort wordt in 1983 gesloopt, omdat er geen treinen meer rijden naar Amersfoort. In 198 wordt de klassieke beveiliging van de spoorlijn vervangen door het automatisch blokstelsel. Hiermee komt de functie van Post T te vervallen. Dit gebouw wordt echter niet gesloopt maar naar Hoorn overgebracht, waar het dienst doet als seinhuis voor de Stoomtram Hoorn - Medemblik (SHM).

Tussen 1945 en 31 mei 1981 was de naam van het station Kesteren-Rhenen.


Eerste station

Met de aanleg van de spoorlijn uit Dordrecht via Geldermalsen naar Elst werd in Kesteren begonnen met de aanleg van een tijdelijk station en emplacement. Deze werkzaamheden beginnen in 188. Op 1 november 1882 wordt dit station in gebruik genomen.


Tweede station

In 1883 wordt begonnen met de bouw van het vaste station van Kesteren. Daarnaast werd het tijdelijke emplacement vervangen door het definitieve emplacement. In 188 wordt bekend dat de HIJSM de exploitatie van de spoorlijn naar Amersfoort voor haar rekening neemt. Daarop wordt een afrastering geplaatst op het emplacement om dit op te delen. Door de HIJSM wordt een tijdelijk gebouw neergezet, dat in 188 wordt vervangen door het nieuwe gebouw. Het gebouw komt haaks op de beide spoorlijnen te staan. Het bestaat uit een brede voorgevel. In het gebouw zijn de wachtkamers en loketten ondergebracht. Het stationsgebouw wordt gebruikt door zowel de HIJSM als de SS, waardoor het interieur gespiegeld is in het gebouw. Aan de beide zijkanten is de naam van het station aangebracht. Aan deze korte zijde van het gebouw is aan beide zijde een overkapping. Door de beide spoorwegmaatschappijen worden aan weerszijden van het stationsgebouw woningen gebouwd voor de stationschef. In de winter van 1944/1945 worden diverse gebouwen in het statonsgebied zwaar beschadigd als gevolg van beschietingen tussen de Duitsers en de geallieerden. Hierbij wordt onder andere de woning van de stationschef van de HIJSM zwaar beschadigd en wordt uiteindelijk gesloopt. In de nacht van 24 op 25 maart 1963 ontstaat er brand in het oostelijke stationsgebouw. Een groot deel brandde af. Na de brand wordt het gebouw gedeeltelijk hersteld. Hierbij verdwijnt een deel van het gebouw en de overkapping. Het herstel van het stationsgebouw begint in 1965. Op 22 februari 1966 wordt het stationsgebouw weer volledig in dienst genomen.


Laad- en losplaats

In 1889 wordt aan de spoorlijn naar Amersfoort een verhoogde laad- en losplaats gebouwd.

In 1960 of 1961 worden de verhoogde laad- en losplaatsen alsmede de goederenloods gesloopt.


Op 10 december 2004 wordt door 6407 voor het laatst de buurtgoederentrein vanuit Arnhem naar Kesteren. Met ingang van 12 december 2004 worden de goederentreinen naar Kesteren opgeheven. Tussen 24 juli 2017 en 9 augustus 2017 is het emplacement gesaneerd. Een van de zijsporen is opgebroken en aan de noordkant werden de niet meer in gebruik zijnde sporen naar de aansluitingen opgebroken.


Den Hartog

In januari 2006 wordt de rangeerlocomotief weggehaald. Dezelfde maand worden de sporen van de aansluiting opgebroken.

Recticel

In 1969 krijgt het bedrijf haar spooraansluiting. Het bedrijf produceert polyurethaan en krijgt voor de productie hiervan aangeleverd per spoor.


Locomotiefdepot

Station Kesteren kende een locomotiefloods. In 188 wordt begonnen met de bouw van de locomotiefloods van de SS. Deze loods is bij meter en is voorzien van sporen. In de loods is ondergebracht. Daarnaast heeft het depot de beschikking over een draaischijf.

Met het ingaan van de op zijn er geen vaste diensten meer voor de locomotieven voor dit depot. Er zijn op dat moment nog locomotieven gehuisvest. In 1960 of 1961 is het gebouw gesloopt.

In het depot zijn tussen 18 en 19 de volgende series stoomlocomotieven in het depot gehuisvest:


Spoorlijnen

Het station is gelegen aan de Betuwelijn en aan de Spoorlijn Kesteren - Amersfoort.


Dienstregeling

De treinen naar Amersfoort vertrekken van de sporen 1 en 2. De treinen naar Tiel vertrekken van spoor 3 en de treinen naar Elst van spoor 4.

Met ingang van 1 april 2005 verzorgt Syntus het treinvervoer.


Stoppende treinen

In de huidige dienstregeling (2019) stoppen de volgende treinseries te Kesteren:

Treinserienummer Beginpunt Eindpunt Materieel
31100 Arnhem Tiel GTW (Arriva)

Passerende treinen

In de huidige dienstregeling (2019) stoppen alle treinseries te Kesteren.