Kampen

Uit Somda RailWiki
Versie door Taigagaai (overleg | bijdragen) op 28 aug 2019 om 13:50 (Naam van het station.)
Naar navigatie springenNaar zoeken springen

Kampen is een van de stations van Kampen. De verkorting van het station is Kpn.

Geschiedenis

Het station ligt geografisch gezien in IJsselmuiden.


Eerste station

Bij de aanleg van de spoorlijn uit Zwolle in 1864 was de planning om het station op 360 meter voor de IJsselbrug aan te leggen. Op verzoek van de gemeente Kampen werd het station echter bij de IJsselbrug gebouwd. Het station is van het type eerste klas van de NCS, welke ontworpen is door Nicolaas Kamperdijk. In tegenstelling tot de overige stations van de maatschappij, is het station van Kampen gebouwd in spiegelbeeld. De mooiere voorgevel is gesitueerd aan de perronzijde, omdat men deze zijde als eerste ziet wanneer de IJssel wordt overgestoken. Dit maakt echter de bouw van een perronoverkapping onmogelijk. Op 8 maart 1865 wordt begonnen met de bouw van het station, op de plaats waar eerder de aanlegsteiger was van de trekschuit naar Hasselt/Zwartsluis. Op 24 oktober 1865 wordt het stationsgebouw in gebruik genomen. Ten tijde van de opening van de spoorlijn in mei 1865 is gebruik gemaakt van een tijdelijk hulpstation. Dat werd na oktober 1865 gesloten en afgebroken. Het station kende een perron en drie sporen. Een spoor was voor reizigers, De twee andere sporen voor het goederenvervoer, dat naar de spoorsteiger langs de IJssel liep. In 1910 wordt besloten om het oude gebouw te slopen en te vervangen door nieuwbouw. Op 26 april 1911 wordt het station gesloten en aansluitend gesloopt.

Tweede station

In september 1910 wordt na lang onderhandelen besloten om een nieuw station te bouwen. Het station is ontworpen door P.J. Koedijk. De indeling van het gebouw is als volgt gezien vanaf het perron: wachtkamer derde klasse. Op 1 juli 1912 wordt het stationsgebouw in gebruik genomen. Als gevolg van de opening van de lokaallijn tussen Hattem en Kampen op 1 oktober 1913, krijgt het station op 1 juli 1920 de naam Kampen Noord. Na de sluiting van de lokaalspoorlijn op 31 december 1933 krijgt het station op 5 mei 1934 de naam Kampen weer terug. In september 1949 wordt de beschadigde overkapping van het tweede perron gesloopt. Een nieuwe overkapping wordt niet meer geplaatst, omdat de naastgelegen Zwolseweg wordt verbreed.

De wachtkamer derde klasse is in verbouwd tot stationsrestauratie. Begin mei 1998 wordt de stationsrestauratie gesloten. De ruimte wordt verbouwd tot Wizzl. Op 12 juni 1998 wordt het loket voor treinkaartjes gesloten en vervangen door een kaartautomaat. De stationshal wordt in maart 1999 afgesloten voor reizigers. De Wizzl wordt in mei 2009 verbouwt naar een Kiosk.

Als gevolg van de wijziging in het kader van de elektrificatie van de spoorlijn, zal spoor 2 in april 2017 worden opgebroken. Dit spoor maakt plaats voor het nieuwe spoor 1, dat in de richting van spoor 2 wordt opgeschoven. Hierdoor kan het perron worden verbreed. Daarnaast eindigt het spoor ongeveer 35 meter eerder dan het oude eindpunt. Op deze plaats komt een nieuw plein met uitzicht over de IJssel.


Laad- en losplaats

In december 1910 wordt begonnen met de bouw van een nieuwe goederenloods, ten zuidoosten van het station. In april 1911 is de loods gereed en doet vanaf 27 april 1911 dienst als tijdelijk station, in afwachting van de bouw van een nieuw station. Het emplacement wordt tegelijkertijd vernieuwd, waarbij de locomotief- en rijtuigloods, alsmede de draaischijf worden gesloopt. Na 1945 komt het goederenvervoer op gang. Er worden bouwmaterialen aangevoerd voor gebruik in de nieuwe polders. Uit deze polders vindt de afvoer plaats van riet en vlas. Vanaf 195 worden ook aardappelen in koelwagens afgevoerd. Om aan de gestegen vraag te kunnen voldoen, is in 1961 het emplacement uitgebreid met nieuwe sporen. Dagelijks rijdt er dan een goederentrein tussen Zwolle en Kampen.

In 1990 wordt de goederenloods uit 1911 gesloopt. In 1991, met het ingaan van de zomerdienstregeling, wordt het goederenvervoer naar Kampen gestaakt. In oktober 1994 gaan er weer goederentreinen rijden voor het vervoer van aardappelen. Aan dit vervoer komt in januari 1997 een einde. In 1997 wordt een deel van het emplacement opgebroken.

Op 20 februari 2017 wordt begonenn met de opbraak de oude goederensporen. De sporen 3 tot en met 7 worden opgebroken. Ook het laad- en losperron wordt gesloopt. Dit perron maakt plaats voor de bouw van een onderstation voor de elektrificatie.

Siebrand

In 195 vestigt de wijnhandel zich aan de Spoorstraat, waar voorheen exportslachterij van slager Veltkamp en Velthuizen van Zanten uit Kampen was gevestigd. Per ketelwagen worden wijnen aangevoerd, die door de wijnhandel worden voorzien van vruchten en gebotteld. In 2015 gesloopt.


Slachterij

In 1915 gebouwd.

Spoorsteiger

Ten noordwesten van het station werd in 1865 langs de IJssel een spoorsteiger aangelegd. Op deze steiger konden goederen worden gelost op schepen. Hier waren twee sporen. Deze steiger is in 1911 aangepast en verkort. In oktober 1950 wordt de spoorsteiger opgebroken.


Locomotiefdepot

Omdat het station een eindpunt is, wordt er een locomotief- en rijtuigloods gebouwd. Voor het onderhoud wordt een werkplaats gebouwd. Deze bevinden zich ten zuidoosten van het station. In 1887 wordt het depot gesloten en verhuist het materieel naar Zwolle. In 1911 worden de draaischijf en loodsen gesloopt.


Spoorlijnen

Het station ligt aan de Centraalspoorweg, ook wel bekend als het Kamperlijntje.


Dienstregeling

Tijdens de ombouw van de spoorlijn tussen 5 juni 2017 en 28 augustus 2017 zal er geen treinverkeer zijn. Er worden bussen ingezet. Tussen 29 augustus 2017 en 9 december 2017 keert het DM'90 voor een laatste maal terug op de spoorlijn naar Kampen. Met ingang van de dienstregeling 2018 zal Syntus de treindienst uit gaan voeren tussen Zwolle en Kampen. Deze concessie heeft een looptijd van 15 jaar. Syntus zal met nieuwe treinstellen van Stadler gaan rijden van het type FLIRT 3. Op zondagochtend zal elk half uur een trein gaan rijden in plaats van ieder uur.


Stoppende treinen

In de huidige dienstregeling (2019) stoppen de volgende treinseries te Kampen:

Treinserienummer Beginpunt Eindpunt Materieel
8500 Zwolle Kampen FLIRT (Keolis)

Passerende treinen

In de huidige dienstregeling (2019) stoppen alle treinen in Kampen.