IJssellijn

Uit Somda RailWiki
Naar navigatie springenNaar zoeken springen

De IJssellijn is een spoorlijn van 73 kilometer en verbindt Arnhem en Zwolle met elkaar via Deventer. Het traject maakt deel uit van Staatslijn A.


Geschiedenis

Aanleg

Beveiliging


In september 1968 worden de aansluitingen rondom Deventer voorzien van nieuwe beveiliging op het traject Zutphen - Zwolle.


Wijzigingen

Op 26 maart 1950 worden de twee enkelsporige bruggen over de IJssel bij Zutphen vervangen door door een dubbelsporige brug. Hiermee kan de middenpijler in de IJssel komen te vervallen. De vrijgekomen brugdelen worden geplaatst in de spoorbrug bij Gennep. Bij Deventer wordt de brug over het Overijssels Kanaal dubbelsporig aangelegd.


Stations

Arnhem


Arnhem Presikhaaf

Het station werd op 29 september 1969 geopend. Het station ligt op kilometer punt 1,2.


Ingebruikname

Dienstregeling

In de jaren '60 rijdt er een keer per uur een sneltrein tussen Nijmegen en Zwolle. Alleen in 1961 wordt dit uitgevoerd met Plan E rijtuigen. De overige jaren rijden vierdelige treinstellen Materieel'46 de sneltreinen. In de stoptreinen rijden de tweedelige treinstellen Materieel'46.


De goederendienst werd uitgevoerd met in hoofdzaak diesellocomotieven van de serie 2400. De olietreinen van uit Schoonebeek rijden met locomotieven serie 1300 vanuit Zwolle via Arnhem naar Utrecht en Rotterdam. In Velp wordt deze trein ruim een uur op het middenspoor gezet, waarbij de overweg dan ook gedurende die hele tijd gesloten bleef.


Opening