Hoogezand-Sappemeer

Uit Somda RailWiki
Naar navigatie springenNaar zoeken springen

Hoogezand-Sappemeer is een van de stations van de Groningse gemeente Midden-Groningen. De verkorting van het station is Hgz.

Geschiedenis

Het stationsgebouw is van het vernieuwde type derde klas van de Staatsspoorwegen, dat als type-aanduiding Hoogezand kreeg. Het gebouw bestaat uit de stationshal, met twee zijvleugels. Boven de stationshal is een verdieping gebouwd, welke de woning is van de stationschef.

Het station heeft de beschikking over 8 sporen. Hiervan zijn er twee bestemd voor reizigerstreinen en de overige zes zijn bestemd voor het goederenvervoer of het opstellen van wagens.


Laad- en losplaats

De laad- en losplaats van het station bestaat uit een stukgoederenloods aan de zijde van het station. Aan de overzijde van het spoor is een kop- en zijlading. Spoor , ook wel bekend als het dokspoor, wordt gebruikt door de firma Jonker uit Veendam. Hier worden lege wagens beladen met allerlei goederen van de verschillende fabrieken, zoals aardappelmeel, Brinta of pakken karton. Bij de kopsporen 3 en 4, ter hoogte van post I, is de losplaats van brandstof- en kunstmesthandel Tammo Haan. Spoor 5 ligt langs de verhoogde zijlading. De sporen 6 en 7 zijn gelegen tegen de verhoogde koplading. Bij deze verhoogde losplaats worden van spoor 6 laadkisten gelost voor de firma Maagd uit Annerveenscherkanaal. Hier worden transportbanden voor gemeenten in West-Duitslnad in vervoerd. Sporadisch wordt het materieel van het 44e Pantserinfanteriebataljon uit Zuidlaren gelost. Spoor 8 ligt aan de noordzijde van het emplacement. Dit spoor kent de meeste gebruikers. Dicht bij het station is een loods van de firma Cogedé. Deze firma belaadt wagens met pootaardappelen. De tweede loods is van de dienst Weg en Werken. Een kolenhandelaar is naast deze loods gevestigd. Van Gend en Loos is ook aan dit spoor te vinden met een grote loods. Elke dag rijdt er een wagen van Hoogezand naar Groningen. In 1963 komt deze wagen te vervallen. Het vervoer gaat over de weg. De wagens naar Veendam en Winschoten blijven wel rijden. Nabij Post T, ter hoogte van de Middenweg is een kolenbunker. Aan het eind van dit spoor wordt een ketelwagen met gasolie gelost voor het transportbedrijf A.J. Koeneman. Vanaf de sporen 5 tot en met 7 was het mogelijk om treinen in de richting van Duitsland te laten vertrekken. In de jaren '30 rijden er rechtstreekse treinen met groenten naar Duitsland. Na de Tweede Wereldoorlog keerde dit vervoer niet meer terug.

Als alle wagens voor Hoogezand geplaatst waren, werd in de tweede helft van de ochtend de laad- en losplaats van Kropswolde bediend. Deze trein rijdt geduwd vanuit Hoogezand. Deze trein bestaat uit wagens met kolen voor de lokale kolenhandelaren en een wagen met zilverzand voor de Noord-Nederlandse IJzergieterij in Foxham. Na het aanhaken van de vertrekwagens wordt er weer naar Hoogezand gereden. In de middag wordt het raccordement Scholten bediend. Ook hier wordt geduwd naar toe gereden. Dit raccordement was gelegen ter hoogte van de voormalige stopplaats. In rongenwagens van het type LW worden balen met stro aangevoerd. In gesloten wagens wordt oud papier aangevoerd voor de strokartonfabriek Eska. Afvoer van beladen wagens was er nauwelijks. Bij aankomst op het raccordement was het mogelijk om de trein "op te sluiten", zodat het normale treinverkeer weer door kon gaan. Op 12 mei 1963 wordt de gemeentelijke stamlijn Industrieterrein Westerbroek geopend. Deze ligt ter hoogte van kilometerpunt 89,0, tussen Waterhuizen Aansluiting en Kropswolde. De verkorting is Hgzsil. De stamlijn is voorzien van een omloopspoor, zodat er niet geduwd gereden hoeft te worden. Ook hier kon de trein zich "opsluiten", zodat het normale treinverkeer ongestoord door kon gaan. Aan deze stamlijn is in 1963 de glasvezelfabriek van Silenka geopend. In de eerste jaren worden ketelwagens met stookolie aangevoerd. Voor de aanvoer van china-klei, colamaniet, kalksteenmeel en kwartsmeel worden silowagens van het type Ucs gebruikt. De afvoer van de geproduceerde glasvezels ging met naar het raccordement Kleefse Waard in Arnhem, waar het centrale magazijn was gevestigd. In 1972 wordt de afvoer naar Arnhem gestaakt. In 1972 komt er een einde aan de bediening van het raccordement Scholten en wordt de aansluiting opgebroken. Vanaf 1975 wordt er facultatief gereden naar Silenka.

Op 29 mei 1983 wordt het station gesloten voor goederenvervoer. Hiermee kwam ook de bediening van Silenka te vervallen. Dit vervoer was als laatste bediening overgebleven van het station. Aan het eind van 1984 zijn alle sporen en gebouwen opgebroken.


Spoorlijnen

Het station is gelegen aan Staatslijn B (Harlingen Haven - Nieuweschans).


Dienstregeling

In de zomer van 1959 komt er rond 7.30 buurtgoederentrein 5517 aan uit Rangeerstation Onnen. Deze wordt trein wordt doorgaans gereden door een locomotief van de serie 2200. Deze trein bestaat uit 20 tot 25 wagens. Deze trein heeft ook wagens bij zich voor Kropswolde en raccordement Scholten. Na het plaatsen van de wagens in Hoogezand en het uitvoeren van de bedieningen in Kropswolde en raccordement Schilten wordt er in de tweede helft van de middag een vertrektrein samengesteld, welke aan het begin van de avond richting Onnen vertrekt.


Stoppende treinen

In de huidige dienstregeling (2024) stoppen de volgende treinseries te Hoogezand-Sappemeer:

Treinserienummer Beginpunt Eindpunt Materieel
20100 Groningen Leer (Dld) E-GTW (Arriva)
37500 Groningen Winschoten/(Bad Nieuweschans) E-GTW (Arriva)
37800 Groningen Veendam E-GTW (Arriva)

Passerende treinen

In de huidige dienstregeling (2024) stoppen alle treinseries te Hoogezand-Sappemeer.