Holten

Uit Somda RailWiki
Naar navigatie springenNaar zoeken springen

Holten is een van de stations in de provincie Overijssel. De verkorting van de halte is Hon.

Geschiedenis

Met de aanleg van de lokaalspoorweg tussen Deventer en Almelo, krijgt Holten een station. Op 22 juli 1886 is de aanbesteding voor de bouw uitgeschreven, welke gewonnen werd door aannemer H. van der Worp uit Deventer. Deze bouwde het station naar een ontwerp van K. H. Brederode. Het station was van het type 2e klasse van de KNLS en bestond uit een middendeel met twee verdiepingen en twee korte vleugels van anderhalve verdieping. De voor- en achterzijde van het station zijn identiek aan elkaar. Aan de westkant van het station werd een laad- en losplaats aangelegd. De begane grond bestaat uit de ingang van het stationsplein, een hal voor de loketten en een wachtruimte. Op de bovenverdieping is de woning van de stationschef. Op 1 september 1888 wordt het station in gebruik genomen, samen met de opening van de spoorlijn. In 1910 wordt het traject tot aan Wierden verdubbeld. Hiermee wijzigt de beveiliging naar blokstelsel III. In het station komt Post T, Vanuit deze post worden seinen en wissels bediend naar de losweg. De zijsporen naar de losweg zijn afgesloten met sleutels die te vinden zijn in Post T. In 1919 vindt er een verbouwing plaats van het station, waarbij een halve verdieping boven op het middendeel wordt gebouwd. Aan de linkerzijde komt een goederenloods met puntdak. Post T doet dienst tot 15 september 1968, als de geautomatiseerde NX-beveiliging vanuit de CVL-post in Deventer wordt bediend.

In 1996 worden de loketten gesloten.

In februari 2021 wordt bekend dat het voormalige stationsgebouw is verhuurd aan drie partijen. In de voormalige goederenloods van Van Gend & Loos komt een bierbrouwerij. In de voormalige woning van de stationschef komt een Bed & Breakfast. In de hal waar de loketten waren zullen fietsen worden verhuurd. Daarnaast is het mogelijk om koffie en andere versnaperingen te halen voor onderweg. In het woondeel zullen workshops beeldende kunst worden gegeven.


Laad- en losplaats

Aan de westzijde van het station is een losweg, waar aan beide zijden een zijspoor is gelegen. Dit zijn de sporen 3 en 4. De losweg is te bereiken door middel van aansluitwissel 3 in spoor I. Dit aansluitwissel geeft toegang tot de sporen 2, 3 en 4. Nabij wissel 1 naar de sporen 3 en 4 is de veelading. Spoor 2 is het uithaalspoor van de losweg. Via wissel 2 is dit spoor te bereiken. In 1896 is de laad- en losplaats uitgebreid.


Spoorlijnen

Het station ligt aan Spoorlijn Deventer - Almelo ter hoogte van kilometerpunt 18,72.


Dienstregeling

In 1888 rijden er vier stoptreinen per dag per richting.


In 1951 rijdt een keer per uur een stoptrein van Enschede naar Deventer. Deze worden gereden treinstellen Materieel'46.

In 199 wordt de stoptrein tussen Enschede/Almelo en Deventer weer ingevoerd. In de dienstregeling 2006 wordt de stoptrein doorgetrokken naar Apeldoorn en gaat in de spitsen twee keer per uur rijden. In de dienstregeling 2009 gaan de stoptreinen de hele dag twee keer per uur rijden en wordt de eindbestemming Enschede, ook in het weekend.


Stoppende treinen

In de huidige dienstregeling (2024) stoppen de volgende treinseries te Holten:

Treinserienummer Beginpunt Eindpunt Materieel
7000 Apeldoorn Almelo/(Enschede) SNG

Passerende treinen

In de huidige dienstregeling (2024) passeren de volgende treinseries te Holten:

Treinserienummer Beginpunt Eindpunt Materieel
140 Berlijn Amsterdam Centraal Locomotief Baureihe 193 + DB IC rijtuigen
240 Berlijn Amsterdam Centraal Locomotief Baureihe 193 + DB IC rijtuigen
1600 Schiphol Enschede ICMm/VIRM
1700 Den Haag Centraal Enschede ICMm/VIRM

Bronnen, Referenties en/of Voetnoten