Hengelo: verschil tussen versies

Uit Somda RailWiki
Naar navigatie springenNaar zoeken springen
(Locomotiefdepot.)
k (Beveiligde "Hengelo" ([Hernoemen=Alleen beheerders toestaan] (vervalt niet)))
(geen verschil)

Versie van 22 okt 2020 15:52

Hengelo een de stations van de Overijsselse gemeente Hengelo. De verkorting van het station is Hgl.

Geschiedenis

Eerste station

Tweede station

Op 6 en 7 oktober 1944 wordt het station vernield tijdens bombardementen van de US Air Force. Het is de bedoeling om het spoorwegemplacement te raken, evenals de fabrieken van Stork en Holland Signaal. De bommen worden van grote hoogte afgeworpen door de B26 bommenwerpers. Dit komt de nauwkeurigheid niet ten goede. Hierdoor wordt een groot deel van de stationsomgeving vernield


Derde station

De bouw van het nieuwe station Hengelo begon in en was ter vervanging van het in oktober 1944 zwaar beschadigde station. Dit station werd ten westen van het oude station gebouwd en is ontworpen door architect Schelling. De stationshal heeft een oppervlakte van 420 m2. Op het perron komt een restauratie en een dienstgebouw. In 1951 is het stationsgebouw in gebruik genomen. De stationsoverkapping van het tweede station werd wel gerestaureerd.


Laad- en losplaats

Ingaande 20 mei 1951 wordt het station aangewezen als groepshoofdstation voor wagenladingvervoer. Vanuit het groepshoofdstation worden alle wagens uit de regio verzameld om naar een van de andere 11 groepshoofdstations te worden vervoerd, zodat de wagens bij hun klanten terecht komen. Omdat het station nog onvoldoende capaciteit had om de goederenwagens te behandelen, werden de stations van Almelo, Enschede en Oldenzaal aangewezen als sub-hoofdstations. Het rangeerproces op het groepshoofdstation vond als volgt plaats: Vanuit de regionale stations komen de buurtgoederentreinen aan in het groepshoofdstation aan het eind van de middag en in de loop van de avond. Aan het begin van de avond worden eerst de lokale wagens en vervolgens de wagens van de buurtgoederentreinen geheuveld en gesorteerd. Aan het eind van de avond worden de groepstreinen gereed gemaakt voor vertrek. Sommige groepstreinen worden gecombineerd voor 2 of 3 groepsstations. Tussen 23.30 en 2.00 vertrekken de groepstreinen. De wagens voor de eigen groep worden na 2.00 gesorteerd als begin voor de buurtgoederentreinen van de volgende dag. Tussen 2.00 en 5.30 komen de nieuwe groepstreinen aan op het station. Na aankomst worden zij gerangeerd in nieuwe buurtgoederentreinen voor de regionale stations. Deze vertrekken voor 8.00. De wagens voor de lokale bediening worden in de loop van de ochtend bij de klanten geplaatst.


Stamlijn Akzo

Tussen 1983 en 1993 wordt dagelijks keukenzout afgevoerd per spoor vanuit Hengelo naar de vesting van de Akzo in de Botlek, waar er chloor van wordt geproduceerd. Het zout wordt vervoerd in blauwe zelflossers van het type Tals van verhuurbedrijf Armita. Per schuifwandwagen van het type Hbis wordt wekelijks een trein met zout naar Italië afgevoerd. Vanaf 19 rijden er zelflossers met zwenkdak van het type Tapps naar de vestiging van General Electric in Bergen op Zoom. De afvoer vindt werkdagelijks plaats met een Unit Cargo trein. Onderweg worden de wagens op de Kijfhoek en in Roosendaal in de juiste trein gerangeerd. Eind september 1996 wordt het vervoer van zout naar General Electric in Bergen op Zoom beëindigd. Het vervoer van zout gaat met de binnenvaart.

Op 24 december 2013 wordt de Akzo voor het laatst bediend. In maart 2014 wordt begonnen met de gedeeltelijke opbraak van de spoorlijn, te beginnen vanaf het aansluitwissel naar het hoofdspoor. Hiermee kan ook de lastige overweg met het fietspad F35 worden verwijderd. Het spoor is tot aan de vestiging van Raab Karcher opgebroken. Ook wordt het spoor naar de Akzo vanaf het emplacementje bij de Rougoorweg opgebroken. In februari 2016 wordt het restant van de spoorlijn verkocht aan Rail Pleasure en de gemeente Hengelo. Vanaf april 2016 is het mogelijk om met railfietsen over de spoorlijn te fietsen.


Locomotiefdepot

Station Hengelo kende een locomotiefloods.

Mutaties

Ingaande de zomerdienst 1951 worden de laatste vijf locomotieven van de serie 3400 aan het depot toebedeeld. Zij zijn afkomstig van het depot Zwolle.


Locomlopen

Vanaf 21 mei 1951 worden de vijf locomotieven van de serie 3400 ingezet voor de olietreinen vanuit Schoonebeek naar Almelo. Deze vijf locomotieven rijden de olietreinen tot aan het begin van de zomerdienst 1953. Alleen lege olietrein 4767 rijdt nog met stoomtractie op zondag. Dit is een locomotief van de serie 3700.

In 1954 rijden de laatste locomotieven van de serie 2100 vanuit Hengelo hun diensten. Als laatste wordt de 2104 buiten dienst gesteld. Op 2 juni 1956 worden geen diensten meer gesteld van uit het locomotiefdepot en wordt het depot opgeheven. Er zijn tot dat moment nog slechts diensten gesteld vanuit het depot.

In wordt de locomotiefloods verbouwd tot werkplaats. In 1956 wordt de draaischijf van het depot verwijderd, zodat stoomlocomotieven moeten uitwijken naar de draaischijf van Oldenzaal om gedraaid te worden. In het depot zijn tussen en 1956 de volgende series stoomlocomotieven in het depot gehuisvest:

  • 2100;
  • 3400;
  • 3700;
  • 6100;
  • 8100;


Werkplaats

Na het opheffen van de stoomdepot wordt het stoomdepot verbouwd tot werkplaats voor dieselmaterieel.


Naast de bestaande werkplaats wordt in april 2017 begonnen met de bouw van een nieuwe werkplaats van Stadler. In deze werkplaats zullen de Flirt-treinstellen van Syntus worden onderhouden. Naast deze werkplaats komt een ruimte om draaistellen op te slaan. Er komt een spoor in de werkplaats te liggen. Dit spoor wordt in september 2017 aangesloten op het sporennet naar de werkplaats van NedTrain. De werkplaats wordt op 17 november 2017 geopend en in gebruik genomen. Voor het verplaatsen van de treinstellen beschikt de werkplaats over een rangeerrobot van het type KOKS-Zagro E-Maxi.


Spoorlijnen

Het station is gelegen aan de Spoorlijn Almelo - Salzbergen en aan Staatslijn D.


Dienstregeling

Vanaf 12 december 2010 gaat de 3436 als Grensland Express rijden tussen Hengelo en Bad Bentheim, in samenwerking met de Bentheimer Eisenbahn. Op 7 december 2013 komt ook aan deze inzet een einde. De proef is niet het succes geworden waar de opdrachtgevers op gehoopt hadden.


Vanaf 14 januari 2018 wordt Hengelo aangesloten op het Duitse spoorwegnet. De treinserie RB61 (Bielefeld - Bad Bentheim) wordt doorgetrokken naar Hengelo. Voor deze verbindingen worden multi-courante treinstellen van het type Flirt ingezet van Keolis.

In de dienstregeling 2020 wordt de treinserie RB61 uitgebreid. In de ochtend en in de avond wordt een extra slag toegevoegd. Vanaf 19 juni 2020 rijdt er een extra trein in de avond tussen Zwolle en Enschede op vrijdag en zaterdag. Trein 7992 vertrekt om 0.03 uit Enschede naar Zwolle. Vanuit Zwolle vertrekt om 1.05 trein 7987 naar Enschede. De treinen stoppen op alle tussengelegen stations.


Stoppende treinen

In de huidige dienstregeling (2020) stoppen de volgende treinseries te Hengelo:

Treinserienummer Beginpunt Eindpunt Materieel
140 Berlijn Amsterdam Centraal Locomotief serie 1700 + DB IC rijtuigen
240 Berlijn Amsterdam Centraal Locomotief serie 1700 + DB IC rijtuigen
1600 Schiphol Enschede ICMm/DDZ
1700 Den Haag Centraal Enschede ICMm/DDZ
7000 Apeldoorn Almelo/(Enschede) SGMm
7900 Enschede Zwolle FLIRT (Keolis)
17900 Enschede Raalte FLIRT (Keolis)
20300/RB61 Hengelo Bielefeld (Dld) FLIRT 3
31200 Zutphen Oldenzaal Lint 41/h (Keolis)

Passerende treinen

In de huidige dienstregeling (2020) stoppen alle treinseries te Hengelo.