Heeze

Uit Somda RailWiki
Versie door Taigagaai (overleg | bijdragen) op 30 aug 2017 om 20:10 (Heeze-Leende hernoemd naar Heeze: In januari 1960 vervalt de toevoeging Leende.)
Naar navigatie springenNaar zoeken springen

Heeze is het station van de gelijknamige plaats in Noord Brabant. De verkorting van het station is Hze.

Geschiedenis

Met de aanleg van de spoorlijn tussen Eindhoven en Weert in 1913, komt er tussen de plaatsen Heeze en Leende een station.


Eerste station

De bouw van het station begint in 1912. Het stationsgebouw wordt gebouwd op het eilandperron. Het gebouw wordt ontworpen door architect . Het gebouw is anderhalf verdieping hoog en a-symmetrisch van vorm. Het voorste deel van het station heeft een schilddak. De hal naar de heeft een plat dak. De heeft zelf een puntdak. In het voorste deel is het plaatskaartenkantoor en de wachtruimte geplaatst. Aan de achterzijde loopt de overkapping ongeveer meter door. Onder de overkapping zijn twee gebouwen geplaatst. In deze gebouwen zijn de . Het station is te bereiken door middel van de ruimte die is vrijgelaten in de spoorwegovergang in de Oude Stationsstraat. Op 30 oktober 1913 wordt het station officieel geopend. Op 1 november 1913 wordt het station in gebruik genomen. Het station kent vier sporen. Twee daarvan liggen aan weerszijden van het eilandperron. Dit zijn de sporen 1 en 2. Twee andere sporen (3 en 4) liggen ten van het station. Een spoor dient als inhaalspoor voor langzamere treinen. Het andere spoor geeft toegang tot de laad- en losplaats. Op 15 mei 1945 wordt het station tijdelijk gesloten, omdat er vanwege de oorlogsschade geen materieel en materialen voor handen zijn om de treindienst te kunnen hervatten. Op 9 juli 1945 vond de heropening van het station plaats. Op 1 januari 1960 wordt het station vernoemd naar Heeze. Op 22 mei 1977 wordt het station definitief gesloten en vervangen door een nieuw station. Dit station ligt 1,3 kilometer noordelijker. Het oude station wordt in 197 gesloopt. Het sporenplan wordt ook gewijzigd. Het inhaalspoor blijft wel gehandhaaft, zodat goederentreinen hier aan de kant kunnen om ingehaald te worden. Dit punt krijgt de verkorting Ohze.


Tweede station

Ter vervanging van het oude station uit 1913 wordt in 1976 begonnen met de bouw van een nieuw station. Dit station wordt 1,3 kilometer noordelijker aangelegd dan het oude station. Het station is ontworpen door C. Douma. Het station bestaat uit twee langsperrons met elk een abri, welke tegelijkertijd de overkapping is. Op 22 mei 1977 wordt dit station geopend. In september 2002 worden de perrons verlengd met meter. De verlenging vindt aan de noordzijde plaats met metalen roosters. Op 17 februari 2003 worden de loketten gesloten. In het voorjaar van 2004 wordt de verlenging van de perrons uit september 2002 ongedaan gemaakt. De wachtruimte van spoor 2 wordt in november 2005 ontdaan van de glaswand. De voormalige loketruimte bij spar 1 wordt in december 2007 vervangen door een glaswand. De wachtruimte aan spoor 1 wordt ontdaan van zijn glazen wanden.

In 2018 wordt er een traverse over de sporen gebouwd. Deze zullen ook liften krijgen. De traverse wordt geïntegreerd met de huidige overkapping. De huidige tunnel onder het station zal vanaf dat moment niet meer als ingang voor het station gebruikt kunnen worden.


Laad- en losplaats

Tussen oktober 1986 en 1989 wordt het derde spoor niet gebruikt. Het spoor tussen Eindhoven en Roermond is nog niet voorzien van ATB. Het ontbreken van de ATB is de oorzaak van de drie ongevallen die plaats vonden bij dit derde spoor in 1978, 1983 en 1986. Na het laatste ongeval in oktober 1986, worden de wissels naar het inhaalspoor geklemd en wordt het inhaalspoor niet meer gebruikt. Pas bij de aanleg van ATB tussen Eindhoven en Roermond in 1989 komt het derde spoor weer in dienst.

In 2001 wordt het terrein van het oude station gesaneerd. Op de vrijgekomen ruimte komt een bedrijventerrein.


Spooraansluitingen


Spoorlijnen

Het station ligt aan de Spoorlijn Eindhoven - Weert.


Dienstregeling

Stoppende treinen

In de huidige dienstregeling (2017) stoppen de volgende treinseries te Heeze:

Treinserienummer Beginpunt Eindpunt Materieel
6400 Eindhoven Weert DDZ


Passerende treinen

In de huidige dienstregeling (2017) passeren de volgende treinseries te Heeze:

Treinserienummer Beginpunt Eindpunt Materieel
800 Maastricht Alkmaar/(Schagen) VIRM