Heerenveen IJsstadion: verschil tussen versies

Uit Somda RailWiki
Naar navigatie springenNaar zoeken springen
(Geschiedenis en dienstregeling.)
Regel 3: Regel 3:
 
= '''Geschiedenis''' =
 
= '''Geschiedenis''' =
  
In de jaren '60 wordt besloten om in Heerenveen tegenover het voormalige station [[Oudeschoot]] de Noord-Nederlandse Kunstijsbaan te bouwen. De aanwezigheid van de spoorlijn speelde een belangrijke rol voor de keus van de locatie. Hiermee kunnen toeschouwers per spoor naar de ijsbaan komen. Er wordt besloten om het nog bestaande lage perron van het voormalige station te gaan gebruiken. Vanwege de beveiliging van de overweg met de Rotstergaastweg moet het perron aan de oostzijde van de spoorlijn in bajonetligging worden aangelegd. Dit is een houten perron met een lengte van 200 meter. Op 9 oktober 1967 wordt dit perron voorzien van het stationsnaambord Heerenveen-IJsstadion. Vanwege de toegenomen bebouwing in het zuiden van Heerenveen, vond de gemeente Heerenveen dat de halte in de vaste dienstregeling opgenomen moest worden. Dit gebeurde in juli 1975. Dit was een proef voor een periode van twee jaar, waarbij er 650 reizigers per dag in- en uitstappen. De perrons worden voorzien van vertrekstaten, spoornummers en verlichte stationsnaamborden. De reizigersaantallen waren gedurende deze periode te laag om het station open te blijven houden. In november 1976 besluit de NS om het station eind mei 1977 te sluiten. Voor schaatswedstrijden zal het station wel in gebruik blijven.
+
In de jaren '60 wordt besloten om in Heerenveen tegenover het voormalige station [[Oudeschoot]] de Noord-Nederlandse Kunstijsbaan te bouwen. De aanwezigheid van de spoorlijn speelde een belangrijke rol voor de keus van de locatie. Hiermee kunnen toeschouwers per spoor naar de ijsbaan komen. Er wordt besloten om het nog bestaande lage perron van het voormalige station te gaan gebruiken. Vanwege de beveiliging van de overweg met de Rotstergaastweg moet het perron aan de oostzijde van de spoorlijn in bajonetligging worden aangelegd. Dit is een houten perron met een lengte van 200 meter. Op 9 oktober 1967 wordt dit perron voorzien van het stationsnaambord Heerenveen-IJsstadion. Vanwege de toegenomen bebouwing in het zuiden van Heerenveen, vond de gemeente Heerenveen dat de halte in de vaste dienstregeling opgenomen moest worden. Dit gebeurde in juni 1975. Dit was een proef voor een periode van twee jaar, waarbij er naar gestreefd werd dat 650 reizigers per dag in- en uitstappen. De perrons worden voorzien van vertrekstaten, spoornummers en verlichte stationsnaamborden. De reizigersaantallen waren gedurende deze periode te laag om het station open te blijven houden. In november 1976 besluit de NS om het station eind mei 1977 te sluiten. Voor schaatswedstrijden zal het station wel in gebruik blijven.
  
 
In mei 1999 stoppen de laatste reguliere treinen. In  200 wordt het station opgeknapt. De perrons worden opgehoogd en betegeld, de verlichting wordt vernieuwd en er komen nieuwe stationsnaamborden.  
 
In mei 1999 stoppen de laatste reguliere treinen. In  200 wordt het station opgeknapt. De perrons worden opgehoogd en betegeld, de verlichting wordt vernieuwd en er komen nieuwe stationsnaamborden.  
Regel 18: Regel 18:
 
= '''Dienstregeling''' =
 
= '''Dienstregeling''' =
  
Het station is niet vast opgenomen in de dienstregeling. Er wordt alleen gestopt in de winter en bij belangrijke schaatswedstrijden in Thialf. Nadat de schaatsbaan op 14 oktober 1967 is geopend, stopt ieder weekend een aantal treinen tot eind februari 1968. Het station is vanaf dat moment ieder jaar geopend van eind oktober tot begin maart van het daaropvolgende jaar. Er stoppen enkele treinen langs de halte op vrijdagavond, zaterdagmiddag en -avond. Op zondag werd alleen in de middag gestopt. In de kerstvakantie werd zelfs op elke dag in de middag gestopt. Met ingang van de zomerdienst van 1 juni 1975 wordt de halte opgenomen in de stoptreindienst. Vanwege tegenvallende reizigersaantallen wordt het station per 29 mei 1977 gesloten. Voor schaatswedstrijden blijft het station wel in gebruik. In de jaren '90 vinden diverse optredens van grote artiesten plaats in het Thialf, wat de NS doet besluiten om treinen tijdens deze evenementen te laten stoppen bij het station. Ook bij grote schaatswedstrijden stoppen in de ochtend en in de middag een aantal treinen. Dit waren zowel stoptreinen als Intercity's. Ten behoeve van de werknemers van de fietsfabrieken in de omgeving van het station, stoppen er drie treinen per dag langs het station. Deze treinen staan echter niet in het spoorboekje. Het zijn de treinen  , en . Deze stoppen om 6.58 en 7.58 in de richting van . Om 16.32 vertrekt trein  naar . Per 30 mei 1999 komen deze stops te vervallen.
+
Het station is niet vast opgenomen in de dienstregeling. Er wordt alleen gestopt in de winter en bij belangrijke schaatswedstrijden in Thialf. Nadat de schaatsbaan op 14 oktober 1967 is geopend, stopt ieder weekend een aantal treinen tot eind februari 1968. Het station is vanaf dat moment ieder jaar geopend van eind oktober tot begin maart van het daaropvolgende jaar. Er stoppen enkele treinen langs de halte op vrijdagavond, zaterdagmiddag en -avond. Op zondag werd alleen in de middag gestopt. In de kerstvakantie werd zelfs op elke dag in de middag gestopt. Met ingang van de zomerdienst van 1 juni 1975 wordt de halte opgenomen in de stoptreindienst. De treinen van de serie  ( - ) maken hier hun stop. Vanwege tegenvallende reizigersaantallen wordt het station per 29 mei 1977 gesloten. Voor schaatswedstrijden blijft het station wel in gebruik. In de jaren '90 vinden diverse optredens van grote artiesten plaats in het Thialf, wat de NS doet besluiten om treinen tijdens deze evenementen te laten stoppen bij het station. Ook bij grote schaatswedstrijden stoppen in de ochtend en in de middag een aantal treinen. Dit waren zowel stoptreinen als Intercity's. Ten behoeve van de werknemers van de fietsfabrieken in de omgeving van het station, stoppen er drie treinen per dag langs het station. Deze treinen staan echter niet in het spoorboekje. Het zijn de treinen  , en . Deze stoppen om 6.58 en 7.58 in de richting van . Om 16.32 vertrekt trein  naar . Per 30 mei 1999 komen deze stops te vervallen.
  
  
Regel 28: Regel 28:
 
== '''Passerende treinen''' ==
 
== '''Passerende treinen''' ==
  
In de huidige dienstregeling (2018) passeren alle treinen Heerenveen IJsstadion.
+
In de huidige dienstregeling (2020) passeren alle treinen Heerenveen IJsstadion.
  
  

Versie van 31 jul 2020 10:48

Heerenveen IJsstadion is de naam van de evenementenhalte in Heerenveen. De verkorting is Hry.

Geschiedenis

In de jaren '60 wordt besloten om in Heerenveen tegenover het voormalige station Oudeschoot de Noord-Nederlandse Kunstijsbaan te bouwen. De aanwezigheid van de spoorlijn speelde een belangrijke rol voor de keus van de locatie. Hiermee kunnen toeschouwers per spoor naar de ijsbaan komen. Er wordt besloten om het nog bestaande lage perron van het voormalige station te gaan gebruiken. Vanwege de beveiliging van de overweg met de Rotstergaastweg moet het perron aan de oostzijde van de spoorlijn in bajonetligging worden aangelegd. Dit is een houten perron met een lengte van 200 meter. Op 9 oktober 1967 wordt dit perron voorzien van het stationsnaambord Heerenveen-IJsstadion. Vanwege de toegenomen bebouwing in het zuiden van Heerenveen, vond de gemeente Heerenveen dat de halte in de vaste dienstregeling opgenomen moest worden. Dit gebeurde in juni 1975. Dit was een proef voor een periode van twee jaar, waarbij er naar gestreefd werd dat 650 reizigers per dag in- en uitstappen. De perrons worden voorzien van vertrekstaten, spoornummers en verlichte stationsnaamborden. De reizigersaantallen waren gedurende deze periode te laag om het station open te blijven houden. In november 1976 besluit de NS om het station eind mei 1977 te sluiten. Voor schaatswedstrijden zal het station wel in gebruik blijven.

In mei 1999 stoppen de laatste reguliere treinen. In 200 wordt het station opgeknapt. De perrons worden opgehoogd en betegeld, de verlichting wordt vernieuwd en er komen nieuwe stationsnaamborden.


In 2015 stoppen de laatste treinen bij het station. Het extra stoppen van de treinen gaf meer overlast voor de niet uitstappende reizigers dan er winst was voor de reizigers die wel in- en uitstapten. In het voorjaar van 2019 wil de gemeente Heerenveen, net zoals reizigersverening Rover dat er bij evenementen in Thialf weer gestopt wordt bij het station. Hiermee kunnen busritten door de stad worden voorkomen en kunnen meer minder mobiele reizigers Thialf bereiken met openbaar vervoer.


Spoorlijnen

Het station is gelegen aan de staatslijn A (Arnhem - Leeuwarden).


Dienstregeling

Het station is niet vast opgenomen in de dienstregeling. Er wordt alleen gestopt in de winter en bij belangrijke schaatswedstrijden in Thialf. Nadat de schaatsbaan op 14 oktober 1967 is geopend, stopt ieder weekend een aantal treinen tot eind februari 1968. Het station is vanaf dat moment ieder jaar geopend van eind oktober tot begin maart van het daaropvolgende jaar. Er stoppen enkele treinen langs de halte op vrijdagavond, zaterdagmiddag en -avond. Op zondag werd alleen in de middag gestopt. In de kerstvakantie werd zelfs op elke dag in de middag gestopt. Met ingang van de zomerdienst van 1 juni 1975 wordt de halte opgenomen in de stoptreindienst. De treinen van de serie ( - ) maken hier hun stop. Vanwege tegenvallende reizigersaantallen wordt het station per 29 mei 1977 gesloten. Voor schaatswedstrijden blijft het station wel in gebruik. In de jaren '90 vinden diverse optredens van grote artiesten plaats in het Thialf, wat de NS doet besluiten om treinen tijdens deze evenementen te laten stoppen bij het station. Ook bij grote schaatswedstrijden stoppen in de ochtend en in de middag een aantal treinen. Dit waren zowel stoptreinen als Intercity's. Ten behoeve van de werknemers van de fietsfabrieken in de omgeving van het station, stoppen er drie treinen per dag langs het station. Deze treinen staan echter niet in het spoorboekje. Het zijn de treinen , en . Deze stoppen om 6.58 en 7.58 in de richting van . Om 16.32 vertrekt trein naar . Per 30 mei 1999 komen deze stops te vervallen.


Stoppende treinen

Het station kent geen vast ingelegde stoppende treinen.


Passerende treinen

In de huidige dienstregeling (2020) passeren alle treinen Heerenveen IJsstadion.