Heerenveen

Uit Somda RailWiki
Versie door Taigagaai (overleg | bijdragen) op 4 apr 2018 om 14:31 (Nieuwe pagina aangemaakt met 'Heerenveen is de naam van de gelijknamige plaats in Friesland. De verkorting is Hr. = '''Geschiedenis''' = Met de aanleg van [[Staatslijn A (Arnhem - Leeuwarden)]...')
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springenNaar zoeken springen

Heerenveen is de naam van de gelijknamige plaats in Friesland. De verkorting is Hr.

Geschiedenis

Met de aanleg van Staatslijn A (Arnhem - Leeuwarden), wordt het dorp Heerenveen aangesloten op de spoorlijn.


Tijdens de elektrficatie in 1951 wordt de draaischijf opgebroken, alsmede enkele wissels. Hierdoor is het mogelijk voor de NTM om een busstation aan te leggen op het voormalige tramemplacement.


Eerste station

De bouw van het station begon in 1865. Het station is ontworpen door architect K.H. van Brederode. Het station is van het type 3e klasse van de SS. Het gebouw is rechthoekig van vorm en bestaat uit twee verdiepingen. Het middendeel heeft een puntgevel en de zijvleugels zijn voorzien van daken. Op de verdieping van het middendeel zijn aan de straat- en perronzijde zijn drie rondboogvensters geplaatst. Aan de perronzijde staan de ramen verder uit elkaar dan aan de straatzijde. De zijvleugels zijn elk voorzien van een normaal venster. Het station is geopend op 15 januari 1868. Het statonsgebouw is in 1983 gesloopt, na de opening van het nieuwe stationsgebouw.


Tweede station

Door Jan van Belkum wordt in 1982 het nieuwe station ontworpen. Het busstation is geïntegreerd in het treinstation. Het station is op 1984 geopend. In 1985 krijgt het station de Brunel Award, een designprijs voor het spoorbedrijf.


Laad- en losplaats

Voor het goederenverkeer werd een klein perron en ruimtes voor de behandeling van het goederenverkeer aangelegd. In de loop van de tijd werd het sporenplan uitgebreid en werd er een goederenloods gebouwd.


Spooraansluitingen



Spoorlijnen

Het station is gelegen aan de staatslijn A (Arnhem - Leeuwarden).


Dienstregeling

Vanaf mei 1952 rijden er elektrische treinen door Heerenveen.

Met invoering van spoorslag '70 kwam er een intercity per uur te rijden die op alle stations stopte tussen Zwolle en Leeuwarden. Het andere half uur rijdt de intercity een aantal stations voorbij. De stoppende intercity rijdt tussen Leeuwarden en Amsterdam Centraal. Het andere half uur rijdt de trein Den Haag Centraal. Vanaf 1986 wijzigt de bestemming Amsterdam Centraal van de stoppende intercity naar Hoofddorp. In 1995 wordt Amsterdam Centraal weer de eindbestemming.


Vanaf de dienstregeling 2008 krijgt Heerenveen een extra stoptrein met Leeuwarden, de serie 2900. Vanaf de dienstregeling 2013 is deze serie omgenummerd naar de serie 9000. Vanaf 30 april 2013 rijdt deze treinserie door naar Meppel. De intercity's uit Leeuwarden rijden na Schiphol door naar Den Haag Centraal. De serie 9000 rijdt vanaf de dienstregeling 2014 ook buiten de spits.


Stoppende treinen

In de huidige dienstregeling (2018) stoppen de volgende treinseries te Heerenveen:

Treinserienummer Beginpunt Eindpunt Materieel
600 Rotterdam Centraal Leeuwarden DDZ/ICMm
1800 Den Haag Centraal Leeuwarden DDZ/ICMm
9000 Leeuwarden Meppel DDZ/ICMm


Passerende treinen

In de huidige dienstregeling (2018) stoppen alle treinen in Heerenveen.