Harlingen

Uit Somda RailWiki
Naar navigatie springenNaar zoeken springen

Harlingen is een van de stations in Harlingen. Het is tevens het grootste station van deze plaats. De verkorting van het station is Hlg.

Geschiedenis

Met het aannemen van de Spoorwegwet van 18 augustus 1860 nam de Nederlandse staat zich voor om 10 spoorlijn aan te leggen. De aanleg van spoorwegen vanuit de overheid was bedoeld om de achterstand die Nederland had op het gebied van spoorwegaanleg enigszins in te halen. Met de aanleg van de spoorlijnen ontstaat een uitgebreid netwerk tussen bijna alle grote Nederlandse steden. Aan een van deze spoorlijnen komt Harlingen te liggen.


Het station is van het type derde klas van de Staatsspoorwegen, welke is ontworpen door K.H. van Brederode. Dit station is rechthoekig van vorm en bestaat uit een centraal deel met twee verdiepingen. Aan weerszijden zijn twee korte vleugels die overgaan in een eindvleugel die iets terug staat. Deze vleugel is veelal voorzien van een blinde muur. De daken zijn met zink bedekt. De gevels aan de zijde van het perron en de straat zijn identiek aan elkaar. Aan de zijde van het perron is er geen halfronde versieringen. De deuren en ramen op de begane grond zijn voorzien van rondbogen. De ramen op de verdieping zijn voorzien van segmentbogen.


In 1974 wordt het station op de voorlopige monumentenlijst geplaatst door de Rijksdienst voor Monumentenzorg na overleg met de NS.


Per 26 juni 2016 is de Ter Plaatse Bediende Relaisbeveiliging (TBRP) vervangen door Vereenvoudigde Centrale Verkeersleiding (VCVL). Hiermee is het station geschikt om op elk spoor treinen te laten stoppen en te keren. In de zomer van 2018 wordt het perron met 25 meter verlengd, zodat langere treinen langs het perron kunnen stoppen.

In juni 2020 wordt begonnen met het renoveren van de perronkappen. Hierbij zullen ook de fundering en palen worden opgeknapt. De dakbedekking zal hier eveneens worden vervangen door een nieuw zinken bedekking. Om ruimte te maken voor de werkzaamheden is spoor 1 tijdelijk afgesloten. Door middel van een houten constructie is het mogelijk om het eilandperron te bereiken. In december 2020 moeten de werkzaamheden zijn afgerond en komt spoor 1 weer in dienst. Dit is nodig omdat in de nieuwe dienstregeling de kruising van treinen in Harlingen plaats zal vinden. Op 10 september 2022 wordt de nieuwe perronoverkapping officieel in gebruik genomen. De overkapping is zoveel als mogelijk teruggebracht naar de oorspronkelijke staat.


Laad- en losplaats

In 1990 wordt Harlingen bediend met trein 55721 uit Harlingen. De treinen worden gereden met de nieuwe locomotieven van de serie 6400.


Locomotiefdepot

Het station van Harlingen was voorzien van een locomotiefloods. Naast een loods voor locomotieven beschikt het depot over een loods voor rijtuigen.


In wordt de locomotiefloods gesloopt. De rijtuigloods is in januari 1978 gesloopt.

In het depot zijn tussen en de volgende series stoomlocomotieven in het depot gehuisvest:


Mutaties



Locomlopen


Spoorlijnen

Het station is gelegen aan staatslijn B (Harlingen Haven - Nieuweschans) ter hoogte van kilometerpunt 1,075. Daarnaast was het station het eindpunt van de spoorlijn uit Stiens.


Dienstregeling

Ingaande de dienstregeling 2021 zullen de treinen van en naar Leeuwarden elkaar kruisen te Harlingen.


Stoppende treinen

In de huidige dienstregeling (2023) stoppen de volgende treinseries te Harlingen:

Treinserienummer Beginpunt Eindpunt Materieel
37200 Leeuwarden Harlingen Haven Wink


Passerende treinen

In de huidige dienstregeling (2023) stoppen alle treinen in Harlingen.