Harlingen

Uit Somda RailWiki
Naar navigatie springenNaar zoeken springen

Harlingen is een van de stations in Harlingen. Het is tevens het grootste station van deze plaats. De verkorting van het station is Hlg.

Geschiedenis

In 1974 wordt het station op de voorlopige monumentenlijst geplaatst door de Rijksdienst voor Monumentenzorg na overleg met de NS.


Per 26 juni 2016 is de Ter Plaatse Bediende Relaisbeveiliging (TBRP) vervangen door Vereenvoudigde Centrale Verkeersleiding (VCVL). Hiermee is het station geschikt om op elk spoor treinen te laten stoppen en te keren. In de zomer van 2018 wordt het perron met 25 meter verlengd, zodat langere treinen langs het perron kunnen stoppen.

In juni 2020 wordt begonnen met het renoveren van de perronkappen. Hierbij zullen ook de fundering en palen worden opgeknapt. De dakbedekking zal hier eveneens worden vervangen door een nieuw zinken bedekking. Om ruimte te maken voor de werkzaamheden is spoor 1 tijdelijk afgesloten. Door middel van een houten constructie is het mogelijk om het eilandperron te bereiken. In december 2020 moeten de werkzaamheden zijn afgerond en komt spoor 1 weer in dienst. Dit is nodig omdat in de nieuwe dienstregeling de kruising van treinen in Harlingen plaats zal vinden.


Laad- en losplaats

VAM

In 1996 worden de laatste wagens met afval afgevoerd.


Spoorlijnen

Het station is gelegen aan staatslijn B (Harlingen Haven - Nieuweschans) ter hoogte van kilometerpunt . Daarnaast was het station het eindpunt van de spoorlijn uit Stiens.


Dienstregeling

Ingaande de dienstregeling 2021 zullen de treinen van en naar Leeuwarden elkaar kruisen te Harlingen.

Stoppende treinen

In de huidige dienstregeling (2021) stoppen de volgende treinseries te Harlingen:

Treinserienummer Beginpunt Eindpunt Materieel
37200 Leeuwarden Harlingen Haven D-GTW (Arriva)


Passerende treinen

In de huidige dienstregeling (2021) stoppen alle treinen in Harlingen.